Skocz do zawartości

GROSZEK/ HB Studio

kawa

Recommended Posts

Napisano
O! A jednak coś się tu dzieje! Witam wszystkich! Czy ktoś oprócz Janusza i Bartull@ mógłby pochwalić się swoją budową. Z chęcią zobaczyłbym jak idzie innym.
Napisano
Cytat

Tak sobie czytam opisy zmian jakie dokonaliście w projekcie Groszka i mam BARDZO mieszanie uczucia... W niektórych realizacjach są tak istotne , że z Groszka moim została chyba już tylko sama nazwa. Moim zdaniem w niektórych przypadkach to są zupełnie inne domy... Likwidacja łuków, zmaina kolorów dachu - a Groszek przeciez MUSI być żółto zileony - dobudowa dachów nad tarasem itp. itd. No cóz każdy buduje jak mu pasuje. Naszym zdaniem, a oglądaliśmy i anlizowaliśmy setki różnych projektów - koncepca p. Katrzyny Herby Janiak jest BARDZO przemyślana i nie ma co za bardzo zmieniać.

Kto to powiedzial, ze nazwa projektu musi kojarzyc sie z kolorystyka elewacji czy dachu? Decydujaca jest tutaj juz istniejaca zabudowa terenu(aby nowy objektnie byl wkomponowany a nie odrozniajacy sie w nienaturalny sposob) i indywidualne odczucia uzytkownika. Jesli bowiem Groszek "musialby" byc zielono-zolty tylko ze wzgledu na nazwe - to jakie "musza" byc projekty tejze autorki Agatka, Julek lub Marysia? Z jaka kolorystyka kojarza sie te nazwy?
Przyznalbym moze racje osobie, ktoraby wiernie zastosowalaby sie do projektu, ale akurat Pan wprowadzil
dosc radykalne zmiany w projekcie: przebudowa garazu, podwyzszenie budynku, nowe okna!
Kolorystyka rowniez w niczym nie przypomina oryginalnej!
Nie przecze, ze projekt jest swietny ale jesli ktos planuje niewielkie zmiany - to ma do nich prawo.
Wazne dla budujacego jest uzyskanie zgody autora na dokonywanie zmian, a przemila Pani architekt
Katarzyna Herba-Janiak jest na pewno sklonna pojsc na reke - jesli jest to mozliwe!

sumopatt
Napisano
No cóż, dokonałem RADYKALNE zmiany ? Dobre sobie. Podwyższenie o o JEDEN pustak ( niecałe 25 cm ) nazywa Pan radykalną zmianą ?! Ha, ha, ha. Urządzenie kotłowni węglowej zamiast garażu nie zmieniło obrysu i kształtu budunku ( Trudno zostawić bramę garażową w kotłowni , stąd dwa nowe dobrane do pozostałych okienka icon_razz.gif ). Co do kolorystyki ... no cóż... na obecnym etapie kor ścian jeszcze nie jest tym docelowym , bo to co widać na fotkach to tylko kolor... gruntu , a nie tynku . icon_mrgreen.gif Ostateczny kolor, ajk równeiż tzw. mała architektura będzie bardzo zbliżony do projektu icon_biggrin.gif.
No, ale każdy ma swoje zdanie i gust. Co do Groszka . Podtrzymuje zdanie - kolory ; zielone i zółcie . Agatka ? .... jak każda kobietka moze się przystroić jak chce . Również i kolorystycznie. Dlatego nie nazywa się Groszkiem. POZDRAWIAM. icon_redface.gif
Napisano
Hej!

Dyskusja o istotnosci (bądź nie) wprowadzonych zmian czy kolorystyce w odniesieniu do nazwy projektu zdaje sie byc zbędna. Niech kazdy wprowadza takie zmiany na jakie ma ochote i ktore sa do zaakceptowania przez autora projektu.

Ja odchodząc od tematu biezacej dyskusji ponawiam prosbe o udostepniania zdjec z wnetrza groszka. Z góry dzieki!

Pozdrawiam!
Michał
Napisano
Cytat

Witam!

