autorushd Napisano 1 lutego 2011 Udostępnij #1 Napisano 1 lutego 2011 Witam, czym różnią się te przewody oprócz napięć? I jakie należy kłaść do domu? Na stronie IB kolega dał właśnie te 400/750VAutorus Link do komentarza
m_f Napisano 1 lutego 2011 Udostępnij #2 Napisano 1 lutego 2011 Cytat Witam, czym różnią się te przewody oprócz napięć? I jakie należy kłaść do domu? Na stronie IB kolega dał właśnie te 400/750VAutorus O ile mi wiadomo to tylko te drugie mają lepsze parametry izolacji ale nie jestem elektrykiem i nie wiem jak jest w normach, na logikę 300/500V spokojnie wystarczą do zwykłej instalacji;) Link do komentarza
retrofood Napisano 1 lutego 2011 Udostępnij #3 Napisano 1 lutego 2011 Cytat Witam, czym różnią się te przewody oprócz napięć? I jakie należy kłaść do domu? Na stronie IB kolega dał właśnie te 400/750V Różnią się: kolorystyką, układem przewodów, układem kolorów w przewodzie...A jeśli chodzi o napięcia, to tych 300/500V nie polecam. Oszczędność żadna (w stosunku do 400/750V), a reszta to loteria. Proszę nie zapominać, że wartość szczytowa napięcia skutecznego 230V przekracza 310V. A więc przewód pracuje na granicy swojej wytrzymałości (oczywiście, jest współczynnik bezpieczeństwa, ale...). A dodając do tego, że bardzo często jest to przewód chiński...Aha. przy zakupie przewodu (innych rzeczy też) należy żądać od sprzedawcy deklarację CE. A jesli nie ma, to przewodu nie kupować!!! Bo to odrzut. 1 Link do komentarza
autorushd Napisano 1 lutego 2011 Autor Udostępnij #4 Napisano 1 lutego 2011 Cytat Różnią się: kolorystyką, układem przewodów, układem kolorów w przewodzie...A jeśli chodzi o napięcia, to tych 300/500V nie polecam. Oszczędność żadna (w stosunku do 400/750V), a reszta to loteria. Proszę nie zapominać, że wartość szczytowa napięcia skutecznego 230V przekracza 310V. A więc przewód pracuje na granicy swojej wytrzymałości (oczywiście, jest współczynnik bezpieczeństwa, ale...). A dodając do tego, że bardzo często jest to przewód chiński...Aha. przy zakupie przewodu (innych rzeczy też) należy żądać od sprzedawcy deklarację CE. A jesli nie ma, to przewodu nie kupować!!! Bo to odrzut. A to mu już nie mamy własnych kabli? Chiniaków to ja bym wolał nie Link do komentarza
retrofood Napisano 1 lutego 2011 Udostępnij #5 Napisano 1 lutego 2011 Cytat A to mu już nie mamy własnych kabli? Chiniaków to ja bym wolał nie Mamy do cholery. Tylko należy ich szukać w hurtowniach a nie w marketach. Chociaż w marketach też bywają. Pytaj o deklarację CE. Bedziesz wiedział czyj kabel. Link do komentarza
autorushd Napisano 1 lutego 2011 Autor Udostępnij #6 Napisano 1 lutego 2011 Cytat Mamy do cholery. Tylko należy ich szukać w hurtowniach a nie w marketach. Chociaż w marketach też bywają. Pytaj o deklarację CE. Bedziesz wiedział czyj kabel. Do marketu to ja nawet nie zajrzę. Zresztą bedzie potrzebna konkretna ilośc. min to 600m 3x2,5 i tyle samo 2x1, i skrętki to prawie kilometr Link do komentarza
retrofood Napisano 1 lutego 2011 Udostępnij #7 Napisano 1 lutego 2011 Cytat Do marketu to ja nawet nie zajrzę. Zresztą bedzie potrzebna konkretna ilośc. min to 600m 3x2,5 i tyle samo 2x1, i skrętki to prawie kilometr Powinieneś na starcie dostać ze 20% zniżki przy tej ilości. Obiecaj jeszcze, że kupisz też aparaty (nadmiarówki, różnicówki i inny osprzęt...Tylko 2 x 1,5 to dużo nie kupuj. Wszystkie obwody ciągnie się z przewodem ochronnym PE. Czyli więcej trzeba 3 x 1,5 Link do komentarza
