Skocz do zawartości

dach kryty papą termozgrzewalną

Recommended Posts

Witam.
Mam dach dwuspadowy (8 stopni) pokryty papą termozgrzewalną. Pod spodem jest zwykła papa na lepiku , dwie warstwy. Dach jest ocieplony styropianem. Nie ma poddasza ani deki. Strych został przerobiony na mieszkanie.
Czy w tak wykonanym dachu potrzebna jest wentylacja? Czy muszą zostać zastosowane kominki wentylacyjne - czy może jakieś inne rozwiązanie?
Czy brak wentylacji może skutkować częstym pojawianiem się pęknięć w papie? Papa ma ok. 5-6 lat.
Po ostatnich bardzo obfitych opadach walczę z przeciekiem. icon_sad.gif
Pozdrawiam
Za mało informacji aby udzielić profesjonalnej porady. Odpowiedzi na następujące pytania mogą pomóc choć bez oględzin się nie obejdzie. Czy konstrukcja dachu jest drewniana? A jak tak czy ocieplenie jest zamontowane na krokwiowo czy pomiędzy krokwiami? Czy zamontowano paroizolacje? Czy stara papa była wcześniej smołowana? Pozdrawiam.
W moim przypadku konstrukcja dachu jest drewniana. Pod spodem jest papa kładziona na smole. Co do sposobu kładzenia ocieplenia to nie pamiętam. Jest jescze folia.
Ile warstw papy może być na dachu (nie chodzi o ciężar, ale o skuteczność)? Ja mam podkład, warstwa smołowana, warstwa termozgrzewalna. Czy do następnej (ewentualnej) warstwy wszystko zerwać , czy kłaść na obecne warstwy?
Zrobiłbym zdjęcia tych pęknięć, ale je wszystkie zasmarowałem "dacholeum". Były to drobne pęknięcia , raczej wzdłuż rolki. Nie było ich specjalnie dużo. Przy normalnym opadzie deszczu nie było problemu, dopiero przy ostatnich baaardzo intensywnych opadach "ściana wody" pojawiły się dwa przecieki.
W moim przypadku konstrukcja dachu jest drewniana. Pod spodem jest papa kładziona na smole. Co do sposobu kładzenia ocieplenia to nie pamiętam. Jest jescze folia.
Ile warstw papy może być na dachu (nie chodzi o ciężar, ale o skuteczność)? Ja mam podkład, warstwa smołowana, warstwa termozgrzewalna. Czy do następnej (ewentualnej) warstwy wszystko zerwać , czy kłaść na obecne warstwy?
Zrobiłbym zdjęcia tych pęknięć, ale je wszystkie zasmarowałem "dacholeum". Były to drobne pęknięcia , raczej wzdłuż rolki. Nie było ich specjalnie dużo. Przy normalnym opadzie deszczu nie było problemu, dopiero przy ostatnich baaardzo intensywnych opadach "ściana wody" pojawiły się dwa przecieki.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...