Skocz do zawartości

Jakie wykonać odstępy w dylatacji wylewki przy podłogówce?

Recommended Posts

Napisano

W jakich odstępach powinny być wykonane dylatacje wylewki, jeśli są w niej rurki ogrzewania podłogowego? Jastrych ma być cementowy, a przy tym dość gruby – 9 cm i na nim mają być postawione murowane ścianki działowe. Podobno dla wykonania dylatacji znaczenie ma nie tylko powierzchnia pojedynczego pola, ale i proporcje jego boków. W jakiej odległości od ścianki działowej powinna biec szczelina dylatacyjna?

Pełna treść artykułu pod adresem:
https://budujemydom.pl/instalacje/ogrzewanie-podlogowe-i-grzejniki/porady/14609-jakie-wykonac-odstepy-w-dylatacji-wylewki-przy-podlogowce

Napisano
Przepisy zabraniają już umieszczania rur ogrzewania podłogowego w peszlu w obrębie dylatacji. Uwagi dotyczą oczywiście wylewki betonowej, ponieważ w przypadku anhydrytu nie są wymagane dylatacje, po za brzegowymi przy ścianach i słupach, w przypadku ogrzewania nawet do 200 m2..
Napisano
U mnie w domu położono dylatację brzegową plus na styku wszystkich pomieszczeń ( w progu). Na rurę do podłogówki jest założony peszel ok. 0,5mb przy przejściu przez dylatację. Wylewka betonowa 6,5cm grubości.
  • 5 lata temu...
Napisano
Generalnie jestem za dmuchaniem na zimne zwłaszcza w budowlance:) Natomiast też nie mogę zgodzić się ze stwierdzeniem ze płytka na szczelinie dylatacyjnej najprawdopodobniej pęknie. No więc znam wykonawców i inwestorów gdzie kładą na potęgę płytki na szczelinach dylatacyjnych i nic się latami nie dzieje - z tym że to dotyczy płytek gresowych i na kleju elastycznym - jeżeli będzie na kleju elastycznym i gres to z moich obserwacji wynika ze najprawdopodobniej nie pęknie jednak aczkolwiek nikogo nie namawiam - taka sobie obserwacja i opinia moja:)
  • 4 lata temu...
Napisano
Sebkot jakie przepisy? Chcesz mi powiedzieć że przepisy regulują czy Ci płytka pęknie czy nie? I nie jestem pewien czy przy anhydracie jest tak super lajtowo, w przejściach też nie daje się dylatacji? Lejąc u kogoś pewnie nie :) Dla mnie beton jest lepszy od anhydratu ponieważ dłużej utrzymuje te raptem 35 stopni od podłogówki, a o to właśnie chodzi w ogrzewaniu płaszczyznowym. Fakt że dłużej też się nagrzewa, ale coś za coś.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Wymóg EI60 w tym przypadku ma sens skoro droga ewakuacyjna przez ostatnie piętro jest zablokowana. Drzwi EI60 z samozamykaczem i uszczelkami pęczniejącymi to nie fanaberia a realna ochrona dla sąsiadów w razie pożaru. Problem z izolacją akustyczną przy uszczelkach pęczniejących faktycznie istnieje, ale nowoczesne modele są dużo lepsze niż stare techniczne. Drzwi UNIFORM EI60 z certyfikatem w rozmiarze 1000x2000mm znajdziesz w firestop.pl, wyglądają zdecydowanie lepiej niż stare techniczne.
    • Szkoda, że tak się stało, mam nadzeję, że strat nie bedze, tylko osuszysz wszystko.
    • Dzień dobry, przy nachyleniu 43° dach staje się bardzo eksponowaną powierzchnią, dlatego w opisanej sytuacji rekomendowalibyśmy blachodachówkę modułową z naszej oferty. Przy długości połaci 690 cm i maksymalnym arkuszu długości 600 cm (istnieje możliwość wykonania w długości 670 cm) konieczne łączenie poprzeczne w przypadku arkuszy ciętych na wymiar będzie widoczne jako linia zakładu – szczególnie w kolorze antracyt mat i przy ostrym świetle. W systemach blachodachówek modułowych łączenia są elementem przetłoczenia i pozostają znacznie mniej zauważalne. W kontekście montażu 6-metrowe lub dłuższe arkusze na dachu o tak dużym spadku wymagają bardzo precyzyjnej logistyki i doświadczonej ekipy, składającej się z większej ilości pracowników (w przypadku bl. modułowych zwykle 2 dekarzy może z powodzeniem wykonać cały dach). Dłuższy format oznacza większą pracę termiczną materiału oraz większe ryzyko uszkodzeń mechanicznych podczas transportu i manewrowania wokół komina czy okna połaciowego. Moduły, dzięki mniejszym formatom, ułatwiają obróbkę detali i ograniczają ryzyko uszkodzenia powłoki. Przy ganku z koszami oraz licznych przeszkodach moduł pozwala także zoptymalizować odpad materiałowy. W praktyce przy skomplikowanych połaciach różnica może być odczuwalna – elementy modułowe łatwiej dopasować i wykorzystać przy docinkach. Jeżeli priorytetem jest estetyka, komfort montażu i długoterminowa szczelność przy łączeniach poprzecznych, system z blachodachówką modułową będzie rozwiązaniem bezpieczniejszym. Oczywiście kluczowe znaczenie ma również prawidłowy montaż zgodny z instrukcją producenta oraz zastosowanie kompletnych obróbek systemowych.   _______________________ Blachodachówki panelowe Blachy Pruszyński https://pruszynski.com.pl/produkt/pokrycia-dachowe/blachodachowka-panelowa-modulowa/
    • Majster chce dosunąć blachę FIORD do samej łaty startowej. Bez szczeliny wentylacyjnej pod panelem, bo wentylację ma inaczej rozwiązać. Czy to przypadkiem błąd techniczny?
    • Ty, to potrafisz podniesc na duchu !        
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...