daggulka Napisano 30 marca 2011 Udostępnij #1 Napisano 30 marca 2011 Proszę o pomoc . W sąsiednim wątku opisywałam problemy z blokującym się ślimakiem w kotle na ekogroch FAKORA 20 kz eko. Instalator po telefonicznych konsultacjach orzekł (jak i niektórzy forumowicze wypowiadający się w tamtym wątku) , że możliwym powodem jest zużycie kondensatora . Przejrzałam papiery silnika -i niestety nie znalazłam parametrów kondensatora , a nie znam się na tym zupełnie.Podam parametry silnika i bardzo proszę osoby znające się na rzeczy o pomoc - czyli podanie parametrów kondensatora jaki mam kupić - i gdzie się za takim kondensatorem rozglądać.Będę wdzięczna za pomoc .dane z instrukcji:Fabryka Silników Elektrycznych BESEL SAtyp silnika indukcyjnego : SEMKg 56-4C1stopień ochrony IP-54rok produkcji 2007dane z tabliczki znamionowej:0.09kW typ SEMKG 56-4C1/1572 6uF/450V 230V 50Hz 1360/min Link do komentarza
retrofood Napisano 30 marca 2011 Udostępnij #2 Napisano 30 marca 2011 Cytat dane z tabliczki znamionowej:0.09kW typ SEMKG 56-4C1/1572 6uF/450V 230V 50Hz 1360/min Jeszcze raz i się obrażę.Masz napisane: 6uF/450V czyli 6 mikroFaradów na 450 V prądu przemiennego.Gdzie ten wątek, bo nie mam siły szukać. 1 Link do komentarza
daggulka Napisano 30 marca 2011 Autor Udostępnij #3 Napisano 30 marca 2011 Cytat Jeszcze raz i się obrażę.Masz napisane: 6uF/450V czyli 6 mikroFaradów na 450 V prądu przemiennego. czyli że to se mam napisać na kartce i sprzedadzą mi co trza? w każdym elektrycznym sklepie mi to sprzedadzą? czy gdzie indziej pytać? p.s. wiesz , Retro że ja nietechniczna jestem ... sorrry .... Cytat Gdzie ten wątek, bo nie mam siły szukać. ten o blokującym ślimaku? tutaj:https://forum.budujemydom.pl/blokujacy-sie-...acz-t13729.html Link do komentarza
mariusz05 Napisano 30 marca 2011 Udostępnij #4 Napisano 30 marca 2011 [quote name='daggulka' date='30.03.2011, 20:01 ' post='195734']czyli że to se mam napisać na kartce i sprzedadzą mi co trza? w każdym elektrycznym sklepie mi to sprzedadzą? czy gdzie indziej pytać? A chodzby tutaj http://www.soltronik.pl/kondensator_rozruc...0v/p-11868.html Link do komentarza
retrofood Napisano 30 marca 2011 Udostępnij #5 Napisano 30 marca 2011 Cytat p.s. wiesz , Retro że ja nietechniczna jestem ... sorrry .... To jak jesteś nietechniczna, to nie wiesz do kogo napisać? Gdybym widział Twój wątek wcześniej, to oszczędziłabyś sobie sporo bieganiny. Odpowiedź masz w wątku. Cytat A chodzby tutaj http://www.soltronik.pl/kondensator_rozruc...0v/p-11868.html To zbędne. Założę się, że to nie jest kondensator. Link do komentarza
daggulka Napisano 30 marca 2011 Autor Udostępnij #6 Napisano 30 marca 2011 dzięki, chłopaki za pomoc ... Link do komentarza
daggulka Napisano 30 marca 2011 Autor Udostępnij #7 Napisano 30 marca 2011 Cytat To jak jesteś nietechniczna, to nie wiesz do kogo napisać? Gdybym widział Twój wątek wcześniej, to oszczędziłabyś sobie sporo bieganiny. Ja wiem , Retro - że Ty złoty chop jesteś ..... tylko nie chciałam Ci zadka zawracać , miałeś dość swoich problemów Ale teraz - po trupach - będę zawracać .... skoro pozwalasz .... Link do komentarza
retrofood Napisano 30 marca 2011 Udostępnij #8 Napisano 30 marca 2011 Cytat Ja wiem , Retro - że Ty złoty chop jesteś ..... tylko nie chciałam Ci zadka zawracać , miałeś dość swoich problemów Ale teraz - po trupach - będę zawracać .... skoro pozwalasz .... Ech, małolata... Link do komentarza
daggulka Napisano 31 marca 2011 Autor Udostępnij #9 Napisano 31 marca 2011 Taki kupiłam ... bez kabelków był ... dobry będzie? Link do komentarza
mariusz05 Napisano 31 marca 2011 Udostępnij #10 Napisano 31 marca 2011 [quote name='daggulka' date='31.03.2011, 09:42 ' post='195836']Taki kupiłam ... bez kabelków był ... dobry będzie? Tylko jedno ale bo na zdjęciu jest 30uF ( 30 mikro faradów) na 450V a ty potrzebujesz 6uF (6 mikro faradów)na 450V. Link do komentarza
daggulka Napisano 31 marca 2011 Autor Udostępnij #11 Napisano 31 marca 2011 Cytat Tylko jedno ale bo na zdjęciu jest 30uF ( 30 mikro faradów) na 450V a ty potrzebujesz 6uF (6 mikro faradów)na 450V. nie nie ... w porządku ... jest 6uf ... chodziło mi o kształt , bo na większości fot w necie są z kabelkami , a w sklepie z kabelkami nie było tylko bez i taki kupiłam Link do komentarza
