stokrotka.35 Napisano 15 marca 2013 Udostępnij #1 Napisano 15 marca 2013 Zamówiłam u znajomego stolarza drzwi do domu, zewnętrzne i wszystkie wewnętrzne.Drewno miałam własne ... aleteraz mam dylemat czy to nie był zły wybór.Widziałam jego wcześniejsze prace, nawet w porządku wykonanie.Ale, wiem, że bedzie dużo więcej pracy przy montowaniu, malowaniu i późniejszej pielęgnacji.Tak więc czuję, że sama nałożyłam na siebie dużo więcej pracy....... eh Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 15 marca 2013 Udostępnij #2 Napisano 15 marca 2013 Możesz mieć z nich same radości jak również urwanie głowy. Jak źle je poskleja to zaczną się wypaczać,nie dolegać, prześwitywać .,ale jak będą zrobione zgodnie ze sztuka to nie co się martwic. A z malowaniem to żaden problem ,teraz masz taki wybór lakierów ,że na kilka ładnych lat wystarczy. A czemu sadzisz ,że przy montowaniu będzie więcej pracy aniżeli przy innych?zapewniam Cie ,że tyle samo Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 15 marca 2013 Autor Udostępnij #3 Napisano 15 marca 2013 (edytowany) boję się czy skrzydła i futryny będą dobrze pasowały, czy nie trzeba będzie poprawiać po kilka razy.Niby drewno było z suszarni, drzwi oprócz klejenia, będą też bodajże "dyblowane" (czy jak to się nazywa).ale stolarz robi to na prostych maszynach.Z drugiej strony ma dobrą opinie i dobrych kilka lat pracy w zawodzie.Zobaczymy, odwołać już nie odwołam bo pan już na dobre zaczął robote.Mam tylko nadzieję, że nie będę żałować Edytowano 15 marca 2013 przez stokrotka.35 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 16 marca 2013 Udostępnij #4 Napisano 16 marca 2013 Nie będziesz żałować. A jak kupisz gotowe futryny to myślisz ,że wszystko pasuje jak z bajki?Proste i łatwe jest na filmach instruktażowych Link do komentarza
17remi58 Napisano 16 marca 2013 Udostępnij #5 Napisano 16 marca 2013 Cytat boję się czy skrzydła i futryny będą dobrze pasowały, czy nie trzeba będzie poprawiać po kilka razy.Niby drewno było z suszarni, drzwi oprócz klejenia, będą też bodajże "dyblowane" (czy jak to się nazywa).ale stolarz robi to na prostych maszynach.Z drugiej strony ma dobrą opinie i dobrych kilka lat pracy w zawodzie.Zobaczymy, odwołać już nie odwołam bo pan już na dobre zaczął robote.Mam tylko nadzieję, że nie będę żałować Pamiętaj że lite drewno zawsze będzie lepsze niż te "papierowe" gotowce. I jeszcze jedno drewniane drzwi zawsze można podstrugać bądź podszlifować przy pasowaniu natomiast gotowe jak są źle wstawione to już praktycznie nie do poprawienia . Ja na swoim starym mieszkaniu / poniemiecka kamienica / stare drewniane skrzydła i ościeżnice opaliłem oszlifowałem położyłem lakierobejcę i powiem Tobie że była jedyna rzecz której żałowałem że nie mogę przenieść i zamontować w nowym domu. Życzę podobnych efektów. Link do komentarza
finlandia Napisano 16 marca 2013 Udostępnij #6 Napisano 16 marca 2013 Cytat Pamiętaj że lite drewno ... A ja mówię: pamiętajcie że "lite drewno" nie istnieje w praktyce. Zawsze to będzie drewno klejone. Tyle tytułem sprecyzowania Stokrotka, ten wpis na forum to może chyba tylko dać Ci jeszcze więcej wątpliwości Zadbaj tylko by stolarz zastosował w drzwiach zewnętrznych zamki listwowe (dopłać).Malowanie? U mnie "po rodzinie" ktoś zrobił cienkie drzwi sosnowe pomalowane zwykłym brązowym lakierem. Mają swoje lata. Podrapane przez koty, ludzi. Mają już z 10 lat, ale póki co malowałem je dwa razy. Ostatnia "renowacja" z ciepłego listopada trwała u mnie... ok godziny z czyszczeniem. Tyle zajmuje konserwacja drzwi. Link do komentarza
17remi58 Napisano 16 marca 2013 Udostępnij #7 Napisano 16 marca 2013 Cytat A ja mówię: pamiętajcie że "lite drewno" nie istnieje w praktyce. Zawsze to będzie drewno klejone. Tyle tytułem sprecyzowania Stokrotka, ten wpis na forum to może chyba tylko dać Ci jeszcze więcej wątpliwości Zadbaj tylko by stolarz zastosował w drzwiach zewnętrznych zamki listwowe (dopłać).Malowanie? U mnie "po rodzinie" ktoś zrobił cienkie drzwi sosnowe pomalowane zwykłym brązowym lakierem. Mają swoje lata. Podrapane przez koty, ludzi. Mają już z 10 lat, ale póki co malowałem je dwa razy. Ostatnia "renowacja" z ciepłego listopada trwała u mnie... ok godziny z czyszczeniem. Tyle zajmuje konserwacja drzwi. Oczywiście masz rację . Użyłem tego sformułowania mając na myśli drzwi wykonane w całości z drewna . Bez klejenia ani rusz. Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 16 marca 2013 Autor Udostępnij #8 Napisano 16 marca 2013 PO niedzieli będę miała pierwsze 3 sztuki drzwi, a jak będą osadzone to powrzucam jakieś fotki Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 11 kwietnia 2013 Autor Udostępnij #9 Napisano 11 kwietnia 2013 - wejściowe, jeszcze malowanie końcowe przed nim Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się