softer Napisano 26 lutego 2011 Udostępnij #1 Napisano 26 lutego 2011 Witam. Mam problem ze ścianą w pokoju który chce wyremontować, ale najpierw krótka historia domu.Dom lata 80 kosatka, piwnica parter i piętro, rodzice mieszkają na dole ja urządzam piętro. Problem w trym że dom pękał, a najbardziej pokój który chce teraz wyremontować - ściana pokazana na fotografiach to ściana zewnętrzna. Według znajomego architekta zbadaliśmy problem który leżał w ławach fundamentowych ściany nośnej, ławy miały 25cm a ściana była wykonana z pustaka ok 40cm, dlatego dom osiadał środkiem. Niecałe 4 lata temu podkopaliśmy ławy fundamentowe ściany nośnej w piwnicy na głębokość 1m w dół i po 1m na boki, na całej długości domu, wzmacniając dodatkowo ławy od dołu szynami i drutem. Zagipsowałem pęknięcia w kilku miejscach i można powiedzieć że osiadanie ustało. Pęknięcia ściany zostały i co z nimi zrobić?? myślałem żeby nawiercać otwory i wypełnić pianką lub jakąś zaprawą. Wiem że to kiepsko wygląda i mam z tym problem. Docelowo na pęknięte ściany chcę dać płyty k-g.3 zdjęcie to róg ściany przy suficie, ten najgorszy Za pomoc z góry dziękuję. Link do komentarza
the_piotr Napisano 26 lutego 2011 Udostępnij #2 Napisano 26 lutego 2011 kolego, że tak powiem myślę że1/ ważmij ci gruntu dobrego (ct17)2/ załóż we wolnej chwili klamry spinające ścianę drut 8 mm3/przybij siatkę reabitza papiakami4/ wstaw prowadnice t10 (najlepiej w pionie)5/ niech przyschną dzień6/ zrób szprycę pędzlem ale do jej wykonania użyj kleju do glazur7/ na tak rozprowadzoną szprycę (świeżą wilgotną) rzucaj tynkiem i ściągaj - małe połacie i sukcesywnie8/ zatrzyj i póżniej połóż gładzie9/robota zakończona kolory do wyboru10/ lecisz po piwo boś sie zagrzałprzepis na dorą ścianę ma klauzulę tajności jakiekolwiek rozpowszechnienie bez zgody autora poglega przwom autorskimthe_piotr 1 Link do komentarza
bobiczek Napisano 26 lutego 2011 Udostępnij #3 Napisano 26 lutego 2011 Cytat przepis na dorą ścianę ma klauzulę tajności jakiekolwiek rozpowszechnienie bez zgody autora poglega przwom autorskimthe_piotr a późno - sprzedane......A tak na poważnie to zaraz będę musiał również podobne prace wykonać...W nowym domuTyle że bijaki autostradowe spowodowały podobny efektWkleję zdjęcia - przy następnej okazji Link do komentarza
the_piotr Napisano 26 lutego 2011 Udostępnij #4 Napisano 26 lutego 2011 hej bobiczek moja sugestia przy tak dużym rozsunieciu punkt drugi naj... naj... naj.. jasna........najważeniejszy a starszyzna plemienna powiada że łaczyć z punktem 10 bo inaczej nie będzie trzymać. haa hhaa Link do komentarza
daggulka Napisano 26 lutego 2011 Udostępnij #5 Napisano 26 lutego 2011 w porównaniu z tym co na fotach widać - osiadanie mojej chałupy to pikuś.... aczkolwiek też mnie wkurza ... Link do komentarza
the_piotr Napisano 26 lutego 2011 Udostępnij #6 Napisano 26 lutego 2011 daggulka nie wymiękaj, trzymaj się dasz radę takie pęknięcia pikuś ,................nawet powiadają że pan.. Link do komentarza
Szalonymax Napisano 1 marca 2011 Udostępnij #7 Napisano 1 marca 2011 W sumie to w powyższych postach masz wszystko dokładnie opisane,wiec pozostaje zabrać się do pracy. Daj znać jak poradziłeś sobie z tymi pęknięciami i czy dobrze poszło. W razie wątpliwości pytaj dalej,chętnie pomożemy. Link do komentarza
chiromancja Napisano 2 marca 2011 Udostępnij #8 Napisano 2 marca 2011 Cytat kolego, że tak powiem myślę że8/ zatrzyj i póżniej połóż gładzie zatrzyj i połóż tapetę z włókna szklanego. Proponuję taką grubszą jedną z plecionek. Taka tapeta wytrzyma i przykryje każde mikropęknięcie tynku. Oczywiście po 2 dniach od położenia trzeba ja pomalować na biało lub dowolnym kolorem jedna z nowoczesnych farb.A teraz:10/ lecisz po piwo boś sie zagrzał Link do komentarza
krzysiek29 Napisano 5 marca 2011 Udostępnij #9 Napisano 5 marca 2011 bardzo dobra rada-piwo,ale najlepszy to gips! Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się