Forest1989 Napisano 21 września 2012 Udostępnij #1 Napisano 21 września 2012 Witam dzis zacząłem rozglądąć sie za oknami do domu postawionego w surowym stanie... wysłałem kilka zapytań do kilku firm, dostałem kilka odpowiedzi:1. Firma proponowała mi bardzo tanie okna ale z Uf = 1,3 (cena okolo 7 tys zł.) - oknopiast.pl2. Firma droższe z Uf = 1,0 (10 tys zł.) - Gigant z Klucz k. Olkusza 3. No i kolejna firma zaproponowała mi nowość na polskim rynku okna firmy thermicco - okna 8 komorowe 3 szybowe o współczynniku uf = 0,7 (10 tys zł.) Bardzo ciekawi mnie ta oferta ostatni dlatego pisze tu z zapytaniem czy ktoś miał doczynienia z firmą thermicco? Albo z powyższymi firmami ? Link do komentarza
Jani_63 Napisano 21 września 2012 Udostępnij #2 Napisano 21 września 2012 Jesteś pewien że chodzi o "Uf"? Szczerze powiem że ten współczynnik przenikania ciepła robi wrażenie.I to zdaje się jest polski profil.Pozostaje tylko kwestia kto i jak na tym profilu okna poskładał. Link do komentarza
Forest1989 Napisano 21 września 2012 Autor Udostępnij #3 Napisano 21 września 2012 Cytat Jesteś pewien że chodzi o "Uf"? Szczerze powiem że ten współczynnik przenikania ciepła robi wrażenie.I to zdaje się jest polski profil.Pozostaje tylko kwestia kto i jak na tym profilu okna poskładał. Szczerze nie znam sie na tym współczynniku ale na stronach okien tak jest oznaczany - prosze o to dowód = http://www.oknopiast.pl/arcade.html Link do komentarza
Draagon Napisano 21 września 2012 Udostępnij #4 Napisano 21 września 2012 Mi z M-S zaproponowali takie okna Optymalna 6-komorowa konstrukcja profili o współczynniku przenikalności termicznej Uf = 1,0 W/m2K wraz z szybą SUPERtermo Ug=0,5 W/m2K Link do komentarza
Forest1989 Napisano 21 września 2012 Autor Udostępnij #5 Napisano 21 września 2012 Cytat Mi z M-S zaproponowali takie okna Optymalna 6-komorowa konstrukcja profili o współczynniku przenikalności termicznej Uf = 1,0 W/m2K wraz z szybą SUPERtermo Ug=0,5 W/m2K To jest główna strona tej firmy : http://thermicco.pl/energooszczedny.html A mi zaproponowano 8-komorowe 3 szybowe o współczynniku 0,7 < Cytuje... Czy ktos to ogarnia bo ja już się pogubiłem... czy to dotyczy okna, ram ten współczynnik czy szyb... Link do komentarza
Jani_63 Napisano 22 września 2012 Udostępnij #6 Napisano 22 września 2012 Współczynnik przenikania ciepła "U" w przypadku okna ma oznaczenie "Uw"Wyznacza się go dla okna referencyjnego jednoskrzydłowego."Uw" jest wypadkową oddzielnych współczynników przenikania ciepła wszystkich składowych elementów użytych do budowy okna."Uf" w tym przypadku jest współczynnikiem przenikania ciepła profilu zastosowanego do produkcji danego okna."Ug" jest z kolei współczynnikiem przenikania ciepła dla pakietu szybowego.Zresztą w w ciepłych oknach właśnie "szyba" jest najcieplejszym elementem mimo że jest dwu - trzykrotnie zimniejsza od ściany zewnętrznej Różni producenci oferują różne ciepłe pakiety szybowe, których "Ug" zawiera się w przedziale 0,5-0,6W/mK.Są już dostępne szyby o "Ug" = 0,2W/mK, ale puki co nie są powszechnie stosowane ze względu na swoją cenę.Z opisu na stronie producenta profilu wynikałoby że w tym przypadku współczynnik "U' dotyczy całego okna okna referencyjnego.Wraz ze zmianą rozmiaru okna ta wartość może ulec zmianie. Cytat Szczerze nie znam sie na tym współczynniku ale na stronach okien tak jest oznaczany - prosze o to dowód = http://www.oknopiast.pl/arcade.html Zdaje się że nie tym profilu (Deceuninck) rozmawiamy. Link do komentarza