Kolejna porcja fotek. icon_biggrin.gif

Pozdrawiam icon_smile.gif

piękny dom icon_biggrin.gif

Cytat

Witam i rowniez załączam zdjęcia z realizacji projektu Groszek:)
[attachment=532:attachment]

Dzięki za zdjecia ładny dom taki budujemy jak sie uda to w polowie sierpnia ruszamy
Pozdrowienia dla wszystkich groszkowiczow icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Dzięki za zdjecia ładny dom taki budujemy jak sie uda to w polowie sierpnia ruszamy

Hah! Ja dostanę pozwolenie w czwartek! Poezja! Za 2-3 tygodnie zaczynam. Naturalnie poszczegulne etapy budowy bede dokumentował zdjęciami tu na forum bądź na jakiejś stronce www.

Pozdr!
Michał
Napisano
witam wszystkich Groszkowców !
jak na razie czytam same zachwyty i pochwały. icon_biggrin.gif
A może mieliście jakieś problemy i kłopoty związane z budową lub z projektem podczas realizacji Waszego Groszka?
Napiszcie, może przyczyni się to do uniknięcia podobnych problemów dla innych, którzy zaczynają dopiero walkę z wykonawcami i urzędnikami.
A może stworzymy stronę w internecie, gdzie umieścimy wspólnie zdjęcia zebrane od wszystkich wraz z opisami budowy?

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

[attachment=607:attachment

pozdr.kawa
http://www.foto.adrem.pl/Rudka.html

---------------------------------------------
http://dziennik.nexto.pl

DSC01446.jpg

Napisano
Witam wszystkich , też jestem szczęśliwcem , który ( mam nadzieję) nie długo zacznie projekt "Groszek" i mam jedno pytanko: w projekcie jest strop teriva( nadmienię , że nie zamierzam użytkować poddasza)
Czy któryś z Was , budujących zmienił strop np. na strop drewniany lub płyty stropowe? Co jest tańsze ? Co się szybciej wykonuje? Pozdrawiam .
Napisano
Witajcie

Ja właśnie robię strop z Akermana 150 - tańszy od Terriva
Owszem roboty tydzień, i desek tez troche potrzeba, w dodatku robie strop na garazem i pomieszczeniem gospodarczym z tylu garazu - desek 4 m szesc (brakło)+ ok.230 stempli.
Pozdrawiam
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Witam Wszystkich bardzo serdecznie !
Jestem tu nowa, więc wybaczcie gapowatość i brak fachowego podejścia, ale... JA NIE WIDZĘ TYCH FOTEK !!!
Z komputerkiem radzę sobie chyba nienajgorzej, ale tu nie bardzo wiem co zrobić, żeby te zdjęcia otworzyć...
Pomożecie ??? (pytanie jak z PRL-u , co???)
Pozdrawiam Monika z Łodzi
P.S. Też się zakochaliśmy w Groszku i jeśli życie sobie z nas nie zakpi już wkrótce ruszamy...
Napisano
Cytat

Witam Wszystkich bardzo serdecznie !
Jestem tu nowa, więc wybaczcie gapowatość i brak fachowego podejścia, ale... JA NIE WIDZĘ TYCH FOTEK !!!
Z komputerkiem radzę sobie chyba nienajgorzej, ale tu nie bardzo wiem co zrobić, żeby te zdjęcia otworzyć...
Pomożecie ??? (pytanie jak z PRL-u , co???)
Pozdrawiam Monika z Łodzi
P.S. Też się zakochaliśmy w Groszku i jeśli życie sobie z nas nie zakpi już wkrótce ruszamy...

JUZ WIDZĘ !!! icon_biggrin.gif

Cytat

KOCHANI !!!! :!:
Czy ktoś buduje Groszka w Łodzi lub okolicach???
Bardzo proszę o kontakt icon_lol.gif
monika.jakub@gazeta.pl
POZDRAWIAM I CZEKAM NA WIEŚCI Z REGIONU I NIE TYLKO !!!
Monika
Napisano
Serdeczne podziękowania dla Janusza49 i jego przesympatycznej żony za ogromną życzliwość i pomoc. Państwa Groszek bardzo sie nam podobał. Mamy nadzieję, że w niedalekiej przyszłości i nam uda sie zrealizować ten projekt. Życzymy dalszych sukcesów i sprawnego sfinalizowania groszkowej inwestycji.
  • 3 tygodnie temu...
  • 4 tygodnie temu...
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Witam, jestem z okolic Przemyśla, czy jest ktoś kto buduje swój Groszek właśnie tu? proszę o fotki, pozdrawiam

