bolek4 Napisano 8 marca 2012 Udostępnij #1 Napisano 8 marca 2012 WitamZalało mi sufit w łazience i muszę go teraz zrobić. Mam parę pytań1. czy trzeba zdzierać cały sufit włącznie z starą szpachlą ( czasami sama odpada razem z farbą )2. jak grubo trzeba położyć nową szpachle ( miejscami w łazience zwłaszcza przy ścianach jest grubsza warstwa )3. czy jak zedrę sufit do betonu to należy położyć nową szpachle, miejsce zalania wysuszyć i pomalować nową farbą4. jaką dokładnie masę szpachlową mam kupić i jaką farbę ( matową? ) pierwszy raz robię taką robotę Link do komentarza
MrTomo Napisano 10 marca 2012 Udostępnij #2 Napisano 10 marca 2012 Chyba nie ma sensu zdzierać do betonu. No - chyba, że się słabo trzyma to lepiej od razu całość.Po szpachlowaniu trzeba będzie trochę poczekać aż dobrze wyschnie i potem wygładzić (przeszlifować)Potem trochę odkurzyć, zagruntować, znowu poczekać (pewnie z 24godz) i dopiero malować - ze dwa razy pewnie trzeba będzie. Farbę jakąś dedykowaną do łazienki. Przynajmniej ja tak bym się do tego zabrał. Link do komentarza
bolek4 Napisano 10 marca 2012 Autor Udostępnij #3 Napisano 10 marca 2012 no zerwałem duży kawał do betonu bo jak zacząłem zrywać to miejsce zalane ( było duże ) to i na około zaczęło odchodzić, a po drugie na środku sufitu weszło powietrze i też lekko nacisnąłem palcem i się sypnęło.Miejscami pozostało duże płaty gruntu. Przepraszam ale nie znam jeszcze żargonu. Co znaczy wygładzić i przeszlifować. Odkurzyć znaczy żeby nie było pyłu na suficie?, zagruntować znaczy położyć masę szpachlową, a potem pomalować to rozumiem Link do komentarza
Adam123 Napisano 10 marca 2012 Udostępnij #4 Napisano 10 marca 2012 Cytat no zerwałem duży kawał do betonu bo jak zacząłem zrywać to miejsce zalane ( było duże ) to i na około zaczęło odchodzić, a po drugie na środku sufitu weszło powietrze i też lekko nacisnąłem palcem i się sypnęło.Miejscami pozostało duże płaty gruntu. Przepraszam ale nie znam jeszcze żargonu. Co znaczy wygładzić i przeszlifować. Odkurzyć znaczy żeby nie było pyłu na suficie?, zagruntować znaczy położyć masę szpachlową, a potem pomalować to rozumiem Przede wszystkim osusz wszystko na TIP TOP a później masz ściągę:http://www.majic.pl/pl/porady_malarskie_i_...lko/id_490.htmlpotemhttp://www.majic.pl/pl/porady_malarskie_i_...lko/id_489.htmlihttp://www.majic.pl/pl/porady_malarskie_i_...lko/id_509.htmlprzeczytaj przemyśl i do dzieła No i czekamy na finał.PozdrawiamAdam 1 Link do komentarza
bolek4 Napisano 10 marca 2012 Autor Udostępnij #5 Napisano 10 marca 2012 Takiego czegoś szukałem, dzięki wielki. Pozdrowienia Link do komentarza
Adam123 Napisano 10 marca 2012 Udostępnij #6 Napisano 10 marca 2012 Cytat Takiego czegoś szukałem, dzięki wielki. Pozdrowienia Po to właśnie jest to forum możesz kliknąć na dole " Pomocna porada " będzie mi bardzo miło Powodzenia, bo czeka Ciebie trochę pracy! Link do komentarza
Teonet Napisano 29 marca 2012 Udostępnij #7 Napisano 29 marca 2012 W sumie to przyda się nie tylko Tobie,wielu użytkowników ma problemy z czymś takim,więc na pewno skorzysta. Dzięki za przydatne linki i za jakiś czas pochwal się efektem swojej pracy. Link do komentarza
krzysiek29 Napisano 30 marca 2012 Udostępnij #8 Napisano 30 marca 2012 a najlepiej zatrudnij fachowca Link do komentarza
GlazuraStrzelin Napisano 23 kwietnia 2012 Udostępnij #9 Napisano 23 kwietnia 2012 Zawsze z remontami i wykańczaniem jest tak,że robiąc wiele rzeczy samemu można zaoszczędzić na zatrudnieniu fachowca,ale z drugiej strony jeśli ktoś nie ma doświadczenia i istnieje obawy,że nie będzie to zrobione solidnie,to jednak nie ma sensu zbytnio oszczędzać. Link do komentarza
Inż.Maliniak Napisano 30 kwietnia 2012 Udostępnij #10 Napisano 30 kwietnia 2012 Cytat Zawsze z remontami i wykańczaniem jest tak,że robiąc wiele rzeczy samemu można zaoszczędzić na zatrudnieniu fachowca,ale z drugiej strony jeśli ktoś nie ma doświadczenia i istnieje obawy,że nie będzie to zrobione solidnie,to jednak nie ma sensu zbytnio oszczędzać. z remontowaniem pomieszczen po zalaniu to trzeba uwazac. ja mialem 2 razy jedna sciane zalana (robila sie dziura w rurze spadziowej) i trzeba bylo kawal sciany kuc. Link do komentarza
GlazuraStrzelin Napisano 25 maja 2012 Udostępnij #11 Napisano 25 maja 2012 No właśnie,dlatego pisze że lepiej zasięgnąć czasem porady fachowca,tak aby wszystko zrobione było solidnie. Tym bardziej jeżeli ściana,sufit były zalane. Link do komentarza
Eksperci Śnieżka Napisano 11 lipca 2012 Udostępnij #12 Napisano 11 lipca 2012 Cytat WitamZalało mi sufit w łazience i muszę go teraz zrobić. Mam parę pytań1. czy trzeba zdzierać cały sufit włącznie z starą szpachlą ( czasami sama odpada razem z farbą )2. jak grubo trzeba położyć nową szpachle ( miejscami w łazience zwłaszcza przy ścianach jest grubsza warstwa )3. czy jak zedrę sufit do betonu to należy położyć nową szpachle, miejsce zalania wysuszyć i pomalować nową farbą4. jaką dokładnie masę szpachlową mam kupić i jaką farbę ( matową? ) pierwszy raz robię taką robotę Szanowny Panie,w takich przypadkach najlepiej usunąć z sufitu wszystko co jest słabo związane z podłożem. Tak przygotowane podłoże należy zagruntować Gruntem Polimerowym Głęboko Penetrującym ACRYL-PUTZ®. Nową szpachlę należy położyć w takiej warstwie, aby zlicowała ze starą gładzią. Co do szpachli, to proponuję zastosowanie masy szpachlowej ACRYL-PUTZ® START lub ACRYL-PUTZ® FINISZ. Gdyby zdarzyło się, że oryginalna powłoka zostaje zalana, to sugeruję przemalowanie jej farbą Śnieżka Na Zacieki i Plamy, zaś do sufitu polecam farbę matową Śnieżka Kuchnia i Łazienka lub Śnieżka MAX.Informacje o masach szpachlowych i gruntach ACRYL-PUTZ® można znaleźć na stronie: http://www.acrylputz.pl/ zaś informacje na temat farb Śnieżka zamieszczone są na stronie: http://www.przemaluj.pl/ Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się