adamooo Napisano 26 października 2012 #1 Napisano 26 października 2012 Witam wszystkich, mam dom drewniany i dostawione do tego szer 2m i dł 10m (murowane), wszystko jest ocieplone od zewnątrz styropianem 5cm, chcę zrobić łazienkę w pomieszczeniu murowanym czyli 3 ściany z pustaków i jedna drewniana z trzciną i tynkiem wapiennym. Pierwsze pytanie o ściany, co dać od strony drewnianej? zbijać ten stary tynk i trzcinę? docieplać ściany murowane od wewnątrz? Pytanie drugie o strop którego nie ma więc coś muszę zrobić, moja propozycja to wata 150cm na deski, pod deski folia paro przepuszczalna i płyta gipsowa, czy takie ocieplenie wystarczy? poddasze nie użytkowe i nie ocieplone, proszę o odpowiedź w tym temacie z góry dziękuję
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 29 października 2012 #2 Napisano 29 października 2012 Można domyślać się, że w murowanej dobudówce ma być urządzona łazienka zatem od strony ściany drewnianej należy postawić również ściankę murowaną gr, 12 cm, co zapewni możliwość ułożenia na niej izolacji przeciwwilgociowej i wykończenie płytkami. Ocieplenie od wewnątrz nie ma sensu - lepiej dołożyć dodatkową warstwę styropianu na zewnątrz. Co do stropu - układ warstw na stropie drewnianym powinien być następujący (w kolejności od dołu):- płyta g-k- folia paroszczelna- ocieplenie z wełny 12 - 30 cm- folia paroprzepuszczalna (wiatroizolacja) i ewentualnie deski jako podłoga strychu. 1
adamooo Napisano 30 października 2012 Autor #3 Napisano 30 października 2012 (edytowany) Cytat Można domyślać się, że w murowanej dobudówce ma być urządzona łazienka zatem od strony ściany drewnianej należy postawić również ściankę murowaną gr, 12 cm, co zapewni możliwość ułożenia na niej izolacji przeciwwilgociowej i wykończenie płytkami. Ocieplenie od wewnątrz nie ma sensu - lepiej dołożyć dodatkową warstwę styropianu na zewnątrz. Co do stropu - układ warstw na stropie drewnianym powinien być następujący (w kolejności od dołu):- płyta g-k- folia paroszczelna- ocieplenie z wełny 12 - 30 cm- folia paroprzepuszczalna (wiatroizolacja) i ewentualnie deski jako podłoga strychu. 1. Dziękuję za odpowiedź, tak łazienka będzie w murowanej dobudówce2. Od ściany drewnianej znajomy mi proponował że wystarczy tylko skuć stary tynk, położyć stelaże pod płyty g-k i na to płytki3. Ocieplał od zewnątrz na razie nie będę bo to za duży koszt a chcę tą łazienkę wyprowadzić do normalnego stanu, a jeśli będę łazienkę robił w płytach g-k na stelażach 3cm to i tak zostanie luka miedzy płytą a ścianą więc opłaca się tam dać styropian?4. Stropu obecnie nie ma, dopiero rozłożyłem i wypoziomowałem "łaty" do których przykręcę deski-płyta g-k-folia paroszczelna-stelaż 3cm-między stelażami styropian lub wełna-folia paroprzepuszczalna-deski-można na te deski dać jeszcze jedną warstwę waty? chcę utrzymać mniej więcej wysokość 2,3 mjeśli bym wybrał styropian zamiast wełny to też trzeba te folie dawać?proszę o szybką odpowiedź gdyż już zaczynam działać a temperatura w środku coraz mniejsza a nie chciałbym wymieniać rur od wody Edytowano 31 października 2012 przez adamooo (zobacz historię edycji)
