Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Zamieszczamy wymyślone przez siebie przepisy - oczywiście sprawdzone i jadalne icon_wink.gif

Na początek dla zachęty coś co ja nazywam "ŚMIETNIK" - przepis dla ciężko pracujących nie baczących na dietę

1 kg mąki, 5 jaj, 1kg kiełbasy zwyczajnej, duża papryka w każdym kolorze po jednej, duza cebula 1 szt, 0.5 kg kiszonych ogórków, 1 słoik ogórków korniszonów, 3-4 kawałki papryki ze słoika, 0,5 kg ser żółty, ketchup, majonez

Z mąki i jaj oraz wody robimy ciasto naleśnikowe (takie ciut gęstrze)
Wszystkie ogórki jak i paprykę wraz z serem kroimy w kostkę
Kiełbasę kroimy w kostkę i wraz z pokrojoną cebulą smażymy do zeszklenia się (cebuli oczywiście) i odtawiamy do stygnięcia.
Wszystko wrzucamy do ciasta naleśnikowego dodajemy trochę soli i ziół prowansalskich i mieszamy.
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy - podgrzewamy i na całą powierzchnię wykładamy chochelką placek o grubości około 1,5 - 2 cm
Smażymy po obu stronach na lekki brąz
Podajemy na gorąco posmarowane majonezem i polane ketchupem
Smacznego życzę
Napisano
ja z tych opornych na wiedzę kulinarną.... chętnie poczytam jak ludziska coś z czegokolwiek wykonują .... bo czasem też mi się zdarza że zapominam zakupów zrobić i mam echo i żeberka żydowskie w lodówce .... icon_lol.gif icon_redface.gif
czyli - wpisywać ludziska , cobym mogła zgapić coś na szybko i z beleczego najchętniej ... icon_mrgreen.gif
Napisano
No fakt icon_smile.gif dietetyczne to to nie jest icon_smile.gif
A z takiej ilości jakpodałeś to ile takich placków wychodzi?
A tak w ogóle to mój drogi - czy takie żarcie dla Twojego serducha to jest w porządku? I jak się czujesz??
Napisano
Cytat

No fakt icon_smile.gif dietetyczne to to nie jest icon_smile.gif
A z takiej ilości jakpodałeś to ile takich placków wychodzi?
A tak w ogóle to mój drogi - czy takie żarcie dla Twojego serducha to jest w porządku? I jak się czujesz??



Na patelni o srednicy 25 cm wychodzi 10-12 placków
Na serce nie szkodzi co jedynie jak wszystko smażone mozna poczuć na wątrobie
Po za tym zajefajne i smaczne
Duża dawka kalorii

Mam w zanadrzu jeszcze parę fajnych przepisów ale poczekam na innych


Cytat

Proponował bym te swoiste "pancakes" smażyć na rozgrzanym oleju - zamiast oliwy icon_smile.gif
Kalorii tu liczyć bym nie proponował icon_wink.gif


Kto chce to może i na smalcu icon_wink.gif
Napisano
Cytat

...

Cytat


Proponował bym te swoiste "pancakes" smażyć na rozgrzanym oleju - zamiast oliwy icon_smile.gif
Kalorii tu liczyć bym nie proponował icon_wink.gif


Kto chce to może i na smalcu icon_wink.gif


... hmmmm ... mnie raczej chodzi o nazewnictwo (olej - oliwa ... to jednak nie to samo)
a na smalcu można i owszem ... a jeszcze lepiej na tłuszczyku wytopionym z wędzonego boczku (Twój "Śmietnik" - jak go nazywasz - nabierze charakteru) icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Kto chce to może i na smalcu icon_wink.gif

... hmmmm ... mnie raczej chodzi o nazewnictwo (olej - oliwa ... to jednak nie to samo)
a na smalcu można i owszem ... a jeszcze lepiej na tłuszczyku wytopionym z wędzonego boczku (Twój "Śmietnik" - jak go nazywasz - nabierze charakteru) icon_smile.gif


Ja smażę na oliwie a smażyć można na czym kto chce i całkiem dobry pomysł - na tłuszczyku z boczku
Napisano
Cytat

Ja smażę na oliwie a smażyć można na czym kto chce ...


