Piotrek3550 Napisano 10 marca 2006 Udostępnij #1 Napisano 10 marca 2006 Planuje w czerwcu 2006 skończyć budowe domu -bez dachu , a w/w dach wykonać w miesiącu styczniu 2007 ze względów ekonomicznych. Ściany będą z betonu komórkowego . Czy może ktoś wie czy mogą w związku z tym wystąpić konsekwencje dla tych ścian i całego domu czy może nie ma żadnego problemu , albo jak można zabezpieczyć te ściany w pewnym stopniu oczywiście przed złymi warunkami atmosferycznymi (tutaj chyba głównie grudzień i styczeń) ??? Dziekuje z góry za rady i ostrzeżenia. Link do komentarza
Gość Napisano 10 marca 2006 Udostępnij #2 Napisano 10 marca 2006 Wg mnie to jest to rozwiazanie zle. Beton komorkowy jest bardzo porowaty, przez to "cieply, jesli nasiaknie wodą straci swoje wlasciwosci, trzeba bedzie go dlugo suszyc. Dodatkowo woda w BK podczas mrozu bedzie go razsadzac - typowa erozja. Link do komentarza
Redakcja Napisano 15 marca 2006 Udostępnij #3 Napisano 15 marca 2006 Beton komórkowy jest materiałem bardzo nasiąkliwym i w przypadku silnego zawilgocenia a następnie zamarznięcia może nastapić kruszenie się materiału. Dlatego ściany koniecznie trzeba przykryć od góry folią lub papą umocowana w taki sposób, aby nie zerwał jej wiatr. Link do komentarza
Gość Napisano 16 marca 2006 Udostępnij #4 Napisano 16 marca 2006 Buduję z Ytonga i w lecie miałem pore ulewnych deszczy , musiałem odczekać kilka godzin abym mógł kleić kolejną warstwę, klej zabardzo się rozwadniał. Jak musisz przerwać to zaimpregnuj powierzchnię ścian jakimś płynem gruntującym i zamocuj na ostatniej warstwie bloczków folię, napewno pozostanie ci ona z opakowania po paletach zaoszczedziszkilka złotych na tym. Link do komentarza
jacek24 Napisano 16 marca 2006 Udostępnij #5 Napisano 16 marca 2006 Ściany z pewnością da się zabezpieczyć. Ale wykonywanie dachu w styczniu brrrrrrrrrrrrr Nawet jak znajdziesz takich fachowców to i tak coś sknocą bo się będą spieszyć a ty pewnie też morsem nie jesteś żeby przy nich stać i pilnować Link do komentarza
Gość Napisano 17 marca 2006 Udostępnij #6 Napisano 17 marca 2006 Ten temat przerabiałem przy moim pierwszym domku tj. kilka lat temu. Muszę powiedzieć, że nic się nie stanie, gdy zabezpieczysz ściany papą, a na to założysz folię/przynajmniej na dwa górne rzędy/ - spokój śmiało do wiosny. Link do komentarza
marcin@bmwauto. Napisano 11 stycznia 2007 Udostępnij #7 Napisano 11 stycznia 2007 jak widać aura sprzyja robotom budowlanym. sam skończyłem dopiero dach i praca poszła składnie i wzorowo. co do knocenia roboty przez dekarzy to raczej niech nie wypowiada się ten kto nie ma o dekarce pojęcia. jeżeli dekarz coś źle zrobi kiedy jest zimno to i z pewnością tak samo to zrobi gdy będzie pełnia lata. dobry dekarz niezależnie od pogody nie pozwoli sobie na fuszerkę.pozdrawiam Link do komentarza
jacek24 Napisano 18 lutego 2007 Udostępnij #8 Napisano 18 lutego 2007 Najpierw poczekaj na pierwsze deszcze a wtedy się wymądrzaj super dekarzu Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się