Barbossa Napisano 31 października 2012 #4 Napisano 31 października 2012 Cytat Można domyślać się, że w murowanej dobudówce ma być urządzona łazienka zatem od strony ściany drewnianej należy postawić również ściankę murowaną gr, 12 cm, co zapewni możliwość ułożenia na niej izolacji przeciwwilgociowej i wykończenie płytkami. ...... cóż za daleko posunięty ten sceptycyzm, poza granice rozsądku, skoro płyty gk już nie wystarczą Cytat ....jeśli bym wybrał styropian zamiast wełny to też trzeba te folie dawać?proszę o szybką odpowiedź gdyż już zaczynam działać a temperatura w środku coraz mniejsza a nie chciałbym wymieniać rur od wody Kolego - daj tę folię, koszt paru zyli, niezależnie czy styro, czy wełnaruch powietrza jakiś zawsze będzie, para wodna to nośnik ciepła więc możesz go tracić więcej bez foliino i znajomy dobrze Ci zaproponował 1
adamooo Napisano 1 listopada 2012 Autor #5 Napisano 1 listopada 2012 dziękuję za odpowiedź, czyli podsumowując: na ściany stelaż 3cm pomiędzy styro i na to płyta g-k na wszystkie ściany, strop/sufit płyta g-k, folia paroszczelna, stelaże i między nimi styropian, folia paro przepuszczalna, deski, wełna
adamooo Napisano 21 listopada 2012 Autor #6 Napisano 21 listopada 2012 mam jeszcze dwa pytania1. strop zrobiłem tak jak pisaliście patrząc od dołupłyta g-kfolia paroszczelnastyropianfolia paroprzepuszczalna (wiatroizolacja)deski jako podłoga strychuChciałbym jeszcze ocieplić ten strop z góry. Pytanie: Jaką folię dać na deski przy takim układzie jak wyżej? Ocieplenie z góry będzie wełną a na tą wełnę też dać folię? Jaką?2. Ściany z płyt g-k montowane na profilach stalowych, między ścianą a płytą g-k będzie szczelina około 3cm. Pytanie: czy na ściany mam też dać folię? Jaką? Szczelinę między ścianą a płytą gk wypełniać czymś? np styropian?
Jani_63 Napisano 21 listopada 2012 #7 Napisano 21 listopada 2012 Limit folii już wyczerpałeś Wiatroizolację powinno się przykrywać ostatnią warstwę izolacji cieplnej, więc skoro planowałeś jeszcze kłaść kolejną warstwę wełny to się pośpieszyłeś.No i czemu deskami nie zamkniesz końcowo tych warstw ocieplenia.Czemu wyszła Ci tak duża szczelina między G-K a ścianą?Normalnie tą dylatację maskuje się jakimś silikonem uzyskując w ten sposób szczelne połączenie elastyczne.Zadbaj o dobrą wentylacje tej łazienki to z wilgocią nie będziesz miał problemów.Folia paroszczelna na ścianie zewnętrznej murowanej ocieplonej od zewnątrz nie jest konieczna.Połącz tylko dobrze tą z sufitu ze ścianą a będzie OK 1
adamooo Napisano 21 listopada 2012 Autor #8 Napisano 21 listopada 2012 Cytat Limit folii już wyczerpałeś Wiatroizolację powinno się przykrywać ostatnią warstwę izolacji cieplnej, więc skoro planowałeś jeszcze kłaść kolejną warstwę wełny to się pośpieszyłeś.No i czemu deskami nie zamkniesz końcowo tych warstw ocieplenia.Czemu wyszła Ci tak duża szczelina między G-K a ścianą?Normalnie tą dylatację maskuje się jakimś silikonem uzyskując w ten sposób szczelne połączenie elastyczne.Zadbaj o dobrą wentylacje tej łazienki to z wilgocią nie będziesz miał problemów.Folia paroszczelna na ścianie zewnętrznej murowanej ocieplonej od zewnątrz nie jest konieczna.Połącz tylko dobrze tą z sufitu ze ścianą a będzie OK po pierwsze temat ma prawie miesiąc a konkretnej odpowiedzi nie uzyskałem i wiedziałem tylko to co znajomy mi powiedział ale nie jestem pewny tego co mówi więc chciałem sprawdzić jeszcze, o wiatroizolacji nie pomyślałem że ma być ostatnia bo właśnie znajomy powiedział że jeszcze raz folie dać i wełnę i folię. Deski mogę jeszcze położyć na wełnępo drugie ściana nie ma pionu, zrobiona jest konstrukcja stalowa ze stelaży, profili tak jak pisałem wcześniej, chodzi mi tu o przestrzeń między tymi profilami więc styropian 2cm tam się zmieści
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się