Skocz do zawartości

Jak postawić ścianę z płyty g-k?

Recommended Posts

Napisano
Wkładanie wełny mineralnej gołymi rękami to lekka przesada..
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
To tylko 5% wiadomosci do postawienia sciany z płyt gk wsumie nic niewnoszące i wyrwane ze srodka całego procesu montażu. Lepiej autor wcale jak by niepisał jak ma mieszać w głowach a potem sciany pękają a przecież zrobilismy jak napisane HEHEHEHE..
  • 1 rok temu...
Napisano
Text wycięty z jakiegoś poradnika DIY ( Do it yourself) metodą(Ctrl+c)bez znajomości tematu, podstaw czy zasad budownictwa. Po prostu laik dla laika. Typowe w tych czasach, gdzie piekarz stawia ścianki K/G a zegarmistrz montuje okna.
  • 6 miesiące temu...
Gość urszula41@onet.pl ,
Napisano
mam pytanie, czy mozna stawiac sciany korytarzowe w 100 rodzinym budynku z płyty regips 12,5 mm, sciany zewnetrzne mieszkania drza, gniazdami, kontaktami jest nawiew zimnego powietrza
  • 3 lata temu...
Napisano
Wygląda na to, ze technologia jest sprawdzona i popularna. Interesuje mnie jednak sprawa typowego remontu a nie stawiania ścianek w mieszkaniu oddanym przez Dewelopera. Załóżmy, że mam w salonie panele, czy inną posadzkę. Czy wtedy mogę "wystartować" od poziomu istniejącej posadzki, czy czeka mnie robienie bruzd na profile podłogowe??
Napisano
  Dnia 18.04.2017 o 10:23, Gość bystry napisał:

Wygląda na to, ze technologia jest sprawdzona i popularna. Interesuje mnie jednak sprawa typowego remontu a nie stawiania ścianek w mieszkaniu oddanym przez Dewelopera. Załóżmy, że mam w salonie panele, czy inną posadzkę. Czy wtedy mogę "wystartować" od poziomu istniejącej posadzki, czy czeka mnie robienie bruzd na profile podłogowe??

Rozwiń  

Jak uważasz. Możesz zrobić i tak, i tak. Jak Ci wygodniej.

• 2 miesiące temu...
Gość XXX MN
Napisano

Mnie uczono -rozstaw profili pionowych co 40 cm -przynajmniej jest to sztywne a nie trzęsie się jak się podchodzi ,

Napisano

Jak stelaż jest dobrze skręcony co 60cm to nie ma mowy o trzęsieniu się ściany.
Co 40cm stosuje się gdy na ścianie ma wisieć coś ciężkiego, w tedy nawet stosuje się podwójne poprzeczki stelaża.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Ścianki działowe z płyt gipsowo-kartonowych coraz częściej wykorzystywane są w budownictwie jednorodzinnych, np. do aranżacji wnętrz. Takie, wykonane w technologii suchej zabudowy, konstrukcje są łatwe w montażu/demontażu, co pozwala na sprawne przearanżowanie wnętrza w przypadku np. zmiany koncepcji. 

W trakcie planowania prac remontowych Inwestorzy często zastanawiają się, czy będą mogli postawić ściankę działową bezpośrednio na panelach lub parkiecie?  W przypadku gdy mamy do czynienia z tzw. podłogą pływającą, zalecamy nie stawiać konstrukcji ścianki bezpośrednio na okładzinie.  Profil podłogowi radzimy umieścić do wcześniej wykonanego w panelach wycięcia.  Przy wykonaniu szczeliny należy pamiętać o pozostawieniu dylatacji oddzielających profil od okładziny.  Dylatacja powinna wynosić około 1cm po każdej stronie, dzięki czemu podłoga będzie mogła dalej swobodnie pracować.

Jeśli mamy do czynienia z parkietem na stałe zamontowanym z podłożem, możliwe jest postawienie ścianki bezpośrednio na nim.  Oczywiście profil podłogowy przed przykręceniem parkietu należy okleić specjalną, wykonaną z pianki polietylenowej, taśmą akustyczną  https://knauf.pl/produkty/knauf-tasma-akustyczna-50-mm.

W wątku pojawiły się również pytania na temat rozstawu profili pionowych.  Aby poprawnie rozstawić profile CW w konstrukcji ścianki działowej, należy wziąć pod uwagę takie parametry jak: wysokość planowanej ściany oraz ciężar jaki na konstrukcji będzie spoczywał.  To właśnie od uzyskanych wartości, zależy to w jakim rozstawie należy montować profile. 

Wszelkie informacje nt. jak poprawnie i bezpiecznie wykonać ściankę szkieletową mogą Państwo  znaleźć w zeszytach technicznych, które znajdują się na naszej stronie internetowej pod poniższym linkiem. 

https://knauf.pl/dokumentacja-techniczna

Przedstawione w zeszytach technicznych, w formie tabelarycznej, dane pozwolą Państwu wykonać prace remontowe zgodnie ze sztuką budowlaną.

• 2 lata temu...
Napisano
a jak chcę postawić ściankę z profili ale od strony łazienki ma wisieć umywalka to pionowe profile wzmacniam drewnianymi łatami czy jak to ma wyglądać...
Napisano

Wystarczy wzmocnić przez ułożenie dodatkowych profili pionowo, albo wmontowanie w ściance stelaża dedykowanego pod umywalkę.

• 2 lata temu...
Gość ktoś pisze, ktoś ilustuje
Napisano
Krok 7. Cytat: "Przy jednowarstwowym opłytowaniu - wkręty rozmieszczamy co 20 cm i tylko na słupkach, a nie na profilach UW." A teraz zobaczcie ilustrację do kroku 7.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...