namore Napisano 29 sierpnia 2010 #1 Napisano 29 sierpnia 2010 Witam,Mam trzy pokoje na poddaszu użytkowym. Dwa z nich chciałbym połączyć przejściem z drzwiami i z jednego zrobić garderobę. Garderoba powinna mieć oddzielny kanał wentylacyjny (w. grawitacyjna), natomiast jest wskazane aby pokoje na piętrze miały także wentylację. W związku z tym mam pytanie: czy mogę legalnie zbudować dodatkowe kanały? Chodzi o to, że trochę zmieni się wygląd budynku (będą szersze kominy). Kto powinien wpisać taką zmianę w dziennik budowy (projektant czy wystarczy kierownik)?Będę wdzięczny za rady!N.
Barbossa Napisano 30 sierpnia 2010 #2 Napisano 30 sierpnia 2010 skoro masz trzy pokoje, a nie ma przewidzianej ich wentylacji to projektant strzelił babola i to on powinien go naprawićczyli niech "łaskawie" naniesie na projektszeryf jest od wykonywania, nie od zmieniania/projektowania(wyjątek - posiada uprawnienia projektowe)
Sławomir Napisano 31 sierpnia 2010 #3 Napisano 31 sierpnia 2010 Wentylację grawitacyjną na poddaszu możesz sobie darować - w kanałach kondensuje para wodna i ścieka do pomieszczeń, a mała róznica wysokości wlotu i wylotu powietrza sprawia, że wymiana powietrza jest praktycznie żadna. Pozostaje więc roszczelnianie okien lub zamontowanie wentylacji mechanicznej. Odnośnie dobudowania kanałów - formalnie nie można bez zmian w projekcie przesunąć ścianki działowej czy kierunku otwierania drzwi. Na szczęście nikt rozsądny nie zwraca uwagi na tak nieistotne zmiany
Barbossa Napisano 31 sierpnia 2010 #4 Napisano 31 sierpnia 2010 nadinterpretujeszwystarczy, że kanał będzie odpowiedniej długości (min 2-2,5m w zależności od źródła info ) co jest osiągalneno i skąd ta kondensacja pary?czemuż to formalnie nie można przesunąć ścianek działowych, dobudować kanałów, zmienić kierunku otwierania drzwi?możesz to rozwinąć?
T. Brzęczkowski Napisano 31 sierpnia 2010 #5 Napisano 31 sierpnia 2010 Wentylacja z rekuperatorem na taki lokal ( materiał) to 2500zł... i zapewniam, ze półśrodki sprawy nie załatwią.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się