Grzegorz C.. Napisano 7 grudnia 2010 Udostępnij #1 Napisano 7 grudnia 2010 (edytowany) Witam,w ciągu najbliższych dni chce kupić sysytemy kominowe.W domu będą 3 kominy tj:w salonie - kominekw kotłowni - piec gazowyw kotłwni(obok pieca na gaz) - piec na miał/ekogroszekmój wykonawca zaproponował:schiedel rondo plus fi 16 6,8mb ( piec gazowy)schiedel rondo plus fi 18 6,8 mb (piec na ekogroszek)schiedel rondo fi 20 - 6,8mb (kominek w salonie)co o tym sądzicie? Czy wybór trafiony? tj: firma?typ? fi?będę wdzięczny za wszelakie podpowiedzi Edytowano 7 grudnia 2010 przez Grzegorz C.. (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Elżbieta Napisano 7 grudnia 2010 Udostępnij #2 Napisano 7 grudnia 2010 drogoschiedel to dobra marka Link do komentarza
Kamassia Napisano 9 grudnia 2010 Udostępnij #3 Napisano 9 grudnia 2010 Ja mam schidel rondo fi.20 do ekogroszku, ja mam p 8 metrów komina. Przy kominku mam zwykły tradycyjny cały murowany z cegły też fi 20. Nie znam się, ale napewno fi20 zapewni ci komfort psychiczny i nie tylko.Firam dobra, ale droga. Link do komentarza
Elżbieta Napisano 9 grudnia 2010 Udostępnij #4 Napisano 9 grudnia 2010 fi 160 mm dla kotła gazowego?czy ten kocioł ma moc 100 kW?podejrzewam, że wystarczy komin fi 130 mm Link do komentarza
Grzegorz C.. Napisano 12 grudnia 2010 Autor Udostępnij #5 Napisano 12 grudnia 2010 (edytowany) Cytat fi 160 mm dla kotła gazowego?czy ten kocioł ma moc 100 kW?podejrzewam, że wystarczy komin fi 130 mm Elżbieta podejrzewasz, jesteś pewna, czy po prostu podpijasz sobie ilość postów? Edytowano 12 grudnia 2010 przez Grzegorz C.. (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Elżbieta Napisano 13 grudnia 2010 Udostępnij #6 Napisano 13 grudnia 2010 Cytat Elżbieta podejrzewasz, jesteś pewna, czy po prostu podpijasz sobie ilość postów? Napisałam, że fi 160 to dla kotła gazowego o mocy 100 kW, czasem zdarzają się takie moce w domach jednorodzinnych np.1500 - 2000 m2 często z basenem i dużymi centralami wentylacyjnymi, ale jestem pewna (wiem to z doświadczenia wielu moich klientów), że inwestorzy budujący takie domy nie szukają rozwiązań na forum, stąd moje podejrzenie (zawsze może być wyjątek), że wątpliwości dotyczą domu 10-krotnie mniejszego, a w takim przypadku może wystarczyć nawet komin o średnicy 60 mm (kocioł typu turbo i komin poniżej 2,5 m)- gratuluje sposobu podbijania sobie postów, jeśli Ci na ich ilości zależy, chętnie odstąpię swoje - mi one do niczego,za udzielanie takich rad pobieram całkiem niezłe wynagrodzenie (poza forum oczywiście) Link do komentarza
Grzegorz C.. Napisano 13 grudnia 2010 Autor Udostępnij #7 Napisano 13 grudnia 2010 a co uwazacie o firmie presto i manex-trans?też produkują systemy kominowe tylko są nieco tańsze od schiedla, dla zaobrazowania moje 3 powyższe kominy(na początku postu podane fi) o wysokości ok 7m, mam wycenione nastepującą:schiedel 7600presto 6550manex-trans 5600różnica jest znacząca toteż się zastanawiam:) Link do komentarza
animus Napisano 13 grudnia 2010 Udostępnij #8 Napisano 13 grudnia 2010 Cytat a co uwazacie o firmie presto i manex-trans?też produkują systemy kominowe tylko są nieco tańsze od schiedla, dla zaobrazowania moje 3 powyższe kominy(na początku postu podane fi) o wysokości ok 7m, mam wycenione nastepującą:schiedel 7600presto 6550manex-trans 5600różnica jest znacząca toteż się zastanawiam:) Ale najpierw powinien Pan rozpatrywać opcję dom z kominami czy bez . Link do komentarza
Grzegorz C.. Napisano 13 grudnia 2010 Autor Udostępnij #9 Napisano 13 grudnia 2010 Cytat Ale najpierw powinien Pan rozpatrywać opcję dom z kominami czy bez . bardzo zabawne Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 13 grudnia 2010 Udostępnij #11 Napisano 13 grudnia 2010 Cytat Ale najpierw powinien Pan rozpatrywać opcję dom z kominami czy bez . Dokładnie,jeśli bym się nie upierał przy kominku,to miałbym dom bez komina Link do komentarza
vega1 Napisano 13 grudnia 2010 Udostępnij #12 Napisano 13 grudnia 2010 ja z tego powodu zrezygnowałem z kominka na rzecz ekopieca na pellet. Link do komentarza
