DanSeb Napisano 11 marca 2013 Udostępnij #1 Napisano 11 marca 2013 Witam,Zamierzeniem tego forum jest zebranie w jednym miejscu informacji o gazie płynnym, pytań przyszłych użytkowników oraz opinii i wymiany doświadczenia obecnych użytkowników gazu płynnego (LPG).Odsyłam na naszą stronę internetową, która jest na bieżąco uzupełniana/ zakładka instalacje gazowe.www.danseb.plPosiadamy duże doświadczenie w projektowaniu instalacji zbiornikowych. Zaprojektowaliśmy ponad tysiąc instalacji od przydomowych jednozbiornikowych do wielozbiornikowych przemysłowych [8MW]Gorąco zapraszam do aktywnej dyskusji i zadawania pytań oraz opisu własnych doświadczeń z instalacjami gazu płynnego.Jako założyciel forum będę się starał w miarę możliwości szybko odpowiadać na każde pytanie. Link do komentarza
Irbis Strzecharstwo Napisano 11 marca 2013 Udostępnij #2 Napisano 11 marca 2013 Cóż, przy aktualnych relacjach cenowych poszczególnych nośników energii i urzekającej estetyce raczej się nie zdecyduję. Link do komentarza
retrofood Napisano 11 marca 2013 Udostępnij #3 Napisano 11 marca 2013 Kupuję se butelki 11 kg, ale, cholery, szybko się kończą. Jak wydłużyć ich działanie? Link do komentarza
Irbis Strzecharstwo Napisano 11 marca 2013 Udostępnij #4 Napisano 11 marca 2013 A do czego ich używasz? Link do komentarza
DanSeb Napisano 11 marca 2013 Autor Udostępnij #5 Napisano 11 marca 2013 Cytat Cóż, przy aktualnych relacjach cenowych poszczególnych nośników energii i urzekającej estetyce raczej się nie zdecyduję. Jeśli chodzi o estetykę rozwiązaniem jest zbiornik podziemny, a relacje cenowe jeśli porównujemy do energii elektrycznej i oleju opałowego- gaz płynny wychodzi taniej. Dodatkowo gaz jest bardziej funkcjonalny niż olej opałowy (możliwość podłączenia np. kuchenki). Również ewentualne przejście z gazu płynnego na gaz ziemny odbywa się bez większych problemów. Warto się dowiedzieć w gazowni czy nasza ulica, osiedle jest w planach przewidziana do gazyfikacji. Jeśli tak to warto rozważyć wykonanie instalacji na gaz płynny.Nie chcę oczywiście polonizować nad zaletami i wadami innych nośników energii również propanu, warto pomyśleć o dwóch wariantach zaopatrzenia w ciepło (obsługowym np. ekogroszek i bezobsługowym np gaz, olej) sprawdza się podczas wyjazdu w zimie na urlop lub częstych wyjazdów służbowych męża:) Link do komentarza
retrofood Napisano 11 marca 2013 Udostępnij #6 Napisano 11 marca 2013 Cytat A do czego ich używasz? Och, nie tak publicznie! Cytat a relacje cenowe jeśli porównujemy do energii elektrycznej i oleju opałowego- gaz płynny wychodzi taniej. Dodatkowo gaz jest bardziej funkcjonalny niż olej opałowy (możliwość podłączenia np. kuchenki). Również ewentualne przejście z gazu płynnego na gaz ziemny odbywa się bez większych problemów. Wszystko to pięknie, sam kiedyś mocno "siedziałem" w LPG, ale wybacz, pomysły naszych władców MinFina mogą nie tylko inwestorów i użytkowników przyprawić o palpitację serca. Mój interes położyli i do dzisiaj nie chce drgać.Więc jutro Twoje zapewnienia, a nawet uczciwe kalkulacje, (być może) można będzie o kant ... potłuc, tak jak ja potłukłem swoje. Link do komentarza
Irbis Strzecharstwo Napisano 11 marca 2013 Udostępnij #7 Napisano 11 marca 2013 Cytat Och, nie tak publicznie! Nie kryguj się jak panienka - chyba, że to tajemnica Link do komentarza
DanSeb Napisano 11 marca 2013 Autor Udostępnij #8 Napisano 11 marca 2013 Cytat Och, nie tak publicznie! Wszystko to pięknie, sam kiedyś mocno "siedziałem" w LPG, ale wybacz, pomysły naszych władców MinFina mogą nie tylko inwestorów i użytkowników przyprawić o palpitację serca. Mój interes położyli i do dzisiaj nie chce drgać.Więc jutro Twoje zapewnienia, a nawet uczciwe kalkulacje, (być może) można będzie o kant ... potłuc, tak jak ja potłukłem swoje. Zgadzam się. Tylko wykonie kalkulacji np dla oleju opałowego i ustalenie ceny rynkowej za np 2 lata jest też niemożliwe.Więc na czymś trzeba bazować.Kolejny przykład "pomysł" naszego rządu :http://biznes.interia.pl/podatki/news/prze...osci-za,1900707 Ale wróćmy do tematyki LPG ponieważ odchodzimy od tematu Link do komentarza
retrofood Napisano 11 marca 2013 Udostępnij #9 Napisano 11 marca 2013 Cytat Nie kryguj się jak panienka - chyba, że to tajemnica Ja wiem... Obiad se czasem gotuję... Cytat Ale wróćmy do tematyki LPG ponieważ odchodzimy od tematu Ano wróćmy! Najgorsze to nie jest, życzę powodzenia! Link do komentarza
DanSeb Napisano 15 marca 2013 Autor Udostępnij #10 Napisano 15 marca 2013 Witam,Widzę, że odwiedziny tematu są ale martwi mnie brak wpisów. Zapraszam wszystkich do udziału. Użytkowników gazu płynnego do wyrażania opinii na temat instalacji i użytkowania.A wszystkich zainteresowanych do zadawania pytań Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się