Skocz do zawartości

PILNE- JAKI KONDENSATOR ???

Recommended Posts

Proszę o pomoc .
W sąsiednim wątku opisywałam problemy z blokującym się ślimakiem w kotle na ekogroch FAKORA 20 kz eko.
Instalator po telefonicznych konsultacjach orzekł (jak i niektórzy forumowicze wypowiadający się w tamtym wątku) , że możliwym powodem jest zużycie kondensatora .
Przejrzałam papiery silnika -i niestety nie znalazłam parametrów kondensatora , a nie znam się na tym zupełnie.
Podam parametry silnika i bardzo proszę osoby znające się na rzeczy o pomoc - czyli podanie parametrów kondensatora jaki mam kupić - i gdzie się za takim kondensatorem rozglądać.
Będę wdzięczna za pomoc .

dane z instrukcji:
Fabryka Silników Elektrycznych BESEL SA
typ silnika indukcyjnego : SEMKg 56-4C1
stopień ochrony IP-54
rok produkcji 2007

dane z tabliczki znamionowej:
0.09kW
typ SEMKG 56-4C1/1572
6uF/450V
230V
50Hz
1360/min
  Cytat

Jeszcze raz i się obrażę.

Masz napisane: 6uF/450V czyli 6 mikroFaradów na 450 V prądu przemiennego.

Rozwiń  

czyli że to se mam napisać na kartce i sprzedadzą mi co trza? icon_rolleyes.gif
w każdym elektrycznym sklepie mi to sprzedadzą? czy gdzie indziej pytać?

p.s.
wiesz , Retro że ja nietechniczna jestem ... sorrry .... icon_redface.gif

Cytat

Gdzie ten wątek, bo nie mam siły szukać.

Rozwiń  

ten o blokującym ślimaku?
tutaj:

https://forum.budujemydom.pl/blokujacy-sie-...acz-t13729.html
  Cytat

p.s.
wiesz , Retro że ja nietechniczna jestem ... sorrry .... icon_redface.gif

Rozwiń  

To jak jesteś nietechniczna, to nie wiesz do kogo napisać? Gdybym widział Twój wątek wcześniej, to oszczędziłabyś sobie sporo bieganiny. Odpowiedź masz w wątku.

Cytat
Rozwiń  

To zbędne. Założę się, że to nie jest kondensator.

Cytat

To jak jesteś nietechniczna, to nie wiesz do kogo napisać? Gdybym widział Twój wątek wcześniej, to oszczędziłabyś sobie sporo bieganiny.

Rozwiń  

Ja wiem , Retro - że Ty złoty chop jesteś ..... tylko nie chciałam Ci zadka zawracać , miałeś dość swoich problemów icon_rolleyes.gif
Ale teraz - po trupach - będę zawracać .... skoro pozwalasz .... icon_biggrin.gif icon_wink.gif
Gość gawel
http://allegro.pl/listing.php/search?utm_s...ring=6uF%2F450V

a tu jest jakis z czestochowy http://allegro.pl/kondensator-rozruchowy-s...83.html#gallery

"Nowe kondensatory do silników 1 fazowych - zastosowanie w urządzeniach powszechnego użytku :dmuchawy pieców miałowych ,wentylatory , szlifierki , pompki , odkurzacze , kompresorki itp., posiadamy praktycznie pełną ofertę wartości kondensatorów ; 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7.5 , 8 , 10 , 12 , 14 , 16 , 20 , 22 , 25 , 30 , 40 , 50 , 60 , 80 , 100 , 120 , 150 , 175 , 200 uF - posiadamy wykonania również z kablem wyprowadzonym z kondensatora- proszę pytać o dostępność danej wartości w tym wykonaniu. Na zakupiony towar wystawiamy dowód zakupu : Faktura , paragon. Możliwość odbioru osobistego , Sklep ELEKTRYK w Częstochowie ul. Mirowska 9 w godz 8-18 tel. kontaktowy 34 3245887 Filip Oferta na tej aukcji dotyczy 1 sztuki kondensatora o wartości 6 uF na 450 Volt (6 mikrofaradów na napięcie 450 Voltów ) Zapraszam do odwiedzenia naszych pozostałych aukcji , posiadamy szeroki wybór urządzeń elektrycznych."
  Cytat

nie nie ... w porządku ... jest 6uf ... chodziło mi o kształt , bo na większości fot w necie są z kabelkami , a w sklepie z kabelkami nie było tylko bez i taki kupiłam icon_rolleyes.gif