Gość gawel Napisano 31 marca 2011 Udostępnij #12 Napisano 31 marca 2011 http://allegro.pl/listing.php/search?utm_s...ring=6uF%2F450Va tu jest jakis z czestochowy http://allegro.pl/kondensator-rozruchowy-s...83.html#gallery"Nowe kondensatory do silników 1 fazowych - zastosowanie w urządzeniach powszechnego użytku :dmuchawy pieców miałowych ,wentylatory , szlifierki , pompki , odkurzacze , kompresorki itp., posiadamy praktycznie pełną ofertę wartości kondensatorów ; 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7.5 , 8 , 10 , 12 , 14 , 16 , 20 , 22 , 25 , 30 , 40 , 50 , 60 , 80 , 100 , 120 , 150 , 175 , 200 uF - posiadamy wykonania również z kablem wyprowadzonym z kondensatora- proszę pytać o dostępność danej wartości w tym wykonaniu. Na zakupiony towar wystawiamy dowód zakupu : Faktura , paragon. Możliwość odbioru osobistego , Sklep ELEKTRYK w Częstochowie ul. Mirowska 9 w godz 8-18 tel. kontaktowy 34 3245887 Filip Oferta na tej aukcji dotyczy 1 sztuki kondensatora o wartości 6 uF na 450 Volt (6 mikrofaradów na napięcie 450 Voltów ) Zapraszam do odwiedzenia naszych pozostałych aukcji , posiadamy szeroki wybór urządzeń elektrycznych." Link do komentarza
mariusz05 Napisano 31 marca 2011 Udostępnij #13 Napisano 31 marca 2011 Cytat nie nie ... w porządku ... jest 6uf ... chodziło mi o kształt , bo na większości fot w necie są z kabelkami , a w sklepie z kabelkami nie było tylko bez i taki kupiłam A to porządku teraz tylko męża zagonić do wymiany.Niestety nie bardzo mam jak sie do ciebie wybrać , nawet na budowę nie mam kiedy zajechać a musze na wczoraj wyrównać teren i podłączyć dom do prądu. Link do komentarza
daggulka Napisano 31 marca 2011 Autor Udostępnij #14 Napisano 31 marca 2011 Cytat A to porządku teraz tylko męża zagonić do wymiany.Niestety nie bardzo mam jak sie do ciebie wybrać , nawet na budowę nie mam kiedy zajechać a musze na wczoraj wyrównać teren i podłączyć dom do prądu. aaaaaaa , Ty faktycznie masz rzut moherem do mnie ..... no ale rozumiem - sezon się zaczął, teraz wszyscy zarobieni albo zaganiani jak sobie nie poradzimy , to zadzwonię to Tadzia instalatora i podjedzie wymienić .... Link do komentarza
retrofood Napisano 31 marca 2011 Udostępnij #15 Napisano 31 marca 2011 Cytat musze na wczoraj wyrównać teren i podłączyć dom do prądu. Podłącz, tylko żeby nie kopało! Link do komentarza
daggulka Napisano 31 marca 2011 Autor Udostępnij #16 Napisano 31 marca 2011 wiedziałam, wiedziałam .... jasna cholera ..... nie pasuje .... trza taki - z kabelkiem: W całym zadoopiu nie ma takiego- zjeździłam dziś wszystkie 6 sklepów .... szlag mnie trafi kiedyś , naprawdę..... Na allegro są, ale koszt przesyłki tyle co i sam kondensator i trza czekać ... napisałam jeszcze do kolegi instalatora , czy ma pomysł gdzie się za tym ruszyć ... Link do komentarza
mariusz05 Napisano 1 kwietnia 2011 Udostępnij #17 Napisano 1 kwietnia 2011 Cytat wiedziałam, wiedziałam .... jasna cholera ..... nie pasuje .... trza taki - z kabelkiem: W całym zadoopiu nie ma takiego- zjeździłam dziś wszystkie 6 sklepów .... szlag mnie trafi kiedyś , naprawdę..... Na allegro są, ale koszt przesyłki tyle co i sam kondensator i trza czekać ... napisałam jeszcze do kolegi instalatora , czy ma pomysł gdzie się za tym ruszyć ... Jeżeli z oryginalnego kondensatora wychodzą dwa kable to nowy podłączasz tak samo a śruba służy do przykręcenia do silnika żeby kondensator nie latał na wszystkie strony,zero kombinacji.Do nowego kondensatora dorabiasz 2 kabelki zakończone konektorkami (do kupienia w sklepach samochodowych i podłączasz tak jak oryginalny kondensor ,biegunowość niema tu znaczenia. Link do komentarza
daggulka Napisano 1 kwietnia 2011 Autor Udostępnij #18 Napisano 1 kwietnia 2011 Cytat Jeżeli z oryginalnego kondensatora wychodzą dwa kable to nowy podłączasz tak samo a śruba służy do przykręcenia do silnika żeby kondensator nie latał na wszystkie strony,zero kombinacji.Do nowego kondensatora dorabiasz 2 kabelki zakończone konektorkami (do kupienia w sklepach samochodowych i podłączasz tak jak oryginalny kondensor ,biegunowość niema tu znaczenia. dzięki za rady .... tak samo mi to wytłumaczył kolega instalator , dziś podjedzie - lutownicę przywiezie , dolutuje kabelki i podłączy .... jak się okaże że blokowanie ślimaka to nie wina kondensatora - to się chyba załamię ... Link do komentarza
daggulka Napisano 1 kwietnia 2011 Autor Udostępnij #19 Napisano 1 kwietnia 2011 Tadziu był, wymienił kondensator .... teraz ino wieczorkiem rozpalić kociołek i obserwować czy to było przyczyną ... Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się