Ja buduje w Goleniowie. Zapraszam na blog budowlany:
BLOG
Napisano
Cytat

Jak wkleić zdjęcia, bo mam z tym kłopot

Pod oknem edycji ogłoszenia jest obszar załączniki. Tam wybieramy PRZEGLĄDAJ. Dodajemy interesujące nas zdjęcie (uwaga na rozmiar!) i klikamy wyślij. Nastepnie nad przyciskiem WYŚLIJ jest ZARZĄDZAJ AKTUALNYMI ZAŁĄCZNIKAMI. Po rozwinięciu listy można z niej wybrać wysłany załącznik i dodać do ogłoszenia.
O tak:

DSC01446.jpg

Napisano
Cytat

Jakie kominy masz w tym Groszku? icon_smile.gif

Witam

Mam dwa tak jak w projekcie a ponadto komin z ubikacji, ktory ma byc zakończny wywitrznikiem w dachu.
Poza tym dwie wentylacje 1 z kuchni 2 z garazu - tez zakończone wywietrznikami w dachu na które chwilowo oczekuje.

Pozdrawiam
Napisano
Cytat

Jakie kominy masz w tym Groszku? icon_smile.gif

Ja dopiero zaczynam przygodę z Groszkiem, i mam pytanie: co sądzicie o budowie z Ytonga? Wykonawca mnie zachęca do takiego rozwiązania, tylko czy jest obiektywny... icon_neutral.gif
  • 2 miesiące temu...
Napisano
Uf, mogę się pochwalić, że już skończyłem budowę swojego Groszka i mieszkam w nim już od 1 listopada. Wyjeżdżam na zasłużone narty a po powrocie wstawię trochę zdjęć z budowy i nie tylko. Pozdrowienia dla wszystkich, którzy jeszcze ciągną swoje zmagania z budową icon_smile.gif

------------------------------------------------
http://dziennik.nexto.pl
  • 2 tygodnie temu...
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Witam ja własnie przymierzam sie do budowy groszka ,czy jest mi ktos w stanie powiedziec ile koszt budowy wyniesie najlepiej całkowity. A moze macie jakas firme godna polecenia z zachodniopomorskiego. Pozdrawiam wszystkie groszki
Napisano
Witam, wszystkich jestem na etapie wybierania projektu, ale mysle na 95% ze to ten wymarzony icon_wink.gif. Mam takie pytanie czy ktos buduje w okolicy Krakowa ??? Ja jestem z okolicy Skawiny. Jesli tak to prosze o maila na adres okomorskie@interia.pl chetnie bym zobaczyl to dzielo icon_smile.gif

Pozdrawiam serdecznie i zycze powodzenia wszystkim
Pawel
  • 3 miesiące temu...
  • 5 miesiące temu...
Napisano
Cytat

Witam i rowniez załączam zdjęcia z realizacji projektu Groszek:)
[attachment=532:attachment]

Witam, ja też chyba ostatecznie zdecydowałam się na projket groszka z pewnymi zmianami, np. chciałabym zrobić takie zadaszenie nad tarasem jak masz Ty. Interesuje mnie jakie wymiary są tego zadaszenia. Wydaje mi się to rozwiąznia bardzo wygodne w użytkowaniu tego domku a także eztetycznie i poprostu ładnie to wygląda. Pozdrawiam.
Napisano
Cytat

Witam

Załączam zdjęcia ze swej realizacji.
Teraz czas na porządkowanie terenu
Pozdrawiam