Rozwiń  

A to porządku teraz tylko męża zagonić do wymiany.Niestety nie bardzo mam jak sie do ciebie wybrać , nawet na budowę nie mam kiedy zajechać a musze na wczoraj wyrównać teren i podłączyć dom do prądu.
  Cytat

A to porządku teraz tylko męża zagonić do wymiany.Niestety nie bardzo mam jak sie do ciebie wybrać , nawet na budowę nie mam kiedy zajechać a musze na wczoraj wyrównać teren i podłączyć dom do prądu.

Rozwiń  

aaaaaaa , Ty faktycznie masz rzut moherem do mnie ..... icon_biggrin.gif
no ale rozumiem - sezon się zaczął, teraz wszyscy zarobieni albo zaganiani icon_rolleyes.gif
jak sobie nie poradzimy , to zadzwonię to Tadzia instalatora i podjedzie wymienić .... icon_smile.gif

wiedziałam, wiedziałam .... jasna cholera ..... nie pasuje .... icon_evil.gif icon_evil.gif icon_evil.gif
trza taki - z kabelkiem:

Brak obrazka

W całym zadoopiu nie ma takiego- zjeździłam dziś wszystkie 6 sklepów .... szlag mnie trafi kiedyś , naprawdę..... icon_confused.gif
Na allegro są, ale koszt przesyłki tyle co i sam kondensator i trza czekać ... napisałam jeszcze do kolegi instalatora , czy ma pomysł gdzie się za tym ruszyć ...
  Cytat

wiedziałam, wiedziałam .... jasna cholera ..... nie pasuje .... icon_evil.gif icon_evil.gif icon_evil.gif
trza taki - z kabelkiem:

Brak obrazka

W całym zadoopiu nie ma takiego- zjeździłam dziś wszystkie 6 sklepów .... szlag mnie trafi kiedyś , naprawdę..... icon_confused.gif
Na allegro są, ale koszt przesyłki tyle co i sam kondensator i trza czekać ... napisałam jeszcze do kolegi instalatora , czy ma pomysł gdzie się za tym ruszyć ...

Rozwiń  

Jeżeli z oryginalnego kondensatora wychodzą dwa kable to nowy podłączasz tak samo a śruba służy do przykręcenia do silnika żeby kondensator nie latał na wszystkie strony,zero kombinacji.Do nowego kondensatora dorabiasz 2 kabelki zakończone konektorkami (do kupienia w sklepach samochodowych i podłączasz tak jak oryginalny kondensor ,biegunowość niema tu znaczenia.
  Cytat

Jeżeli z oryginalnego kondensatora wychodzą dwa kable to nowy podłączasz tak samo a śruba służy do przykręcenia do silnika żeby kondensator nie latał na wszystkie strony,zero kombinacji.Do nowego kondensatora dorabiasz 2 kabelki zakończone konektorkami (do kupienia w sklepach samochodowych i podłączasz tak jak oryginalny kondensor ,biegunowość niema tu znaczenia.

