Aneta_D Napisano 8 marca 2011 Udostępnij #1 Napisano 8 marca 2011 Witamczy ktos jest w stanie mi pomóc w temacie badań elektrycznychchodzi o badanie maszynjakie są przepisy konkretne, podstawa prawna mówiąca wprost jakie nalezy wykonywać badanianie chodzi mi o zalecenia, tylko o konkretny przepis wynikajacy z konkretnej ustawy czy rozporządzeniaoprócz Ust Prawo Bud która okresla czasookres 5 letni i mówi ogólnie o badaniach elektrycznych, tylko o jakich????podobny problem mam w znalezieniu podstawy prawnej mówiącejk jak powinien wyglądać protoko z takich pomiarówjesli ktoś jest w stanie mi pomóc w temacie będę bardzo wdzieczna Z góry dziękuję !Aneta Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 8 marca 2011 Udostępnij #2 Napisano 8 marca 2011 Cytat Witamczy ktos jest w stanie mi pomóc w temacie badań elektrycznychchodzi o badanie maszynjakie są przepisy konkretne, podstawa prawna mówiąca wprost jakie nalezy wykonywać badanianie chodzi mi o zalecenia, tylko o konkretny przepis wynikajacy z konkretnej ustawy czy rozporządzeniaoprócz Ust Prawo Bud która okresla czasookres 5 letni i mówi ogólnie o badaniach elektrycznych, tylko o jakich????podobny problem mam w znalezieniu podstawy prawnej mówiącejk jak powinien wyglądać protoko z takich pomiarówjesli ktoś jest w stanie mi pomóc w temacie będę bardzo wdzieczna Z góry dziękuję !Aneta Mało precyzyjnie określiłaś zagadnienie, ale wyszukiwarki sa sprawne. Zapraszam do lektury.Mam nadzieję, że chodzi Tobie o Czasookresy pomiarów elektrycznych maszyn i urządzeń technicznych. To własnie jest w powyższym linku.Z powyższego źródła można wyciągnąć kolejne wnioski, analizując fragmenty ustaw, o których kolejno mowa.TU więcej aktów/rozporządzeń itd. Jednak na początek mowa o Prawie Budowlanym. Pomiń więc fragmenty, które dotyczą ewidentnie Prawa Budowlanego. Link do komentarza
Aneta_D Napisano 9 marca 2011 Autor Udostępnij #3 Napisano 9 marca 2011 Cytat Mało precyzyjnie określiłaś zagadnienie, ale wyszukiwarki sa sprawne. Zapraszam do lektury.Mam nadzieję, że chodzi Tobie o Czasookresy pomiarów elektrycznych maszyn i urządzeń technicznych. To własnie jest w powyższym linku.Z powyższego źródła można wyciągnąć kolejne wnioski, analizując fragmenty ustaw, o których kolejno mowa.TU więcej aktów/rozporządzeń itd. Jednak na początek mowa o Prawie Budowlanym. Pomiń więc fragmenty, które dotyczą ewidentnie Prawa Budowlanego. Dziękuję za pomoc!nie mogę jednak znaleźć nigdzie podstaw prawnych jak powinny wyglądać protokoły, tzn co konkretnie zawieraćchodzi mi dokładnie o protokół skuteczności ochrony przeciwporażeniowej instalacji oraz rezystancji izolacjiznalazłam tylko gotowe wzory w opracowaniach w internecie, jednak te protokoły, które ja otrzymywałam do tej pory wyglądały zupełnie inaczej, stąd pytanie czy jest to gdzieś jasno w przepisach określone? Link do komentarza
retrofood Napisano 13 marca 2011 Udostępnij #4 Napisano 13 marca 2011 Cytat Dziękuję za pomoc!nie mogę jednak znaleźć nigdzie podstaw prawnych jak powinny wyglądać protokoły, tzn co konkretnie zawieraćchodzi mi dokładnie o protokół skuteczności ochrony przeciwporażeniowej instalacji oraz rezystancji izolacjiznalazłam tylko gotowe wzory w opracowaniach w internecie, jednak te protokoły, które ja otrzymywałam do tej pory wyglądały zupełnie inaczej, stąd pytanie czy jest to gdzieś jasno w przepisach określone? Norma PN-HD 60364-6:2008 zawiera przykładowy wzór protokołu. Rzeczywiście diametralnie odbiega on od dotychczas stosowanych. Link do komentarza
Aneta_D Napisano 14 marca 2011 Autor Udostępnij #5 Napisano 14 marca 2011 Cytat Norma PN-HD 60364-6:2008 zawiera przykładowy wzór protokołu. Rzeczywiście diametralnie odbiega on od dotychczas stosowanych. Bardzo dziękuję ! Link do komentarza
retrofood Napisano 14 marca 2011 Udostępnij #6 Napisano 14 marca 2011 Cytat Bardzo dziękuję ! O Mamo, nie uciekaj stąd!!!Ja Ci mogę jeszcze parę rzeczy podpowiedzieć! Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się