Skocz do zawartości

sąsiad poszerzył drogę kosztem mojej działki

rafalg1

Recommended Posts

Napisano
Witam,
Kilka lat temu kupiłem sobie działkę budowlaną. Ale nie miałem zamiaru nic tam robić, ot tak lokata. Moja działka była ostatnia przed lasem i miedzy lasem a moją działką była wytyczona droga o szerokości 403 cm na dojaz do działki która znajdowała się na tyłach mojej. Ja zabardzo nie interesowałem się działką i byłem tam ostatnio blisko 2 lata temu. Dziś byłem w okolicy i myślałem że szlak mnie trafi. "sąsiad" wybudował sobie dom, ładne ogrodzenie, wielka brama i dojazd do bramy, z drogi 4 m jest tak na oko 10 m, bo prawie na raz na niej samochodem zawróciłem. oczywiście poszerzona jest kosztem mojej działki której ubyło ok 6 x 20 m2 (moja działka nie była ogrodzona z żadnej strony, a jak kupowałem ją w 1999r to nie było wokoło nic). Niestety właściciela nie było bo odrazu chciałem zapytać o śmietnik z gruzu i powycinane drzewa na mojej działce. I teraz moje pytanie, gdzie mam iść żeby zmusić gościa do przywrócenia mojej działce stanu pierwotnego.
Pozdrawiam,
Rafał
Napisano
Co to znaczy – „została wytyczona droga”?
Jaki jest jej status „prawny”: służebność, czy odrębna działka. Jeśli odrębna, to kto jest właścicielem?
Jeśli służebność, to jaki jest zapis tejże.
Napisano
Na mapkach jest droga wytyczona z mojej działki, działka ma całkowitej pow. 1402 m2 a bez dróg 1208 m2. działka jest obcięta z dwóch stron na drogi czyli służebność (ale tak już było jak ją kupowałem). ale nie zmienia to faktu że 4 metry to nie 10.
Napisano
Nie zmienia faktu, ale zmienia tryb możliwego postępowania.
Jeśli jest zaznaczona na mapach, to raczej nie służebność, ale zachodzi pytanie czyja jest - co też jest bardzo istotne dla sprawy.
Sprawdź za jaka powierzchnię działki opłacasz podatek i czy przypadkiem nie jest rozbity na dwie działki (dwa nr. ewidencyjne).
Nie napisałeś, też jaka to droga, gruntowa, utwardzona (czym).
Możliwe jest też, że sąsiad poszerzył drogę kosztem swojej działki – sprawdź granice.
Napisano (edytowany)
podatek opłacam za 1402 m2, na mapkach drogi nie mają innych numerów. załaczam prymitywny rysunek dla pokazania o co chodzi. na rysunku na niebiesko jest cała moja działka a na zielono to co mogę ogrodzić, na czerwono to co zostało "obcięte" przez tego sąsiada, droga o szerokości 4m ta długa składa się z moich 2 metrów i 2 metrów innego sąsiada z działki na przeciwko mojej. a krótka 4 metrowa tylko z mojej żeby tamten za mną mógł dojechać do siebie. ale tak było wyznaczone już jak kupowałem i tak jak pisałem wcześniej w 99r do okoła nic niebyło, nawet ogrodzeń.
drogi są gruntowe, ale ten sąsiad utwardził je gruzem i ubił co powoduje że powrót do stanu pierwotnego mojej działki będzie raczej kosztowny.

DSC01446.jpg

Edytowano przez rafalg1 (zobacz historię edycji)
Napisano
Dokładnie sprawdź czy kosztem twojej działki. I teraz pytanie - czy chcesz się dogadać z gościem czy iść na wojnę. Dogadać się oczywiście możecie sami /i zakończyć spór np u notariusza/ a na wojnę to tylko do sądu - powództwo posesoryjne /o ochronę posiadania/ Art. 344. § 1. kpc Przeciwko temu, kto samowolnie naruszył posiadanie, jak również przeciwko temu, na czyją korzyść naruszenie nastąpiło, przysługuje posiadaczowi roszczenie o przywrócenie stanu poprzedniego i o zaniechanie naruszeń. Roszczenie to nie jest zależne od dobrej wiary posiadacza ani od zgodności posiadania ze stanem prawnym, chyba że prawomocne orzeczenie sądu lub innego powołanego do rozpoznawania spraw tego rodzaju organu państwowego stwierdziło, że stan posiadania powstały na skutek naruszenia jest zgodny z prawem.

