Skocz do zawartości

pomocy-piec elektr. budżet:2 tys.

Recommended Posts

Napisano
Witam serdecznie,
Idzie sroga zima, a stary piec elektryczny wysiadł-muszę pilnie kupić nowy i jestem zdana tylko na siebie. Proszę, doradźcie mi jaki wybrać elektryczny kocioł c.o. jednofunkcyjny do ogrzewania mieszkania - dysponuję niewielkim budżetem +-2 tys. zł. Mieszkanie jest w starej zabudowie, w oficynie, ma powierzchnię 120 m kw i nietypowy plan, każde pomieszczenie jest na innej wysokości (ściany elewacji są docieplone styropianem, okna są drewniane, maja ok. 8 lat). Jaka powinna być moc pieca?-czy 16kw, wtedy bierze mniej prądu, ale dłużej musi dogrzewać do odpowiedniej temperatury, czy
18kw, wtedy żre więcej, ale przez krótszy okres czasu.

Oczywiście nie można w ogóle liczyć na podpowiedź ze strony obsługi branżowych sklepów...., także ucieszy mnie każda cenna sugestia. icon_wink.gif
Napisano
Witam, założmy, ze jest to stara zabudowa (mury bez ocieplenia) to można przyjąć wg tego wzoru zapotrzebowanie na ciepło:

Q [kW] = A [m2] * q [kW / m2]

gdzie :
q. = 0.05 zgodnie z aktualnymi przepisami
q. = 0.06 dobra izolacja zewnętrzna
q. = 0.08 przy normalnej izolacji ciepła domu
q. = 0.12 stare budownictwo

W Twoim przypadku: 120x0,12 = 14,4 KW - czyli moc urządzenia 15 kW w zupełności wystarczy.
Proszę sprawdź TEN link i weź pod uwagę cenę 2550 PLN.

Alternatywą jest TEN producent i moce urządzeń stopniowane podobnie. Ceny natomiast zbliżone jeśli nie wyższe.

Alternatywa kolejna i cenniki - zwróć uwage na kotły EKCO.Lz i EKCO.LN2. Z cennika wynika, że cena kotła EKCO.Lz o mocy 15 kW to 2 571,00 PLN brutto. Nie ma tu mowy o sterowniku, za który trzeba dodatkowo zapłacić.
Moze się okazac, ze dokładna analiza zapotrzebowania na ciepło ograniczy Cię do zakupu urządzenia o mocy 12 kW, ale to oszczędności zaledwie kilkudzieięciu złotych przy zakupie.
Napisano
Cytat

Witam serdecznie,
Idzie sroga zima, a stary piec elektryczny wysiadł-muszę pilnie kupić nowy i jestem zdana tylko na siebie. Proszę, doradźcie mi jaki wybrać elektryczny kocioł c.o. jednofunkcyjny do ogrzewania mieszkania - dysponuję niewielkim budżetem +-2 tys. zł. Mieszkanie jest w starej zabudowie, w oficynie, ma powierzchnię 120 m kw i nietypowy plan, każde pomieszczenie jest na innej wysokości (ściany elewacji są docieplone styropianem, okna są drewniane, maja ok. 8 lat). Jaka powinna być moc pieca?-czy 16kw, wtedy bierze mniej prądu, ale dłużej musi dogrzewać do odpowiedniej temperatury, czy
18kw, wtedy żre więcej, ale przez krótszy okres czasu.

Oczywiście nie można w ogóle liczyć na podpowiedź ze strony obsługi branżowych sklepów...., także ucieszy mnie każda cenna sugestia. icon_wink.gif

Witam
Proponuję taki piec:
http://allegro.pl/elektryczny-kociol-c-o-e...1221727057.html

lub taki:
http://allegro.pl/elektryczny-kociol-c-o-e...1233199626.html

pozdrawiam
Napisano
Bardzo serdecznie dziekuję! Ale błyskawiczna reakcja! Od razu wrócił mi dobry humor -zabieram się do czytania. Net to cudowny wynalazek...
Pozdrawiam ciepło.
Napisano
To oferta kolejnego producenta i TU cennik - ceny na stronie producenta sa wyższe od tych podanych powyżej. Taki urok tego serwisu. Proszę poszukać kotła o mniejszej mocy. Zbliżamy się do założonego przez Ciebie budżetu.

Oferta, którą podałem ja i przedmówca to nie koniec możliwości, ale niestety inne propozycje wykraczają znacznie poza cenę.
Napisano
Faktycznie budżet mam niewielki, zdaję sobie sprawę, że to nie jest za dobra suma na piec. Przejrzę jeszcze te inne oferty. Dziękuję za zaangażowanie.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Akurat żaluzje można całkowicie podnieść do góry jak i mieć je opuszczone i można zmieniać kąt lamelek. Lekko domkniemy żaluzje i światło wpada a nas nie widać.  Jeśli nie ten dział to przepraszam. Jestem tu nowy.   
    • A jak się okno odsłoni to co?   PS. Ogłoszenia to nie w tym dziale.
    • Plisy Warszawa taką frazę najcieniej wpisujemy szukając harmonijek na okna. Plisa to bardzo praktyczne rozwiązanie szczególnie jeśli chodzi o dolne kondygnacje w budynku. Wystarczy zasunąć je od dołu a górną część szyby zostawić osłonięta dzięki czemu ludzie przechodzący chodnikiem nas nie widzą a górą wpada nam światło. Co jest dużą przewagą tej osłony to trwałość szczególnie po wstawieniu aluminiowych końcówek/ przelotek, które się nie przecierają. Spory wybór materiału pozwoli każdemu na dobór odpowiedniego rozwiązania dla siebie. Jeśli jednak chcieli byśmy mieć podgumowany materiał i cieńszy możemy zastosować tzw podwójna plisę na jednej szybie. Zapraszam do zapoznania się z systemami i rozwiązaniami na stronie https://www.zaluzje-rolety-warszawa.pl/zaluzje-plisy/ A jeśli chcecie całą naszą ofertę to na stronę główną https://www.zaluzje-rolety-warszawa.pl/
    • Jaki rodzaj żaluzji wybrać? Żaluzje drewniane Warszawa to z pewnością produkt premium dodająca ciepła i elegancji pomieszczeniom. Nie trzeba montować dodatkowo karniszy i wieszać firan i zasłon gdyż po co zasłaniać drewniane lamele. Żaluzje drewniane możemy zamontować na oknie jak i do muru w zależności od szerokości lameli i potrzeby. Lamele o szerokości 50 mm w 99% montujemy do ściany/sufitu natomiast żaluzje 25 mm najlepiej sprawdzą się założone na oknie (na ramie lub w świetle szyby). Mamy jeszcze nietypowy rozmiar 35 mm i tu już zależy wszystko od głębokości listwy przy szybowej chodź zazwyczaj też wieszamy je na ścianie.  Żaluzje drewniane są osłoną droższą w porównaniu z żaluzjami aluminiowymi i jeśli zależy nam na ekonomi to wybór będzie oczywisty. Lamele aluminiowe występują w szerokościach; 16 mm, 25mm, 35mm, 50 mm. Dwie pierwsze szerokości wieszamy na oknie 35 mm dowolnie a żaluzje aluminiowe 50 mm do muru.  Wszystkie opcje można znaleźć na stronie http://www.zaluzje-rolety-warszawa.pl Oprócz wspomnianych osłon znajdziemy tu również rolety dzień noc, plisy warszawa, moskitiery i inne osłony.    
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...