Pomocnik Napisano 11 kwietnia 2012 Udostępnij #1 Napisano 11 kwietnia 2012 W domach jednorodzinnych budowanych w Polsce najbardziej popularne są cztery rodzaje pokryć dachowych, tj. papy i gonty bitumiczne, blachy i blachodachówki, dachówki ceramiczne, dachówki cementowe, które dzieli się na lekkie i ciężkie. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/stan-surowy/dachy-i-rynny/porady/451-jakie-pokrycie-dachowe-wybrac Link do komentarza
Gość autor Napisano 11 kwietnia 2012 Udostępnij #2 Napisano 11 kwietnia 2012 Najlepsze pokrycie to wiór osikowy. Mam takie na swoim domku juz ponad 15 lat i wciąż mi się podoba i sprawuję sie nienagannie. Pozdrawiam. Link do komentarza
micheasz Napisano 28 lutego 2017 Udostępnij #3 Napisano 28 lutego 2017 Mój dach na budynku gospodarczym (mansardowy) ma spadek około 5 stopni. Pół metra na 6,5m długości. Druga część ma spadek około 45 stopni. Czy przy takich spadkach można pokryć blachą trapezową? Obecnie jest papa na pełnym deskowaniu, ale nie odpowiada mi to ze względów estetycznych. Link do komentarza
Budujemy Dom - podstawa domu Napisano 28 lutego 2017 Udostępnij #4 Napisano 28 lutego 2017 Zawsze warto sprawdzać zalecenia producenta konkretnego produktu, np.: http://www.blach-metal.com/pl/83/balex-metal Link do komentarza
miszmasz Napisano 16 marca 2017 Udostępnij #5 Napisano 16 marca 2017 Zgadza się, po to są takie zalecenia, by je przestrzegać! Swoją droga, ja jestem zwolennikiem płyt warstwowych oraz blach trapezowych. To niedrogie, a bardzo trwałe materiały na dach. Wiadomo, że na pomieszczenie gospodarcze, które stoi na posesji w zupełnie innym miejscu, niż nasz dom rodzinny nie będziemy kładli drogich dachówek, bo po co?? Świetnie w tym przypadku sprawdzają się blachy trapezowe są znacznie tańsze, spełniają swoją funkcję i wdzięcznie się prezentują wbrew powszechnej opinii. Mam takie u siebie od lat, a mimo to nawet nie widać tego po nich. Firm jest wiele, jest w czym wybierać, trzeba tylko trochę się oczytać i popytać by potem nie płacić podwójnie za nie udany wybór. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się