Rozwiń  

dzięki za rady .... tak samo mi to wytłumaczył kolega instalator , dziś podjedzie - lutownicę przywiezie , dolutuje kabelki i podłączy .... jak się okaże że blokowanie ślimaka to nie wina kondensatora - to się chyba załamię ... icon_rolleyes.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Dzień dobry, Nasze zalecenia dotyczące montażu blachy trapezowej TP-26 SUPER: MONTAŻ - Konstukcja wsporcza z łat drewnianych 40×50 mm, 40×60 mm, 32×100 mm montowanych w maksymalnym rozstawie 350 mm mierzonym od tych samych krawędzi. - Należy sprawdzić i jeżeli to konieczne przeprowadzić jej niwelację zapewniającą kąty proste na połaci oraz jej równą płaszczyznę. - W części okapowej rekomendowane jest użycie pasa nadrynnowego zaciągowego jako elementu nośnego do montażu arkuszy. Arkusze należy przygotować, wykonując w ich części startowej tzw. zaciąg, element zaczepowy o pas. - Mocowanie arkuszy w górę fali w rozstawie wkrętów maksymalnie co 700 mm, za pomocą wkrętów samowiercących typu TORX 4,8 x 60 mm w kolorze pokrycia. Należy zwrócić uwagę na siłę dokręcenia wkrętów, powinna zapewnić odpowiednie przyleganie arkusza do podkonstrukcji bez wgniecenia górnej części fali. Należy odpowiednio wyregulować siłę dokręcenia wkrętów używając do tego np. sprzęgła wkrętarki. - Zaleca się wykonanie wlotowej szczeliny wentylacyjnej okapu o przekroju min. 200 cm2 /1mb oraz w celu jej zabezpieczenia przed owadami i gryzoniami wykonanie specjalnej obróbki z blachy perforowanej. - Zalecana wylotowa szczelina wentylacyjna powinna mieć przekrój czterokrotnie mniejszy od wlotowej, licząc na jedną stronę połaci ( 50 cm2 /1mb). Zapewnia ją pozostawienie 60 mm szczeliny pomiędzy arkuszami przeciwległych połaci w kalenicy oraz obustronny montaż listwy podkalenicowej, w której specjalnie zaprojektowania perforacja zapewnia optymalny przepływ powietrza, chroniąc kalenicę przed wdmuchiwaniem wody opadowej i śniegu. Listwa podkalenicowa do TP26 SUPER jest także elementem nośnym do montażu obróbki kalenicy np. PROSTA PLUS. CIĘCIE - Do cięcia blach należy używać nożyc elektrycznych z głowicą rotującą. Po zakończeniu montażu bezwzględnie oczyścić powierzchnię z opiłków, wkrętów itp. W przypadku uszkodzenia powierzchni należy jak najszybciej wykonać niezbędny (punktowy) retusz, przy zastosowaniu lakieru odpowiedniego z oryginalnym kolorem blach. - W przypadku użycia szlifierki kątowej do cięcia blach powlekanych lub innych materiałów będących w zasięgu powstającego na skutek cięcia strumienia gorących opiłków, następuje utrata gwarancji. Reklamacje nie będą uwzględniane. __________________________ Blacha trapezowa TP-26 SUPER https://pruszynski.com.pl/produkt/blachy-trapezowe/blacha-trapezowa-na-dach/tp26super-blacha-trapezowa-na-dach/
    • Przy kolejnych porządkach tak zrobię, ale mimo to i tak stoi już parę lat. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Komentarz dodany przez Henryk: Jedyny na rynku legalny zestaw do przeróbki szamba. Warunek - trzeba mieć szczelne szambo. Procedura tak jak przy oczyszczalni. Montaż - 1 dzień. W końcu nie śmierdzi, a oczyszczone ścieki wykorzystuje do nawadniania iglaków...
    • To konieczność. Też próbowałem tylko wsuwać, ale wtedy nawet jak się człowiek oprze przypadkowo ręką o taki regał, to się mogą wysunąć. I półki wtedy lecą. Chociaż zaginanie nie jest łatwe. Najlepiej najpierw pod języczek wsuwać ostrze noża i lekko go ugiąć tak, aby później móc złapać koniec małymi kleszczykami i zagiąć już co najmniej o kąt prosty, a najlepiej jeszcze bardziej. Wtedy całość się trzyma, można regał przesuwać, przenosić i nic się nie dzieje.
    • Cenna uwaga, bo ja tych blach nie pozaginałem. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...