§ 2. Roszczenie wygasa, jeżeli nie będzie dochodzone w ciągu roku od chwili naruszenia.

albo petytoryjne
/ Art. 222. § 1. Właściciel może żądać od osoby, która włada faktycznie jego rzeczą, ażeby rzecz została mu wydana, chyba że osobie tej przysługuje skuteczne względem właściciela uprawnienie do władania rzeczą.

§ 2. Przeciwko osobie, która narusza własność w inny sposób aniżeli przez pozbawienie właściciela faktycznego władztwa nad rzeczą, przysługuje właścicielowi roszczenie o przywrócenie stanu zgodnego z prawem i o zaniechanie naruszeń.

Art. 223. § 1. Roszczenia właściciela przewidziane w artykule poprzedzającym nie ulegają przedawnieniu, jeżeli dotyczą nieruchomości.

to drugie jest "mocniejsze", to pierwsze - szybsze ale u ciebie już sie chyba przedawniło... to tak w skrócie, ludzkim jędzykiem icon_wink.gif
Napisano
nie chcę się odrazu sądzić, jutro z gościem może uda mi się jakoś skontaktować. ale w urzędzie gminy dowiem się dokładnie o tą drogę. wielkie dzięki wszyskim za podpowiedzi.
pozdrawiam
Napisano
Napisz co udało Ci się załatwić z sąsiadem??