m_f Napisano 1 lutego 2011 Udostępnij #8 Napisano 1 lutego 2011 Cytat Do marketu to ja nawet nie zajrzę. Zresztą bedzie potrzebna konkretna ilośc. min to 600m 3x2,5 i tyle samo 2x1, i skrętki to prawie kilometr Jak się domyślam to te 2x1 to na oświetlenie Ja też się waham czy dać 2 czy 3 - przez ciekawość zajrzałem do żyrandola i nie mam tam PE.Natomiast jeśli by było wyjście na transformator i dalej albo na led-y albo na halogenki już pewnie by się PE przydało. 1 Link do komentarza
retrofood Napisano 1 lutego 2011 Udostępnij #9 Napisano 1 lutego 2011 Cytat Jak się domyślam to te 2x1 to na oświetlenie Ja też się waham czy dać 2 czy 3 - przez ciekawość zajrzałem do żyrandola i nie mam tam PE.Natomiast jeśli by było wyjście na transformator i dalej albo na led-y albo na halogenki już pewnie by się PE przydało. PE ma być ZAWSZE!!!a 2 x 1,5 to może być do wyłącznika... (jesli nie ma niebieskiej żyły, ani zielono-żółtej. Link do komentarza
m_f Napisano 1 lutego 2011 Udostępnij #10 Napisano 1 lutego 2011 Cytat PE ma być ZAWSZE!!!a 2 x 1,5 to może być do wyłącznika... (jesli nie ma niebieskiej żyły, ani zielono-żółtej. Wyłączniki to będę miał na 24V A z rozdzielni z przekaźnika będzie wychodziło zasilanie obwodu lamp. Z tego co widzę to "autorushd" zmierza w podobnym kierunku. Link do komentarza
retrofood Napisano 1 lutego 2011 Udostępnij #11 Napisano 1 lutego 2011 Cytat Wyłączniki to będę miał na 24V A z rozdzielni z przekaźnika będzie wychodziło zasilanie obwodu lamp. Z tego co widzę to "autorushd" zmierza w podobnym kierunku. Bardzo dobrze! Tylko kolor przewodu niebieski jest zarezerwowany (ustawowo!!!) dla przewodu neutralnego N, a zielono-żółty dla przewodu ochronnego PE. Tych kolorów nie wolno używać do niczego innego!!!Więc 2 x 1 dla 24 V jak najbardziej, tylko patrzyć na kolory. Link do komentarza
autorushd Napisano 1 lutego 2011 Autor Udostępnij #12 Napisano 1 lutego 2011 Cytat Wyłączniki to będę miał na 24V A z rozdzielni z przekaźnika będzie wychodziło zasilanie obwodu lamp. Z tego co widzę to "autorushd" zmierza w podobnym kierunku. Hihi, też mi się tak wydaje. Ale prawda jest taka, że aby system był stosunkowo tani musi być na PLC, i wypadałoby znaleźć kogoś kto to potrafi zaprogramować. Reszta jest do zrobienia we własnym zakresie. Czyli co, jednak 3x1? Cytat Bardzo dobrze! Tylko kolor przewodu niebieski jest zarezerwowany (ustawowo!!!) dla przewodu neutralnego N, a zielono-żółty dla przewodu ochronnego PE. Tych kolorów nie wolno używać do niczego innego!!!Więc 2 x 1 dla 24 V jak najbardziej, tylko patrzyć na kolory. Ale do włączników to będzie 4x2x0,5, choć wiem ze styknęłoby 2x0,5, ale zawsze się daje więcej, bo ludzka pomysłowość nie zna granic. te2x1 to miało być do oświetlenia. Link do komentarza
retrofood Napisano 1 lutego 2011 Udostępnij #13 Napisano 1 lutego 2011 Cytat Hihi, też mi się tak wydaje. Ale prawda jest taka, że aby system był stosunkowo tani musi być na PLC, i wypadałoby znaleźć kogoś kto to potrafi zaprogramować. Reszta jest do zrobienia we własnym zakresie. Czyli co, jednak 3x1? 1. programowania PLC mozna się nauczyć.2. Jesli lampy 230V, to bezwzglednie TAK. Jesli napięcia separowane - PE nie jest wymagane. Link do komentarza
autorushd Napisano 1 lutego 2011 Autor Udostępnij #14 Napisano 1 lutego 2011 Cytat 1. programowania PLC mozna się nauczyć.2. Jesli lampy 230V, to bezwzglednie TAK. Jesli napięcia separowane - PE nie jest wymagane. 1. No wiem ale wolałbym ograniczać straty 2. Kable od świtełka zasuwają bezpośrednio do rozdzielni. Link do komentarza
retrofood Napisano 1 lutego 2011 Udostępnij #15 Napisano 1 lutego 2011 Cytat 2. Kable od świtełka zasuwają bezpośrednio do rozdzielni. To akuratnie nie ma znaczenia. Link do komentarza
