Henryk Napisano 10 czerwca 2011 Udostępnij #1 Napisano 10 czerwca 2011 (edytowany) Jestem w trakcie remontu kotłowni polegającego na likwidacji zaniżenia pod piecem. Przewiduje się warstwy betonu i piasek. Dolny beton jest świeżo wylany, reszta czeka. Jeżeli będę czekał, aż wszystko wyschnie całkowicie, to termin zakończenia wszystkiego będzie odległy. Myślę o pewnym przyspieszeniu /w granicach rozsądku/, chciałbym wprowadzić pionowo do samego dołu wentylację /np. 4 szt/, coś w rodzaju rurek drenarskich. W mojej sytuacji powstała szczelna wanna i jak jakaś warstwa nie będzie sucha, będą problemy - a wykonawcy chcą to zrobić szybko.Być może, są na rynku produkty służące do takich zastosowań.Załączam rysunek.Proszę o rady. Edytowano 18 czerwca 2011 przez Henryk (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 13 czerwca 2011 Udostępnij #2 Napisano 13 czerwca 2011 Co suszyć i po co suszyć? Beton jest spoiwem hydraulicznym i wiąże nawet w wodzie. Izolacja podposadzkowa w zupełności wystarczy do ochrony przed wnikaniem wilgoci a piasek i tak będzie wilgotny. 2 Link do komentarza
Henryk Napisano 16 czerwca 2011 Autor Udostępnij #3 Napisano 16 czerwca 2011 Czy zaplanowane warstwy pokazane na rysunku są prawidłowe? Piasek zagęszczany będzie ręcznie, potem udeptywany /warstwowo co 27 cm/.Czy konieczna jest dylatacja obwodowa? Czy musi dotyczyć dwóch górnych warstw betonowych?Piec waży 300 kg. Mam starą trylinkę, może w miejscu gdzie będzie piec wykorzystać ją. Myślę o wybrukowaniu w górnej części piasku, a potem betony. Jakie zbrojenie w podbetonie - fi 8 starczy? Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 20 czerwca 2011 Udostępnij #4 Napisano 20 czerwca 2011 Przedstawione na rysunku warstwy podłogowe to konstrukcja przystosowana np.do obciążeń od samochodu ciężarowego. Przy zwykłym użytkowaniu piwnicy wystarczy zwykły podkład betonowy o grubości 10 cm na ubitym piasku a pod kocioł nie trzeba robić żadnej dodatkowej konstrukcji. Oddzielenie podłogi od ścian zapewni warstwa izolacji przeciwwilgociowej. 1 Link do komentarza
Henryk Napisano 20 czerwca 2011 Autor Udostępnij #5 Napisano 20 czerwca 2011 Czy jest jakaś prosta, tania metoda, którą można sprawdzić wskaźnik zagęszczenia piasku? Ubijam ręcznie /warstwowo/.Mam już dwie warstwy po 20 cm. Link do komentarza
mariusz05 Napisano 20 czerwca 2011 Udostępnij #6 Napisano 20 czerwca 2011 Cytat Czy jest jakaś prosta, tania metoda, którą można sprawdzić wskaźnik zagęszczenia piasku? Ubijam ręcznie /warstwowo/.Mam już dwie warstwy po 20 cm. Można wziąć np.pręt zbrojeniowy 6mm/2 ze 2m długi i próbować go wcisnąć w piasek jak wchodzi minimalnie np.kilkanaście cm to masz dobrze ubite ew.próbować go wbić głębiej powinien wchodzić z b. dużym oporem(przynajmniej u mnie sie to sprawdzało i dzięki temu wykryłem że w rogach ściany fundamentowej piasek nie był ubity ,pręt wchodził na 1,7m a w innych miejscach na max. 5cm) Link do komentarza
Jani_63 Napisano 20 czerwca 2011 Udostępnij #7 Napisano 20 czerwca 2011 Zlej to obficie wodą. Czego nie zrobiłeś mechanicznie, to woda wsiąkająca to załatwi. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 21 czerwca 2011 Udostępnij #8 Napisano 21 czerwca 2011 Domowych sposobów nie ma. Do tego celu wykorzystuje się specjalistyczne przyrządy pomiarowe. A swoją drogą takie badanie podkładu pod podłogę jest całkowicie zbędne. 1 Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się