Jasne icon_smile.gif ... z gustami i smakami staram się nie dyskutować (nie zawsze jednak mnie to wychodzi ... taki nawyk zawodowy) icon_sad.gif
Napisano
Ja mam też taki przepis jak twój ino skład nadzienia inny. Nazywany przez nas jest pizza naleśnikowa:

Ciasto jak na naleśniki(od siostry się nauczyłem: na osobę po 1 jajku szklance mąki i mleka, mieszać do uzyskania właściwej konsystencji)
Do ciasta:
Troczę soli, zioła prowansalskie(takie z napisem do pizzy icon_mrgreen.gif )
+ser żółty krajany w kostkę bądz grubo tarty
+pokrajane w kostkę parówki
inne jak się lubi byle by było w miarę stałe i nadające się do smażenia.

Miesza się ciasto z kostkami sera i parówki. Nalewa na gorącą patelnie tak od serca, ale nie za grubo, ok 1-1,5 cm.
Smaży się z jednej strony, przewraca. Odstawia z ognia lub zmniejsza płomień to zależy od wprawy układania wierzchu.

Na wierzch też tarty ser, pomidory, oliwki, podsmażone pieczarki, brokułu, kurczak z wczoraj itp+zioła
Potem przykrywa przykrywką i stawia na małym palniku i na małym ogniu.
Smaży się do zarumienienia spodu i stopienia sera z wierzchu.
Delikatnie zsuwa na talerz, polewa sosem czosnkowym lub/i keczupem i JE!
Można z piwkiem icon_biggrin.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • koszt wyrównania na 100% przekroczy ci kwotę 60 tyś. Tyle co najmniej to będzie kosztował mur oporowy wysokości ponad 2 m. Bo nie możesz sobie wyrównać i spadku zrobić na sąsiedniej działce.  
    • Trzy zakręty 90 stopni i jeden zakręt 180 stopni? Tam jest jakoś 12 metrów tego kanału? Trochę słabo... Działać to będzie jakoś ale jak to już osobna sprawa.
    • Transformuj swoje codzienne otoczenie dzięki usługom sprzątającym KrakBłysk w Krakowie. Specjalizujemy się w wszechstronnych rozwiązaniach, które dopasowujemy do stylu życia naszych klientów. Zajmujemy się sprzątaniem mieszkań i domów, oferując elastyczne terminy, dostosowane do Twojego grafiku. Używamy wyłącznie sprawdzonych produktów i technik, które pozwalają nam sprostać najwyższym wymaganiom w dziedzinie czystości. Nasi specjaliści z pasją podejmują każde wyzwanie, a wyniki ich pracy gwarantują pełną satysfakcję. Zdecyduj się na KrakBłysk i odkryj, jak idealnie czysty może być Twój dom.   Krakblysk.pl
    • Cześć,   w przyszłym roku będziemy wykańczać mieszkanie. Będzie zamiana miejsca aneksu kuchennego. Najbardziej martwię się wentylacją, z kanalizacją będzie prościej.  Na załączonym rzucie mieszkania niebieskimi strzałkami zaznaczone są obecne miejsca wywiewu, przeznaczone pod okap jest w starej kuchni. O to okap, S to potencjalne lokalizacje drugiego silnika. Zielonym rura z okapu, może nawet ciągnąca się z nad lodówki. Żółtym wentylacja nie wspomagana przeciągnięta ze starej kuchni na korytarz.  Co wiem to musi być praca albo koszt, szczególnie wycinanie górnych w szafkach kuchennych. Silnik tylko z okapu sam sobie nie poradzi więc od razu plan na drugi silnik. Sterowanie będzie trudne, ale zamierzam zrobić to za pomocą Home assistant razem z czujnikami temp/wilgoci i przejściówkami do gniazdek. Jeżeli dałoby się za pomocą okapu reagującego na parę i współpracującego z silnikiem odległym jednocześnie to też ok, ale na razie nie znalazłem takiego. Oprócz tego drugi silnik uruchamiałbym sam bez okapu np przy wilgotności powyżej 60% lub trzymał włączony jakiś czas po zakończeniu gotowania, daleko i/lub zabudowany to mniej hałasuje. Czy robić taką instalację? Czy wentylacja przejdzie przeglądy, czy ten żółty może się liczyć się jako grawitacyjna w kuchni? Mam ochotę gdzieś przed drugim silnikiem zastosować jakiś filtr, czy się opłaca? Linki do podobnych realizacji?      
    • 15 lat pykło niedawno! 
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...