m_f Napisano 1 lutego 2011 Udostępnij #16 Napisano 1 lutego 2011 Cytat 1. programowania PLC mozna się nauczyć.2. Jesli lampy 230V, to bezwzglednie TAK. Jesli napięcia separowane - PE nie jest wymagane. 1. To czysta logika - im ktoś lotniejszy tym mniejszy problem a jeśli algorytm nie zawiera pętli regulacji i jakiś wymyślnych funkcji to to naprawdę nic trudnego.2. a co to jest napięcie separowane? Link do komentarza
retrofood Napisano 1 lutego 2011 Udostępnij #17 Napisano 1 lutego 2011 Cytat 2. a co to jest napięcie separowane? a co to jest małżeństwo w separacji?Napięcie separowane to uzyskane w taki sposób, ze nawet w przypadku awarii, nie ma możliwości, aby na obwód przedostało się napięcie niebezpieczne. To np. napięcie uzyskane za pomocą transformatorów bezpieczeństwa. A jakie to są transformatory? Ano takie, ktore mają rozdzielone (czyli odseparowane od siebie) uzwojenia (a nie np. jedno na drugim). Wiekszość tzw. transformatorów elektronicznych nie daje napięcia 12V separowanego (czyli to są obwody FELV a nie SELV). 1 Link do komentarza
m_f Napisano 1 lutego 2011 Udostępnij #18 Napisano 1 lutego 2011 Cytat a co to jest małżeństwo w separacji?Napięcie separowane to uzyskane w taki sposób, ze nawet w przypadku awarii, nie ma możliwości, aby na obwód przedostało się napięcie niebezpieczne. To np. napięcie uzyskane za pomocą transformatorów bezpieczeństwa. A jakie to są transformatory? Ano takie, ktore mają rozdzielone (czyli odseparowane od siebie) uzwojenia (a nie np. jedno na drugim). Wiekszość tzw. transformatorów elektronicznych nie daje napięcia 12V separowanego (czyli to są obwody FELV a nie SELV). Ok - przyswoiłem czyli zakładam że wszystkie obwody oświetleniowe też powinny mieć podciągnięte PE. Link do komentarza
autorushd Napisano 3 lutego 2011 Autor Udostępnij #19 Napisano 3 lutego 2011 To mam jeszcze pytanko do kolegi retrofood o moc przyłączeniową do budynku.Jak to obliczyć i dla czego. - domek 350m2 ogrzewany kablami grzejnymi. , wychodzi średnio 100W/m2- płyta grzewcza 9kW- ogrzewacze przepływowe 4,5kW (6szt)- ogrzewacz przepływowy do prysznica 12-18kWMyślę nad założeniem przełączników priorytetowych tak żeby jak włączę płytę grzewczą wyłączało mi się ogrzewanie itd. Efektywne wykorzystanie mat ma być na poziomie 40W/m2. Ale szczytowe jak rozumiem 100W/m2.Jak to oszacować i ile zamówić?Autorus Link do komentarza
autorushd Napisano 11 lutego 2011 Autor Udostępnij #20 Napisano 11 lutego 2011 Jakie są średnie ceny kabli , dajny na to YdTp ? Wczoraj szukałem po necie i znalazłem telefoniki :YdYp3x2,5 po 2,9zł3x1 po 1,9zł2x1 po 1,25złAutorus Link do komentarza
retrofood Napisano 11 lutego 2011 Udostępnij #21 Napisano 11 lutego 2011 Cytat To mam jeszcze pytanko do kolegi retrofood o moc przyłączeniową do budynku.Jak to obliczyć i dla czego. - domek 350m2 ogrzewany kablami grzejnymi. , wychodzi średnio 100W/m2- płyta grzewcza 9kW- ogrzewacze przepływowe 4,5kW (6szt)- ogrzewacz przepływowy do prysznica 12-18kWMyślę nad założeniem przełączników priorytetowych tak żeby jak włączę płytę grzewczą wyłączało mi się ogrzewanie itd. Efektywne wykorzystanie mat ma być na poziomie 40W/m2. Ale szczytowe jak rozumiem 100W/m2.Jak to oszacować i ile zamówić?Autorus Jesli chodzi o moc przyłączeniową, to najlepiej skontaktuj się z lokalnym dostawcą energii (ZE). Oni Ci doradza ja bedzie najtaniej przy okreslonych zabezpieczeniach. Cytat Jakie są średnie ceny kabli , dajny na to YdTp ? Wczoraj szukałem po necie i znalazłem telefoniki :YdYp Jesli chodzi o ceny, to możesz szukać w internecie, a możesz pytać w hurtowni. Tylko pamiętaj, że w hurtowniach współpracujący z nimi wykonawcy mają sporo taniej, czasem i 40% Link do komentarza
