xaxier Napisano 5 października 2010 Udostępnij #1 Napisano 5 października 2010 posiadam działkę orną RVI.gmina nie posiada planu zagospodarowania przestrzennego i nie posiada uchwaly minimalnej dzialki budowlanej.czy moge wystapic o WZ dla 2 lub 3 domow na tej dzialce,a po pozytywnych WZ pozniej ja podzielic po 1000m???na 1/3 zamierzam sie budowac.jakie sa inne mozliwosci podziału?PS. po podziale wszystkie dzialki miałyby dostęp do drogi wewnetrznej. Link do komentarza
Piotrek78 Napisano 12 października 2010 Udostępnij #2 Napisano 12 października 2010 Chyba można tak zrobić ale najlepeij pogadać o tym z jakimś geodetą Link do komentarza
Barbossa Napisano 12 października 2010 Udostępnij #3 Napisano 12 października 2010 a co Ci dadzą takie maniksy? Link do komentarza
xaxier Napisano 12 października 2010 Autor Udostępnij #4 Napisano 12 października 2010 chodzi o to że po sprzedaży części działki będę miał kasę na rozpoczęcie budowy.wiem że grunty klasy VI odrolnienie następuje automatycznie pod budownictwo mieszkaniowe.tylko co z podziałem.wiem że jest problem jak są grunty rolne,a inaczej jak jest działka budowlana Link do komentarza
cyma2704 Napisano 13 października 2010 Udostępnij #5 Napisano 13 października 2010 Byłam w podobnej sytuacji. Najpierw wystąpiłam o WZ, a potem do gminy o podział, ale już z uwzględnieniem WZ na mój dom w konkretnym miejscu działki powstałej po planowanym podziale. Przeszło bez żadnych problemów. Link do komentarza
tesen23 Napisano 20 listopada 2010 Udostępnij #6 Napisano 20 listopada 2010 a wystapilaś cyma2704 o warunki zabudowy dla jednego budynku czy kilku, zanim podzieliłaś działkę? Jak juz podzielilaś działki to pozostała część ma też warunki zabudowy czy pozostala tylko rolną??Czekają mnie te podzialy, i wlaśnie się zastanawiam jak to rozegrać zeby wszystko wypalilo Link do komentarza
cyma2704 Napisano 20 listopada 2010 Udostępnij #7 Napisano 20 listopada 2010 Wystąpiłam o WZ tylko na jeden budynek, ponieważ pozostała część została rolna. Na razie nie będzie tam nic budowane. W gminie powiedzieli, że jeśli w przyszłości ktoś zechce budować, to wystąpi o nowe warunki zabudowy i je dostanie.Najlepiej zapytać w gminie, ponieważ urzędnicy mają różne zwyczaje. Można też wystąpić o WZ podając dość szerokie parametry budynków, żeby przyszli właściciele mogli wybrać odpowiednie projekty. Jeżeli w gminie wydają rygorystycznie pewne parametry zabudowy, to i tak przyszli właścicieli nic innego nie będą mogli wybudować, nawet jeśli sami wystąpią o WZ. 2 Link do komentarza
xaxier Napisano 20 listopada 2010 Autor Udostępnij #8 Napisano 20 listopada 2010 w gminie każdy gada co innego,poza tym urzędnicy się zmieniają.Lepiej wystąpić o WZ dla dwóch małych domów ok.100m2.U mnie w gminie 3000m2 dzielą tylko na pół i wiem to z nieoficjalnych źródeł.W U.Gminy i tak nie powiedzą jak to szybko i poprawnie zrobić. 1 Link do komentarza
tesen23 Napisano 20 listopada 2010 Udostępnij #9 Napisano 20 listopada 2010 ok, dzięki za pomoc, czas zajrzeć do urzędu i sie opytac co i jak. Link do komentarza
jeea Napisano 20 listopada 2010 Udostępnij #10 Napisano 20 listopada 2010 Cytat posiadam działkę orną RVI.gmina nie posiada planu zagospodarowania przestrzennego i nie posiada uchwaly minimalnej dzialki budowlanej.czy moge wystapic o WZ dla 2 lub 3 domow na tej dzialce,a po pozytywnych WZ pozniej ja podzielic po 1000m???na 1/3 zamierzam sie budowac.jakie sa inne mozliwosci podziału?PS. po podziale wszystkie dzialki miałyby dostęp do drogi wewnetrznej. Rozwiń Witanko Pytanie zasadnicze czy było studium?Reasumując, jeżeli chcesz jak najwięcej wycisnąć tzn zarobić, to trzeba zainwestować.Występujesz o WZ dla 3 domów a po uzyskaniu WZ kupujesz popularprojekt i występujesz o pozwolenie na budowę.Po uzyskaniu PNB sprzedajesz, częściowo znosząc współwłasność.UWAGA!!!Pamiętaj o US. 1 Link do komentarza
retrofood Napisano 20 listopada 2010 Udostępnij #11 Napisano 20 listopada 2010 Cytat Witanko Pytanie zasadnicze czy było studium? Rozwiń Witaj królik!I właśnie o to chodzi. Jak to nie jest teren do zabudowy, to lepiej, żeby ktoś się nie przejechał... Link do komentarza
xaxier Napisano 21 listopada 2010 Autor Udostępnij #12 Napisano 21 listopada 2010 nie ma studium.Jest tylko strategia.Tereny te są przeznaczone pod budownictwo jednorodzinne i rezydencjonalne.W okolicy powstaje wiele domów.Decyzje o WZ wydają jak leci na domy jednorodzinne.byle nie bylo linii energetycznej i strugi obok.U mnie nie ma.Puste pole z drogą wewnętrzną po obu stronach łącząca się z drogą gminna.Ja częściowo ze stron agentów nieruchomości dowiedziałem się co można zrobić, którzy oferują działki w okolicy mojej. Link do komentarza
xaxier Napisano 24 listopada 2010 Autor Udostępnij #13 Napisano 24 listopada 2010 dziś byłem w UG z wnioskiem o WZ.We wniosku powiedzieli żeby dopisać budowa 2 domów z podziałem.I wszystko OK.Niestety za słówko "z podziałem" płaci się 107 zł. Link do komentarza
tomi76 Napisano 25 listopada 2010 Udostępnij #14 Napisano 25 listopada 2010 Cytat Wystąpiłam o WZ tylko na jeden budynek, ponieważ pozostała część została rolna. Na razie nie będzie tam nic budowane. W gminie powiedzieli, że jeśli w przyszłości ktoś zechce budować, to wystąpi o nowe warunki zabudowy i je dostanie.Najlepiej zapytać w gminie, ponieważ urzędnicy mają różne zwyczaje. Można też wystąpić o WZ podając dość szerokie parametry budynków, żeby przyszli właściciele mogli wybrać odpowiednie projekty. Jeżeli w gminie wydają rygorystycznie pewne parametry zabudowy, to i tak przyszli właścicieli nic innego nie będą mogli wybudować, nawet jeśli sami wystąpią o WZ. Rozwiń Znaczy że jeżeli wystąpiłem o WZ, później podziele działkę i będe chciał ją sprzedać to przyszły właściciel będzie musiał trzymać się miar podanych w decyzji. Nie ma możliwości wydania nowej decyzji na tą działke ?? Link do komentarza
Barbossa Napisano 25 listopada 2010 Udostępnij #15 Napisano 25 listopada 2010 zawsze jest, kwestia, czy treść ulegnie zmianie Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się