Historia edycji
Nie ma historii konta do pokazania lub ten komentarz był edytowany przez moderatora.
-
Kto przegląda 0 użytkowników
- Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail
-
Najnowsze posty
-
Przez podczytywacz · Napisano
Jak wygląda, czy w ogóle jest, czy była prawidłowo ułoźona pozioma izolacja pod ścianą? Ściana jest ewidentnie mokra... A może wystąpiła jakaś duża awaria i zalanie łazienki? Bo to małe okienko jest w łazience, czy może w WC... -
Wielu użytkowników Panasonica twierdzi, że tylko Panasonic, a w szczególności T-CUP utrzymuje deklarowaną moc właśnie przy skrajnie niskich temperaturach dla pomp ciepła. A według mnie lepiej czasem dogrzać grzałką niż to, żeby pompa wchodziła w taktowanie, oczywiście ważne jest dobranie odpowiedniej wielkości bufora. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
-
Przez Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne · Napisano
Przede wszystkim to nie tylko kwestia posiadania samej ziemi rolnej w odpowiedniej ilości. Czy ma Pani formalnie status rolnika? Jest wymagany, jeżeli ktoś ma prowadzić gospodarstwo rolne, choćby tak tylko oficjalnie. Na dokładkę w polskim prawie nie ma jasnej i konkretnej definicji zabudowy zagrodowej. W związku z tym podejście władz lokalnych, które decydują o wydaniu pozwolenia na budowę, też może być odmienne. Bo i wyroki sądowe, w których próbowano jakoś określić co jest zabudową zagrodową, są dość rozbieżne. -
Hej wszystkim, planuję założyć pompę ciepła do domu (ok. 150 m²) i szukam jakiejś ogarniętej ekipy z Łodzi albo okolic. Ktoś może polecić kogoś sprawdzonego? W necie wpadłem na taką stronę: https://spednet.pl/pompy-ciepla-lodz/ Wygląda spoko – robią wszystko od A do Z, projekt, montaż i serwis. Ktoś coś o nich słyszał? Korzystaliście może? Każda opinia albo inne namiary mile widziane, bo chciałbym ruszyć z tematem jeszcze przed zimą. Dzięki z góry!
-
Przez Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne · Napisano
Tak na szybko sprawdziłem specyfikację tej pompy. To nie jest T-CAP, ale przynajmniej do -7°C i dla temperatury zasilania 35°C (podłogówka) utrzymuje ona swoje nominalne 5 kW. Czyli jest naprawdę nieźle. To podstawowa sprawa w przypadku pomp ciepła, że trzeba zawsze sprawdzać, w jakich warunkach osiągają określona moc grzewczą. W szczególności dotyczy to właśnie pomp powietrznych. W ich przypadku moc nominalna, podawana zwykle dla +7°C, naprawdę niewiele mówi. Przy okazji mocy druga zasadnicza sprawa to decyzja, czy pompa ma pokrywać całe zapotrzebowanie na ciepło (ewentualnie z pomocą wbudowanych grzałek), czy zakładamy jej wspomaganie w czasie większych mrozów. Chociażby za pomocą kominka. Od tego będzie zależała kwestia doboru mocy, ale także ewentualna decyzja, czy warto dopłacać za pompę gruntową.
-
-
Popularne tematy