animus Napisano 13 grudnia 2010 Udostępnij #13 Napisano 13 grudnia 2010 Cytat Dokładnie,jeśli bym się nie upierał przy kominku,to miałbym dom bez komina Array="" style="vertical-align:middle" Array border="0" alt="icon_wink.gif"> http://www.mk.net.pl/kominki_glen_dimplex.php?model=delawareRegulacja pracy kominka za pomocą pilota zdalnego sterowania - pełna kontrola nad intensywnością płomienia i dymuhttp://www.mk.net.pl/kominki_glen_dimplex.php Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 13 grudnia 2010 Udostępnij #14 Napisano 13 grudnia 2010 Cytat http://www.mk.net.pl/kominki_glen_dimplex.php?model=delawareRegulacja pracy kominka za pomocą pilota zdalnego sterowania - pełna kontrola nad intensywnością płomienia i dymuhttp://www.mk.net.pl/kominki_glen_dimplex.php Nie no...jestem tradycjonalistą i lubię prawdziwy płomień,trzask polan,ciepełko,zapach itp Link do komentarza
vega1 Napisano 13 grudnia 2010 Udostępnij #15 Napisano 13 grudnia 2010 są takie na jakieś paliwo płynne (etanol chyba) Link do komentarza
animus Napisano 13 grudnia 2010 Udostępnij #16 Napisano 13 grudnia 2010 Cytat Nie no...jestem tradycjonalistą i lubię prawdziwy płomień,trzask polan,ciepełko,zapach itp No i jeszcze to :http://foto3.m.onet.pl/_m/96e9df0b22f450a1...6ab,10,19,0.jpghttp://foto3.m.onet.pl/_m/66cba1b64501520c...f9b,10,19,0.jpgTrzeba najpierw pokusić się i obejrzeć to ustrojstwo .Można też tak . ZALETY: czystość - zapomnij o dymie, sadzy i popiele. ciepło - w atrakcyjny sposób dogrzej każde pomieszczenie żywy ogień - opalanie paliwem płynnym - bioetanolem lub paliwem w żelu możliwość przenoszeniaREAL FLAME Oryginalne paliwo w żelu, które podczas palenia trzaska jak prawdziwy ogień! Każda puszka zawiera paliwo, które może płonąć do trzech godzin, dając przy tym moc 879 Wat. Cytat Witam,w salonie - kominekw kotłowni - piec gazowybędę wdzięczny za wszelakie podpowiedzi KOMIN SPALINOWY DO KOTŁÓW TURBO I KONDENSACYJNYKomin jest przeznaczony do odprowadzania spalin przez ścianę w poziomie zgodnie z obowiązującymi przepisami budowlanymi. Paliwo: gaz, olejhttp://img15.allegroimg.pl/photos/oryginal...3/92/1311139204 Link do komentarza
Grzegorz C.. Napisano 14 grudnia 2010 Autor Udostępnij #17 Napisano 14 grudnia 2010 bardzo poważne odpowiedzi jak na forum przystało, żałosne Link do komentarza
animus Napisano 14 grudnia 2010 Udostępnij #18 Napisano 14 grudnia 2010 Cytat bardzo poważne odpowiedzi jak na forum przystało, żałosne A może Pan sprzedaje kominy tej firmy ? Link do komentarza
Grzegorz C.. Napisano 14 grudnia 2010 Autor Udostępnij #19 Napisano 14 grudnia 2010 Cytat A może Pan sprzedaje kominy tej firmy ? tej tzn. której?a teraz powaznie:gdybym sprzedawał kominy jakiejkolwiek firmy to napewno nie pytałbym was na forum o rzeczy banalne jak wynika z Waszych odpowiedzi, ale trudno poszukam odpowiedzi na bardziej życzliwych forach Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 14 grudnia 2010 Udostępnij #20 Napisano 14 grudnia 2010 Cytat tej tzn. której?a teraz powaznie:gdybym sprzedawał kominy jakiejkolwiek firmy to napewno nie pytałbym was na forum o rzeczy banalne jak wynika z Waszych odpowiedzi, ale trudno poszukam odpowiedzi na bardziej życzliwych forach Brak kominów to jest najżyczliwsza porada jak mogła być,jeśli nie masz pojęcia o co chodzi to nawet bardziej życzliwe forum Ci nie pomoże Także,najpierw poczytaj,poszukaj a potem możesz oceniać porady...Żebyś się nie zdziwił to powiem Ci,że domy bez kominów istnieją i mają się dobrze a może jeszcze lepiej A dlaczego są bez kominów ? Zagadka dla Ciebie. Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 14 grudnia 2010 Udostępnij #21 Napisano 14 grudnia 2010 Cytat Witam,w ciągu najbliższych dni chce kupić sysytemy kominowe.W domu będą 3 kominy tj:w salonie - kominekw kotłowni - piec gazowyw kotłwni(obok pieca na gaz) - piec na miał/ekogroszekmój wykonawca zaproponował:schiedel rondo plus fi 16 6,8mb ( piec gazowy)schiedel rondo plus fi 18 6,8 mb (piec na ekogroszek)schiedel rondo fi 20 - 6,8mb (kominek w salonie)co o tym sądzicie? Czy wybór trafiony? tj: firma?typ? fi?będę wdzięczny za wszelakie podpowiedzi Schiedel to jedna z droższych,o ile nie najdroższa marka na rynku polskim, jakościowo podobnie stoi "plewa" czy też "leier" przy cenach dużo .... dużo niższych.Mądrego wyboru życzę Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się