Forest1989 Napisano 22 września 2012 Autor Udostępnij #7 Napisano 22 września 2012 (edytowany) Nie nie nie, Tylko chodzi o to, że wycene tych thermicco dostałem na mailu - dlatego nie mogłem potwierdzić, że piszą Uf = ma stronce dlatego wrzuciłem link tego piast~Aha Jani_63 czyli mówisz, że ten współczynnik 0,7 w tych oknach thermicco - dotyczy Ramy i Okna ? Czyli wychodzi na to, że za tą cene warto jest zainwestować i kupić te okna... tak? (Wiem, że może osobiście firmy nie znasz... no ale patrząc na parametry ich okien w porównaniu do tych które pokazywałem wyżej)Dzis otrzymałem kolejną wycene która jeszcze bardziej jest ciekawa... oto co dostałem w ulotce od producenta = Co myślisz o tym? - Firma "Janik" Stolarka okienna to produkuje z Krakowa.Odświeżam! Czy ktoś może mi coś poradzić co do tej firmy??? Edytowano 23 września 2012 przez Forest1989 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Forest1989 Napisano 23 września 2012 Autor Udostępnij #8 Napisano 23 września 2012 Okna ENCORE - zna ktoś taki profil i czy był by go w stanie polecić lub odradzić... ?? Link do komentarza
Jani_63 Napisano 24 września 2012 Udostępnij #9 Napisano 24 września 2012 Okna ENCORE produkuje Dobroplast.Opinie na temat tej firmy znajdziesz w necie bez problemu.Jakie wyciągniesz wnioski po zapoznaniu się z nimi to Twoja sprawa. Link do komentarza
Forest1989 Napisano 25 września 2012 Autor Udostępnij #10 Napisano 25 września 2012 Cytat Okna ENCORE produkuje Dobroplast.Opinie na temat tej firmy znajdziesz w necie bez problemu.Jakie wyciągniesz wnioski po zapoznaniu się z nimi to Twoja sprawa. No właśnie dowiedziałem się ze to dobroplast... i po przeczytaniu opinie sie załamałem... odpada... :/Zastanawiają mnie jeszcze te Thermicco - ktoś coś wie o tej firmie? Profilu?No i ogólnie wybiore się na wycene okien do oknoplastu... bo widze, że mają 3 szybowe... Tylko w jakiej cenie... sie okaże ale z tego co na forach wyczytałem.. u nich cena znaczy jakość... Link do komentarza
finlandia Napisano 25 września 2012 Udostępnij #11 Napisano 25 września 2012 Cytat No właśnie dowiedziałem się ze to dobroplast... i po przeczytaniu opinie sie załamałem... odpada... :/Zastanawiają mnie jeszcze te Thermicco - ktoś coś wie o tej firmie? Profilu?No i ogólnie wybiore się na wycene okien do oknoplastu... bo widze, że mają 3 szybowe... Tylko w jakiej cenie... sie okaże ale z tego co na forach wyczytałem.. u nich cena znaczy jakość... Fajny wynik piszą, ale jakiś takiś niewiarygodny. Jakby tak jeszcze zamieścili świadectwo badań dla takiego wyniku to może bym uwierzył. Handlowcy manipulują tym współczynnikiem i jak ktoś zacznie drążyć temat, to okaże się, że okno z tym rewelacyjnym wynikiem to owszem jest, ale jako produkt koncepcyjny.. Bardziej skupiłbym się na lepszym sprzedawcy i montażysty. Przez małą dziurkę ucieknie Ci więcej ciepła, niż oszczędzisz na lepszych oknach. 1 Link do komentarza
Franz de Napisano 11 listopada 2012 Udostępnij #12 Napisano 11 listopada 2012 Macie jakieś opinie o oknach drewnianych Włoszczowa?Większość ludzi doradza jakość okna Salamandry - plastiki, a zastanawiam się jeszcze nad oknami z drewna i natchnąłem się właśnie na Włoszczową . Link do komentarza
finlandia Napisano 12 listopada 2012 Udostępnij #13 Napisano 12 listopada 2012 Cytat Macie jakieś opinie o oknach drewnianych Włoszczowa?Większość ludzi doradza jakość okna Salamandry - plastiki, a zastanawiam się jeszcze nad oknami z drewna i natchnąłem się właśnie na Włoszczową . Odwiedź przynajmniej kilka punktów okiennych, a okaże sie że Salamander (mimo iż bardzo dobry profil) wcale nie jest w większości. Chociaż to też mój faworyt (*bo sprzedaję okna na tym profilu)Włoszczowa - całkiem przyzwoite okna. Warto brać po uwagę. Link do komentarza
Franz de Napisano 12 listopada 2012 Udostępnij #14 Napisano 12 listopada 2012 Dzięki za opinie. Stoję przed wyborem tych dwóch firm z tym że każdy poleca co sprzedaje i ciężko o obiektywną opinię u takich osób. Co innego jak mają kilka propozycji to już szczerzej doradzą. Link do komentarza
anias Napisano 22 marca 2013 Udostępnij #15 Napisano 22 marca 2013 CZy o oknach drewnianych marki Ronkowski ktoś coś słyszał?A może ktoś takowe użytkuje? Link do komentarza
Brooks Napisano 10 kwietnia 2013 Udostępnij #16 Napisano 10 kwietnia 2013 Cytat CZy o oknach drewnianych marki Ronkowski ktoś coś słyszał?A może ktoś takowe użytkuje? Na swojej stronce jakiś ogromnych ilości rekomendacji to oni nie mają Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się