Limesz Napisano 15 sierpnia 2011 #1 Napisano 15 sierpnia 2011 (edytowany) Witam.Nazywam się Marek i jestem wraz z żoną na etapie zakupu działki budowlanej. Chciałem prosić o poradę w tej właśnie kwestii. Działka, którą jestem zainteresowany jest oddalona od drogi gminnej o jakieś 120 metrów. Przy działce biegnie polna, nieutwardzona jeszcze droga (szer. 6m), w której znajduje się woda i gaz. Do działki ustanowiona została notarialnie służebność tej drogi. Nasunęło mi się kilka pytań związanych z tą sytuacją:1. Czy wykonanie przyłącza prądu (najbliższy słup przy drodze gminnej, ok. 120 metrów od granicy działki) będzie nakładało na mnie obowiązek załatwiania jakichś pozwoleń od właściciela drogi, której służebność jest ustanowiona prawnie dla tej działki, a może od innych właścicieli działek, które znajdują się przed moją działką (przylegają również do wspomnianej drogi polnej, ale są bliżej drogi gminnej)?2. Czy ktoś może podać mi jakieś widełki w związku z ceną za m2 utwardzenia drogi? Czy w związku z przebiegiem w tej drodze wspomnianej wody i gazu, utwardzenia musi dokonywać jakaś wyspecjalizowana firma?3. Czy gmina może mieć w zwyczaju utwardzenie takiej drogi na własny koszt (bądź partycypować w kosztach), jeżeli przylega do nich kilka działek budowlanych?Dziękuję z góry za pomoc.PozdrawiamMarek Edytowano 15 sierpnia 2011 przez Limesz (zobacz historię edycji)
retrofood Napisano 15 sierpnia 2011 #2 Napisano 15 sierpnia 2011 (edytowany) Cytat 1. Czy wykonanie przyłącza prądu (najbliższy słup przy drodze gminnej, ok. 120 metrów od granicy działki) będzie nakładało na mnie obowiązek załatwiania jakichś pozwoleń od właściciela drogi, której służebność jest ustanowiona prawnie dla tej działki, a może od innych właścicieli działek, które znajdują się przed moją działką (przylegają również do wspomnianej drogi polnej, ale są bliżej drogi gminnej)?2. Czy ktoś może podać mi jakieś widełki w związku z ceną za m2 utwardzenia drogi? Czy w związku z przebiegiem w tej drodze wspomnianej wody i gazu, utwardzenia musi dokonywać jakaś wyspecjalizowana firma?3. Czy gmina może mieć w zwyczaju utwardzenie takiej drogi na własny koszt (bądź partycypować w kosztach), jeżeli przylega do nich kilka działek budowlanych? 1. Energetyka nie ma zwyczaju korzystania z dróg. Dlatego wyjściem jest ciągnięcie linii przez teren sąsiadów. Jesli są zainteresowani energią u siebie - to dobrze. Jesli im niepotrzebna - mogą być kłopoty z uzyskaniem ich zgody.2. Za mało informacji.3. A tak właściwie to czyja jest ta droga? Jesli nie gminy, to gmina nie może inwestować na cudzym terenie. Edytowano 15 sierpnia 2011 przez retrofood (zobacz historię edycji)
Limesz Napisano 16 sierpnia 2011 Autor #3 Napisano 16 sierpnia 2011 Cytat 2. Za mało informacji. Chodzi mi o przybliżony koszt utwardzenia drogi 120m x 6m (wystarczającego oczywiście na dojazd sprzętu budowlanego i materiałów do mojej działki) oraz o to, czy mogę na własną rękę utwardzać tę drogę, w sensie samemu zorganizować materiał, wynająć odpowiedni sprzęt, czy też w związku z biegnącymi w drodze mediami, będzie to musiała robić wyspecjalizowana do takich prac firma?Dziękuję za pomoc.
retrofood Napisano 16 sierpnia 2011 #4 Napisano 16 sierpnia 2011 Wszystko fajnie, ale Ty masz tylko "służebność" przejazdu. I na własną rękę nic nie możesz. To prawo przysługuje właścicielowi.
Barbossa Napisano 16 sierpnia 2011 #5 Napisano 16 sierpnia 2011 (edytowany) trochę dziwnewoda i gaz w drodzezazwyczaj to takie kolokwialne sformułowanie, że coś jest "pod nosem", a w rzeczywistości pociagnięte jest tuż oboknie spotkałem się z możliwością budowy drogi NAD gazociągiem i wodociagiemco do służebności to się musisz dowiedzieć czego dotyczy, bo może tylko przejścia i przejazduenergetyka jak coś robi to zazwyczaj sama to załatwia, ale jeżeli to droga prywatna nie publiczna, to nie dostając służebności nic tam nie zrobizakładając, że woda i gaz już tam jest - służebność na sieci istnieje, kwestia czy na wszystkie?tego musisz się dowiedzieć TYa widełki utwardzenia? od 40 do 150 PLN/m2, kwestia czego tam chceszklepiesz sobie Kolego w guglach o firmach drogowych i dzwoniszbądź telefon do przyjaznej gminy, z pytaniemkto im robi drogigmina może partycypować w kosztach - ma z pewnością plany inwestycyjnekwestia czy wg MPZP, studium, no i te plany inwestycyjne mogą być przewidziane np na a.d. 2025tego też się musisz dowiedzieć TYpartycypacja w kosztach, umiejętnie cyrklowana, pozwala uniknąć haraczu w postacji renty planistycznej bądż opłaty adiacenkiej, po którą gmina się i tak zgłosi, nie myśl, że to będzie zrobione przez kogoś za free, często wtedy jest to droższe, niż zrobią to sami zainteresowani)uzupełniłem o jednostki, bo się byś zbytnio ucieszył Edytowano 16 sierpnia 2011 przez Barbossa (zobacz historię edycji)
retrofood Napisano 16 sierpnia 2011 #6 Napisano 16 sierpnia 2011 Cytat gmina może partycypować w kosztach - ma z pewnością plany inwestycyjne Futurystyka.Spróbuj ją zmusić.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się