molytek Napisano 14 sierpnia 2010 Udostępnij #1 Napisano 14 sierpnia 2010 co to może być za szkodnik, który tak niszczy mi te roślinki i jak go zwalczyć?sypane było przeciwko mrówkom, sypane przeciwko ślimakom i nie pomaga... czy może to jakieś larwy mieszkające w ziemi żerują? swego czasu wykopałam takie paskudztwa na rabacie (grube, ok.5cm długie, białe z brązową otoczką jakby), ale nie mam pojęcia, co to za stwór i czy to on może szkodzić..moje biedne roślinki:trzmielina irga płożącaforsycjadziękuję z góry za wszelkie rady Link do komentarza
Kamassia Napisano 15 sierpnia 2010 Udostępnij #2 Napisano 15 sierpnia 2010 Może poprostu chrząszcze, albo jakies inne owady, poprostu opryskaj środkiem na owady. Ja tsk robię. Link do komentarza
molytek Napisano 16 sierpnia 2010 Autor Udostępnij #3 Napisano 16 sierpnia 2010 no i miałam popryskać Decisem, ale leje jak z cebra. jutro będzie chyba lepszy nawet dzień do tego, bo chłodniejszy. Link do komentarza
Ogrody Napisano 17 sierpnia 2010 Udostępnij #4 Napisano 17 sierpnia 2010 Dokładnie tak, na wszelkie gąsiennice najlepszy jest Decis w roztworze 3-5ml na 10l wody. Link do komentarza
Kamassia Napisano 17 sierpnia 2010 Udostępnij #5 Napisano 17 sierpnia 2010 Ja właśnie pryskam i 2,5 na 5 litrów rozrabiam . Mam tak pojemnik 5 litrowy po mydle w płynie. Opryskaj tak wieczorkiem najlepiej i pod różnym kątem kieruj strumień, bo pod listki jak troche poleci to bardzo dobrze będzie. Link do komentarza
molytek Napisano 17 sierpnia 2010 Autor Udostępnij #6 Napisano 17 sierpnia 2010 Cytat Ja właśnie pryskam i 2,5 na 5 litrów rozrabiam . Mam tak pojemnik 5 litrowy po mydle w płynie. Opryskaj tak wieczorkiem najlepiej i pod różnym kątem kieruj strumień, bo pod listki jak troche poleci to bardzo dobrze będzie. dzięki! dzisiaj im dam po oczach! mam nadzieję, że pomoże nareszcie Link do komentarza
anerita Napisano 22 sierpnia 2010 Udostępnij #7 Napisano 22 sierpnia 2010 molytek, i pomogło? Link do komentarza
molytek Napisano 24 sierpnia 2010 Autor Udostępnij #8 Napisano 24 sierpnia 2010 zdecydowanie nie powiem jeszcze, że na pewno pomogło. popryskane i obserwuję. na razie dobrym objawem jest to, że szkody się nie pogłębiają, zobaczę, jak zaczną odbijać Link do komentarza
molytek Napisano 14 września 2010 Autor Udostępnij #9 Napisano 14 września 2010 no, chyba mogę już potwierdzić, że Decis pomógł Link do komentarza
bobiczek Napisano 14 września 2010 Udostępnij #10 Napisano 14 września 2010 Cytat co to może być za szkodnik, który tak niszczy mi te roślinki i jak go zwalczyć? na moje oko to "Mniamniuś" - ale z nim jest trudna i długotrwała wojna, oj,oj......... - Link do komentarza
molytek Napisano 14 września 2010 Autor Udostępnij #11 Napisano 14 września 2010 yyyy.. a to jakiś twój znajomy bobiczku? ty masz wprawę we wojnach prawieże trzydziestoletnich, to poradzisz jak nie poskutkuje jednak na stałe, prawda? Link do komentarza
Redakcja ZielonyOgrodek.pl Napisano 24 stycznia 2012 Udostępnij #12 Napisano 24 stycznia 2012 Takie uszkodzenia na liściach powodują larwy opuchlaków (chrząszczy). Decis na pewno da sobie radę z nimi, jednak nie należy go stosować zbyt często, gdyż jest to preparat nieselektywny i oprócz szkodników niszczy wiele owadów pożytecznych. PozdrawiamPaweł Romanowski Link do komentarza
edwl Napisano 5 lutego 2012 Udostępnij #13 Napisano 5 lutego 2012 Paskudztwo ten opuchlak Link do komentarza
Redakcja ZielonyOgrodek.pl Napisano 6 lutego 2012 Udostępnij #14 Napisano 6 lutego 2012 Cytat Paskudztwo ten opuchlak Oj nie zgodzę się Są całkiem fajne jak się pozna je bliżej Link do komentarza
Humbak Napisano 19 lutego 2012 Udostępnij #15 Napisano 19 lutego 2012 Cytat Oj nie zgodzę się Są całkiem fajne jak się pozna je bliżej A ta fajność, to na czym polega? Link do komentarza
Redakcja ZielonyOgrodek.pl Napisano 21 lutego 2012 Udostępnij #16 Napisano 21 lutego 2012 Cytat A ta fajność, to na czym polega? Wszystkie owady zyskują przy bliższym poznaniu. Na początku wydają się obrzydliwe, wielonogie i włochate. Z czasem można je polubić jak się więcej wie o ich biologii. PozdrawiamPaweł Romanowski Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się