stokrotka.35, dobre pytanie. Ciekawe czy będzie się tłumaczył, że na jego mapce było inaczej, czy że źle ją odczytał czy jeszcze inaczej...
W każdym razie ja bym nie odpuściła! Jak nie zgodzi się dobrowolnie - co jest mało prawdopodobne - to poszłabym z tym szybko do sądu.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Cześć wszystkim, dołączyliśmy do forum, aby przedstawić Wam naszą ofertę. Tworzymy dla Firm i Osób Prywatnych.     Szukasz sprawdzonego partnera do realizacji sufitów napinanych i innych elementów dekoracyjnych? Gładki Sufit to firma z 15-letnim doświadczeniem na rynku, która stawia na jakość, innowację i zadowolenie klienta. Działamy na terenie całego kraju, gwarantując szybką i sprawną realizację każdego projektu.   Dlaczego warto wybrać Gładki Sufit? Doświadczenie i profesjonalizm: - Nasze 15-letnie doświadczenie to gwarancja perfekcyjnego wykonania i dbałości o każdy szczegół. Znamy branżę od podszewki i wiemy, jak sprostać najbardziej wymagającym oczekiwaniom. Najlepsze materiały w atrakcyjnych cenach: - Dzięki wynegocjowanym cenom z dostawcami, możemy zaoferować Ci najwyższej jakości podzespoły w konkurencyjnych cenach. Nie uznajemy kompromisów – nie montujemy tanich, śmierdzących folii ani wadliwych LED-ów czy zasilaczy. Stawiamy na trwałość i bezpieczeństwo. Indywidualne podejście: Często profile wykonujemy sami, aby idealnie dopasować je do specyfiki Twojego zlecenia. To pozwala nam na realizację nawet najbardziej nietypowych i skomplikowanych projektów. Szybkość realizacji: Montaż sufitu napinanego, np. w przedpokoju, zajmuje nam około 3 godzin. Szanujemy Twój czas i staramy się, aby prace przebiegały sprawnie i bez zakłóceń.   Co oferujemy? Nasze usługi to znacznie więcej niż tylko sufity napinane. Materiał, który wykorzystujemy do sufitów, z powodzeniem montujemy również na ścianach, tworząc unikalne i spójne aranżacje. Ponadto, specjalizujemy się w projektowaniu i tworzeniu: Nowoczesnych lamp: od subtelnych podświetleń po designerskie konstrukcje, które staną się ozdobą każdego pomieszczenia. Efektownych reklam: Nietypowy sufit podświetlany z Logo wyróżnią Twoją Firmę. Ścianek działowych: lekkich i estetycznych konstrukcji, które pozwolą Ci elastycznie zaaranżować przestrzeń. Elementów dekoracyjnych: trójwymiarowych form, półek – wszystko, co pozwoli Ci stworzyć wnętrze z charakterem. Akustycznych paneli: idealnych do biur, sal konferencyjnych czy domowych kin, poprawiających komfort akustyczny.   Naprawy i poprawki po innych wykonawcach Czy Twoja poprzednia ekipa zawiodła, a efekt końcowy jest daleki od oczekiwań? Oferujemy również kompleksowe naprawy i poprawki po źle wykonanych zleceniach.   Zaufaj naszemu doświadczeniu i daj nam szansę na przywrócenie blasku Twoim wnętrzom. Skontaktuj się z nami już dziś i pozwól nam zrealizować Twoje wizje! Gładki Sufit – jakość, na którą zasługujesz. https://gładki-sufit.pl
    • EQ Entrance to najnowsza propozycja renomowanej firmy Konsport, która łączy w sobie estetykę, funkcjonalność i bezpieczeństwo. Jest to idealne rozwiązanie dla nowoczesnych systemów ogrodzeniowych. Multifunkcyjny słupek furtkowy z zadaszeniem wyznacza nowe standardy w projektowaniu przestrzeni zewnętrznych. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/wokol-domu/ogrodzenia/polecane/110363-zwieksz-bezpieczenstwo-swojego-domu-z-eq-entrance-funkcjonalnym-slupkiem-furtkowym
    • Dzień Dobry,   Cześć, szukam właśnie sobie jakiegoś projektanta/firmy, która zaprojektuje mi mieszkanie. I interesuje mnie nadzór inwestorski. Mieszkanie w Warszawie - 67 metrów  - Firma 1 - projekt 19430 PLN(290 p m2) + nadzór 11250 PLN(4500 za miesiąc) - Firma 2 - projekt 13400 (200 m2) + nadzór 13400 PLN (200 za m2)   Waszym zdaniem - dużo - za mało? jak to stoi rynkowo w Warszawie.  
    • Naprawa podłogi olejowanej produktem Osmo jest stosunkowo prosta, ponieważ jedną z największych zalet olejowanych powierzchni (w przeciwieństwie do lakierowanych) jest możliwość miejscowej renowacji bez konieczności cyklinowania całej podłogi. Oto jak krok po kroku naprawić olejowaną podłogę Osmo: 1. OCENA USZKODZENIA Drobne zarysowania lub matowość – wystarczy odświeżenie powierzchni. Głębokie rysy lub plamy – konieczne będzie miejscowe szlifowanie i ponowne olejowanie. 2. CZYSZCZENIE PODŁOGI Użyj środka Osmo Wisch-Fix (koncentrat do czyszczenia i pielęgnacji podłóg olejowanych), by usunąć brud, tłuszcz i resztki poprzednich środków pielęgnacyjnych. 3. MIEJSCOWA NAPRAWA (punktowa renowacja) Jeśli masz do czynienia z lokalnymi uszkodzeniami (np. rysa, plama): Delikatnie zeszlifuj uszkodzone miejsce drobnym papierem ściernym (np. 180–240). Oczyść pył – najlepiej odkurzaczem lub ściereczką z mikrofibry. Nałóż cienką warstwę odpowiedniego oleju Osmo (np. Osmo TopOil, Osmo Olej do Podłóg lub Hardwax-Oil – ten sam, którym była wcześniej olejowana podłoga). Pozostaw do wyschnięcia (ok. 8–12 h). W razie potrzeby powtórz. Uwaga do w/w - nowość w ofercie Osmo 1. środek do usuwania plam 2. pasta do usuwania rys 4. ODŚWIEŻENIE CAŁEJ PODŁOGI (jeśli całość wygląda na zużytą) Użyj Osmo 8019 (do usunięcia trudnych plam) oraz Osmo Olej do Renowacji np. 3079: Umyj całą podłogę Intensywnym środkiem myjącym nr 8019. Nałóż cienką warstwę renowacyjnego oleju Osmo za pomocą pada lub szmatki np. 3081. Poleruj do równomiernego rozprowadzenia. Pozostaw do wyschnięcia. Nie ma potrzeby całkowitego szlifowania ani zdejmowania starych warstw, co oszczędza czas i materiał. Wskazówki: Zawsze wykonuj próbę na niewidocznym fragmencie. Używaj tylko oryginalnych produktów Osmo, ponieważ są one ze sobą kompatybilne. Unikaj stosowania zwykłych środków czystości – mogą zniszczyć powierzchnię olejowaną.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...