Skocz do zawartości

Przyłącze energetyczne na działce a nie na granicy działki

mrb

Recommended Posts

Napisano
Witam, potrzebuję porady w temacie przyłączy energetycznych.
Energetyka postawiła skrzynkę energetyczną na terenie mojej działki 1 m od granicy a nie na granicy. Chcę wykonać teraz ogrodzenie i zastanawiam się czy mam wydzielić tą część działki i zostawić dostęp do odczytu licznika czy mogę ogrodzić wg granic ustalonych przez geodetę lecz wtedy energetyka nie odczyta licznika. Ten skrawek działki jest dla mnie bardzo ważny ponieważ ma być tam dojazd do oczyszczalni ścieków, a teraz dużo z szerokości zabiera mi ta skrzynka.
Pisałam do energetyki, żeby przestawili skrzynkę bo źle stoi w skrócie pisząc lecz odpisali mi że mogę ją przesunąć na własny koszt po wykonaniu projektu także na własny koszt.

Jakie są przepisy i czy energetyka ma obowiązek ustawienia skrzynki na granicy czy nie? Zwłaszacza że tak jest w projekcie przyłącza.
Poza tym ta skrzynka jest podwójna tz na mój licznik i sąsiada obok ( na razie jest tam pole i nie ma przyłącza).
Będę wdzięczna za jakieś podpowiedzi, pozdrawiam

Napisano
Skrzynka powinna być zlokalizowana zgodnie z projektem przyłącza i nie jest wykluczone, że planowane jest poszerzenie drogi zatem skrzynka umieszczona została głębiej.

Można też przypuszczać niewłaściwe wytyczenie działki, co dość często zdarza się w niezagospodarowanych terenach.

Są dwie możliwości rozwiązania problemu - dotarcie do dokumentacji przyłącza i sprawdzenie czy zostało zrealizowane zgodnie z planem oraz ewentualne domaganie się od energetyki zmiany usytuowania.

Drugi wariant - przesunięcie skrzynki na własny koszt w linię ogrodzenia, gdy nie koliduje to z miejscowym planem a linia rozgraniczenia nie budzi wątpliwości.
Napisano
Cytat

Witam, potrzebuję porady w temacie przyłączy energetycznych.
Energetyka postawiła skrzynkę energetyczną na terenie mojej działki 1 m od granicy a nie na granicy. Chcę wykonać teraz ogrodzenie i zastanawiam się czy mam wydzielić tą część działki i zostawić dostęp do odczytu licznika czy mogę ogrodzić wg granic ustalonych przez geodetę lecz wtedy energetyka nie odczyta licznika. Ten skrawek działki jest dla mnie bardzo ważny ponieważ ma być tam dojazd do oczyszczalni ścieków, a teraz dużo z szerokości zabiera mi ta skrzynka.
Pisałam do energetyki, żeby przestawili skrzynkę bo źle stoi w skrócie pisząc lecz odpisali mi że mogę ją przesunąć na własny koszt po wykonaniu projektu także na własny koszt.

Jakie są przepisy i czy energetyka ma obowiązek ustawienia skrzynki na granicy czy nie? Zwłaszacza że tak jest w projekcie przyłącza.
Poza tym ta skrzynka jest podwójna tz na mój licznik i sąsiada obok ( na razie jest tam pole i nie ma przyłącza).
Będę wdzięczna za jakieś podpowiedzi, pozdrawiam

A nie podpisywałeś się pod projektem ? A kto wyraził zgodę aby z Twojej skrzynki podłączyć działkę sąsiednią?
Jeżeli w projekcie jest ona na granicy to sprawa jasna a jeżeli np ktoś błędnie odczytał granice Twojej działki to nie twoja wina,zawinił projektant przyłącza.Z tego co mi wiadomo to ZE nie ma obowiązku stawiania skrzynki w granicy, mogą wystąpić okoliczności ,że nie można tego zrobić albo na życzenie inwestora może być umieszczona poza granicą.Ale obowiązkiem inwestora jest zapewnić dostęp do owej skrzynki

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Witam wszystkich forumowiczów!   Mam stary budynek, w którym ściany zewnętrzne są już ocieplone, ale dach pozostaje nieocieplony i przez niego ucieka dużo ciepła. Planuję na wiosnę ocieplić dach od góry styropianem EPS 100 (styropian dach/podłoga) o łącznej grubości 23 cm. Dach jest płaski z lekkim nachyleniem, powierzchnia około 100 m², pokryty papą, która zachowała się w całkiem dobrym stanie – nie jest uszkodzona, nie planuję jej zrywać, tylko oczyścić i zostawić jako podłoże.Na styropianie ma być położona papa termozgrzewalna (jedna lub dwie warstwy). Montaż styropianu będę wykonywał samodzielnie (klejenie + kołkowanie), a papę zgrzewalną zlecić fachowcowi, który się na tym zna.Mam kilka wątpliwości i pytań – bardzo proszę o Wasze opinie na podstawie doświadczeń: 1. Grubość i układanie styropianu: Czy lepiej położyć jedną warstwę 23 cm, czy podzielić na dwie warstwy (np. 11 cm + 12 cm) układane na mijankę? Wiem, że dwie warstwy lepiej eliminują mostki termiczne, ale to więcej pracy. Pomijając aspekt czasu i wysiłku – czy takie rozwiązanie naprawdę ma sens i daje zauważalną różnicę w izolacyjności?   2. Montaż i mocowanie styropianu: Dach nie będzie dodatkowo obciążony (tylko papa na wierzchu, bez chodzenia czy tarasu), ale ważne jest solidne mocowanie, żeby wiatr nie oderwał warstw. Planuję kleić styropian (klejem bitumicznym lub poliuretanowym) + kołkować.Dla grubości 23 cm – jakie kołki polecacie? Czy wystarczą o długości ok. 30 cm (żeby wystawały trochę w podłoże betonu)? Czy lepiej stosować metodę z otwornicą – wyciąć otwór w styropianie, włożyć kołek, a potem zatkać wyciętym krążkiem (żeby kołek nie wystawał i nie tworzył mostka)? Jeśli dwie warstwy: Czy wystarczy kołkować tylko dolną warstwę (do podłoża), a górną tylko przykleić do dolnej? Czy kołki muszą przechodzić przez obie warstwy dla lepszej stabilności?   3. Warstwa separacyjna na styropianie pod papę: Czytałem różne opinie – jedni polecają geowłókninę polipropylenową (200-300 g/m²) jako ochronę przed wysoką temperaturą palnika i separację, drudzy grubą folię PE (0,2 mm). Geowłóknina wydaje mi się lepsza (przepuszcza parę, nie topi się tak łatwo). Czy zgadzacie się, że geowłóknina to najlepsze rozwiązanie w takim przypadku, czy polecacie coś innego (np. folię PE)?
    • Zupełnie nie mam pojęcia gdzie to pęknięcie Od strony grzejnika? od strony zasilania? na korpusie zaworu?
    • Cześć, jak samodzielnie zabezpieczyć lekkie pęknięcie na rurce z termostatem? Jest to mikroskopijne pęknięcie bo moze z kropla dziennie sie wydostaje:)   Zalaczam zdjęcie, do lepszego nie mam dostępu. Ps. Pęknięcie jest na ten najszersze części 
    • Komentarz dodany przez Tomek: zdecydowanie odradzam.
    • Hurtownia budowlana: OLI - Tomasz Kraska Województwo: lubelskie Miasto: Puchaczów Pełny opis hurtowni pod adresem: https://budujemydom.pl/hurtownie-budowlane/lubelskie/oli-tomasz-kraska
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...