arturroce mam pytanie do Ciebie odnośnie poddasza, a mianowicie ile podniosłeś ściankę kolankową? I czy to nie wpłynęło na wygląd dachu? Czy podniosłęs poddasze, nie zmieniając nic z dachem? Jeśli tak to fajnie, bo podniesienie poddasza nie wpłynęło na wygląd dachu. Opisz mi swoje porawki w projekcie. Jeśli mozesz to proszę prześlij mi na maila swoje plany GROSZKA już z poprawkami, byłabym wdzięczna. To mój mail magpaw1@op.pl , pozdrawian, Twój pomysł na GROSZKA jest bardzo podobny do mojej wizji. Mam nadzieję, że mi się nie oberwie od forumowiczów przez to, że wprowadzam zmiany w tym projekcie, ale uważam, że domek ma mi służyć, a nie ja jemu. icon_smile.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Taras z naturalnego drewna to inwestycja w estetykę i komfort przestrzeni zewnętrznej. Aby jednak drewno zachowało swoje walory na długie lata, kluczowa jest odpowiednia impregnacja i konserwacja już na etapie przygotowania desek. Poniżej przedstawiamy sprawdzony sposób impregnacji nowej deski tarasowej, oparty na produktach marki OSMO. 1. Wstępna impregnacja – WR Aqua Osmo Pierwszym krokiem jest wstępne zabezpieczenie desek. Impregnat WR Aqua Osmo to bezbarwny środek ochronny na bazie wody, który skutecznie zabezpiecza drewno przed sinizną, pleśnią oraz szkodnikami. Kiedy? Impregnację wykonujemy przed montażem, najlepiej 2 dni przed planowanym olejowaniem. Jak? Środek nanosimy pędzlem lub wałkiem na wszystkie powierzchnie deski – zarówno widoczne, jak i niewidoczne – w jednej warstwie. Po co? Zapewnia to równomierną ochronę drewna i zapobiega jego degradacji od środka. 2. Olejowanie przed montażem – Osmo Olej Tarasowy Po upływie co najmniej 48 godzin od impregnacji WR Aqua, przystępujemy do pierwszego olejowania. Produkt: Olej tarasowy OSMO – bezbarwny lub kolorystycznie dobrany do naturalnego odcienia deski. Jak? Nakładamy z dwóch stron deski cienką warstwę oleju, używając pędzla, szmatki lub wałka. Pozwalamy na dokładne wchłonięcie i wyschnięcie. Dlaczego? Takie przygotowanie pozwala zabezpieczyć również powierzchnie deski, które po montażu będą niewidoczne, co znacząco zwiększa trwałość całej konstrukcji. 3. Montaż desek i finalne wykończenie Po wyschnięciu oleju przystępujemy do montażu tarasu. Gdy deski są już solidnie zamocowane, możemy wykonać drugą warstwę oleju tarasowego – tym razem tylko na widocznej stronie. Cel: Ta warstwa nadaje ostateczny wygląd i zapewnia pełną ochronę przed działaniem czynników atmosferycznych – deszczu, UV i zmian temperatury. Wskazówka: Prace najlepiej prowadzić w suchy, ciepły dzień, unikając pełnego słońca, które może zbyt szybko wysuszyć produkt. Dlaczego warto trzymać się tej kolejności? Poprawna impregnacja i olejowanie przed montażem to inwestycja w trwałość i wygląd tarasu. Chroniąc drewno z każdej strony, zapobiegamy jego wypaczaniu, pękaniu i przedwczesnemu starzeniu. Produkty OSMO tworzą elastyczną, mikroporowatą powłokę, która nie łuszczy się i pozwala drewnu oddychać, co jest szczególnie ważne przy konstrukcjach zewnętrznych.   Podsumowanie – schemat impregnacji nowej deski tarasowej: Impregnacja WR Aqua OSMO – minimum 2 dni przed olejowaniem Pierwsza warstwa oleju tarasowego – z dwóch stron przed montażem Montaż desek tarasowych Druga warstwa oleju – na wierzchnią, widoczną stronę po montażu
    • Planuje dzialke na wsi, lub na obszarze znacznie oddalonym od miasta (tak, wiem ma malo czasu - do polowy nast. roku, dlatego badam temat).
    • Mógłbyś to przetłumaczyć na język polski?
    • Nie we wszystkich lokalizacjach takie rozwiązanie jest dozwolone, Zależy gdzie masz działkę. 
    • Mieszkanie w budynku to akurat nie problem bo budowa i tak przeciągnie się przez dłuższy czas - tu akurat mam pomysł jak to rozwiązać.   Siec ciepłownicza – planuje ogrzewać dom piecem na paliwo stale i będę posiadał zbiornik na ciepłą wodę, którą podgrzeje piecem albo elektrycznie, więc logicznie rzecz biorąc nie powinienem potrzebować oświadczenia o podłączeniu do sieci ciepłowniczej.   Dziękuje za odp. - mam przynajmniej kolejny temat do poruszenia z radcą.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...