Skocz do zawartości

parkiet lakierowanie

Recommended Posts

Cytat

Czym pomalować parkiet wydaje mi się, że po pędzlu zostaną smugi chyba lepiej wałkiem? Możecie jakiś konkretny wałek lub pędzel polecić?

Tak są specjalne wałki do lakierów mają bardzo krótki i gęsty włos.Jeśli zajdziesz do specjalistycznego sklepu zajmującego się sprzedażą farb i lakierów to Ci jakiś polecą
Gość mhtyl
Cytat

Czym pomalować parkiet wydaje mi się, że po pędzlu zostaną smugi chyba lepiej wałkiem? Możecie jakiś konkretny wałek lub pędzel polecić?

To zależy jakim lakierem chcesz ten parkiet pomalować.Bo są lakiery gdzie producent zaleca stosowanie pędzla jak również wałek lub szpachle parkieciarską.O ile dobrze pamiętam to są walki do parkietów z nylonu, Dekoral ma wałek Microstar i as takie żółte powlokę mają jak welur nie wiem czy to handlowa nazwa ale na nie mówią fleki (bynajmniej u mnie tak je pozywają icon_smile.gif ). Jeszcze co mogę Ci powiedzieć to nie zapomnij o przygotowaniu podłoża przed lakierowaniem .
  • 3 tygodnie temu...
  • 4 tygodnie temu...
Cytat

Ja kiedyś przykozaczyłem i pomalowałem bez cyklinowania i bez niczego i wyszło... niefajnie icon_smile.gif

Ja tak kiedyś sobie wymyśliłem żeby "poprawić" parkiet przy wyjściu na balkon. Wyszła mega lipa icon_biggrin.gif

Profesjonalnie parkiety maluje się chyba natryskowo, ewentualnie wałkiem z mikrofibry. I proponuję nie malować w ciepłe dni - lakier będzie wtedy strasznie szybko przesychał i trudno będzie zapanować nad smugami...
Cytat

Ja tak kiedyś sobie wymyśliłem żeby "poprawić" parkiet przy wyjściu na balkon. Wyszła mega lipa icon_biggrin.gif

Profesjonalnie parkiety maluje się chyba natryskowo, ewentualnie wałkiem z mikrofibry. I proponuję nie malować w ciepłe dni - lakier będzie wtedy strasznie szybko przesychał i trudno będzie zapanować nad smugami...

Nigdy natryskowo,wałek ,szpachla parkieciarska ewentualnie pędzel w skrajnych przypadkach.
  • 3 tygodnie temu...
  • 4 miesiące temu...
  • 2 tygodnie temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Jedna butelka starczała na dwa piętra jazdy windą. Tylko teraz już nie pamiętam czy na dwa gardła czy jedno.  
    • Z winem myślę że by nie przeszło, a tak pół butelki opróżniłem i po kłopocie. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Niekoniecznie gościa...  choć może swoim zachowaniem "na lubienie" nie zasługiwać... comiesięcznym grillem i jego otoczką, atmosferą, klimatem...   Może nie lubię stanu jego "upraw" działkowych i wpływu na sąsiadujące działki - co zresztą jest ŁAMANIEM REGULAMINU   Zatem niech przestanie być szkodnikiem i niech nie szkodzi...   Przecież są inne miejsca na takie bezkarne "szkodzenie"   NIE CZYŃ DRUGIEMU CO MOŻE BYĆ I TOBIE NIEMIŁE...
    • Nierównomierność rozłożenia obciążeń faz w instalacji elektrycznej może mieć wpływ na działanie systemu, w tym na wyłączanie prądu, zwłaszcza jeśli pojawiły się problemy po zainstalowaniu magazynu energii. Oto kilka aspektów, które mogą powodować takie problemy:   Przeciążenie jednej z faz, jeśli obciążenie między poszczególnymi fazami w systemie trójfazowym nie jest odpowiednio zrównoważone, jedna z faz może zostać przeciążona. W takiej sytuacji zabezpieczenia w rozdzielni mogą wyłączyć zasilanie, aby zapobiec uszkodzeniom instalacji. Po zainstalowaniu magazynu energii mogą wystąpić zmiany w rozkładzie obciążeń, co skutkuje większym obciążeniem jednej fazy.   Większość magazynów energii korzysta z inwerterów, które mogą wprowadzać dodatkowe obciążenie na jednej z faz, szczególnie jeśli instalacja fotowoltaiczna (jeśli jest częścią systemu) jest źle zrównoważona. Inwerter może "przenosić" pewne obciążenia na jedną fazę, co powoduje nierównomierność.   W zależności od tego, jak skonfigurowany jest system, nieprawidłowe rozłożenie obciążeń fazowych może prowadzić do zadziałania zabezpieczeń nadprądowych, które wyłączają zasilanie w razie przekroczenia dopuszczalnego prądu. Zjawisko "przeciążenia fazy": W przypadku instalacji, gdzie obciążenia są nierównomiernie rozłożone, może dojść do sytuacji, w której jedna faza jest przeciążona, co prowadzi do wyzwolenia wyłączników nadprądowych. Ponadto, w systemach z magazynem energii, który ładowany jest z jednej fazy lub działa w oparciu o nierównomierne obciążenia, może to powodować większe napięcie lub natężenie na tej fazie.   Nierównomierne obciążenie faz może również wpłynąć na jakość energii w instalacji – mogą wystąpić wahania napięcia, harmoniczne czy inne zakłócenia, które mogą wywołać wyłączenia urządzeń lub całkowite wyłączenie prądu.       Jak z tym walczyć, sprawdzenie rozkładu obciążeń, warto sprawdzić, czy obciążenia na poszczególnych fazach są odpowiednio rozłożone. Można to zrobić przy pomocy analizatora obciążeń trójfazowych.   Jeśli problem wynika z nierównomiernego rozłożenia obciążeń, można rozważyć przestawienie niektórych urządzeń na inne fazy lub wprowadzenie zmian w konfiguracji systemu zasilania.   Warto sprawdzić, czy inwerter magazynu energii działa prawidłowo i nie powoduje nadmiernego obciążenia jednej z faz.       Dobrze jest skonsultować się z elektrykiem, który sprawdzi całą instalację, w tym zabezpieczenia i rozdzielnię, aby upewnić się, że wszystko działa zgodnie z normami.   Podsumowując, nierównomierne rozłożenie obciążeń fazowych może mieć wpływ na wyłączanie prądu, zwłaszcza po zainstalowaniu magazynu energii, który może zmieniać sposób rozdziału obciążeń w instalacji. Warto przeprowadzić dokładną diagnostykę systemu, aby ustalić przyczynę problemu.
    • Powiedz jej, niech wyrzuci sytuacje nadzwyczajne, bo nie o to chodzi. I niech wyrzuci prace dobrowolne i wolontariuszy. Chodzi o obowiązek niektórych, w sytuacji zwykłej.    PS. Takie podsumowanie to i ja napiszę, nawet bez namysłu.
  • Utwórz nowe...