autorushd Napisano 11 lutego 2011 Autor Udostępnij #22 Napisano 11 lutego 2011 Cytat Jesli chodzi o moc przyłączeniową, to najlepiej skontaktuj się z lokalnym dostawcą energii (ZE). Oni Ci doradza ja bedzie najtaniej przy okreslonych zabezpieczeniach. Jesli chodzi o ceny, to możesz szukać w internecie, a możesz pytać w hurtowni. Tylko pamiętaj, że w hurtowniach współpracujący z nimi wykonawcy mają sporo taniej, czasem i 40% A dla Ciebie te ceny są wysokie, średnie ? Link do komentarza
retrofood Napisano 11 lutego 2011 Udostępnij #23 Napisano 11 lutego 2011 Cytat A dla Ciebie te ceny są wysokie, średnie ? Średnie. Bywa i taniej. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 11 lutego 2011 Udostępnij #24 Napisano 11 lutego 2011 Cytat Jakie są średnie ceny kabli , dajny na to YdTp ? Wczoraj szukałem po necie i znalazłem telefoniki :YdYp3x2,5 po 2,9zł3x1 po 1,9zł2x1 po 1,25złAutorus Ja dalem za kabelki w hurtowni ( jest to siec hurtowni elektrotechnicznych)YDYp 3X1.5 750V - 1,72 za mbYDYp 3X2.5 750V - 2,8 za mbLGY 10 ZO - 4,04 za mbLGY 16 ZO - 6,55 za mbYDY 5X2.5 -5,53 za mbYKY 5X10 0.6/1KV (kabel energetyczny) - 18,05 za mb Link do komentarza
retrofood Napisano 11 lutego 2011 Udostępnij #25 Napisano 11 lutego 2011 Cytat YKY 5X10 0.6/1KV (kabel energetyczny) - 18,05 za mb Ludzie!!! Nie kupujcie YKY!!!O wiele tańszy jest YAKY. Tylko przekrój żyły trzeba brać o stopień wyższy. Czyli zamiast 10 mm2 Cu bierze się 16 mm2 Al. I na co 5 x ?? Wystarczy 4 x. Link do komentarza
JacekW81 Napisano 11 lutego 2011 Udostępnij #26 Napisano 11 lutego 2011 Cytat Jak się domyślam to te 2x1 to na oświetlenie Ja też się waham czy dać 2 czy 3 - przez ciekawość zajrzałem do żyrandola i nie mam tam PE.Natomiast jeśli by było wyjście na transformator i dalej albo na led-y albo na halogenki już pewnie by się PE przydało. Pamiętam, że kupowałem na oświetlenie 3x1,5mm2. Do gniazdek kupowałem 3x2,5mm2. Przewody w ścianach idą peszlem z materiału samogasnącego. Brałem parę rolek przewodów to dali mi 50% upustu. Link do komentarza
autorushd Napisano 12 lutego 2011 Autor Udostępnij #27 Napisano 12 lutego 2011 A jaki przewód do płyty grzewczej? Link do komentarza
autorushd Napisano 13 lutego 2011 Autor Udostępnij #28 Napisano 13 lutego 2011 Cytat A jaki przewód do płyty grzewczej?Wiec znalazłem i wychodzi tak:- do gniazdek 3x2,5- do oświetlenia 2x1-do płyty grzewczej 5x4- do podgrzewaczy przepływowych 4x2,5- do mat grzejnych 4x2,5Jaka jest różnica między ydy a ydyp? Link do komentarza
JacekW81 Napisano 13 lutego 2011 Udostępnij #29 Napisano 13 lutego 2011 (edytowany) W kuchni mam siłę - 5 przewodów, ale nie pamiętam jaki przekrój.bez litery p - o ile sobie dobrze przypominam to przewód okręgłyz literą p - o ile sobie dobrze przypominam to przewód płaskijeszcze jakieś oznacznie było na drut i na linkę, ale nie pamiętam. Edytowano 13 lutego 2011 przez JacekW81 (zobacz historię edycji) 1 Link do komentarza
autorushd Napisano 13 lutego 2011 Autor Udostępnij #30 Napisano 13 lutego 2011 Cytat W kuchni mam siłę 5 przewodów, ale nie pamiętam jaki przekrój.YDY - o ile sobie dobrze przypominam to przewód okręgłyYDYp - o ile sobie dobrze przypominam to przewód płaskijeszcze jakieś oznacznie było na drut i na linkę, ale nie pamiętam. Dzięki, jakoś jestem przemęczony ostatnio i nie kojarzę za bardzo. Link do komentarza
autorushd Napisano 15 lutego 2011 Autor Udostępnij #31 Napisano 15 lutego 2011 czy dla napędów bram skrzydłowych , domofonów i oświetlenia zewnętrznego wystarczy YKY 1,5mm2? Oczywiście to nie będzie jeden obwód. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się