Skocz do zawartości

Kocioł,potrzebuję porady.

may

Recommended Posts

Cytat

Wrozysz z kart? A moze to bardzo maly dom jednorodzinny?

Poczytaj trochę o tym kociołku 20 kW ,obejrzyj przekroje jak jest bardzo prosto zbudowany mały odzysk .

Stało-palność przy mocy nominalnej -10,5 h

Wyraź swoją opinię ,takie wypowiedzi nic nie wnoszą .

Jeżeli ktoś lubi spędzać czas w kotłowni to polecam icon_smile.gif
Cytat

Oszacuj zapotrzebowanie na ciepło w domu o współczynniku około 0,2W/m2 x stK i takim z rekuperatorem i GWC a do tego - gdzie wszędzie jest podłogowe.

CO wychodzi?

Adam M.

Takich domów w Polsce jest jeszcze mało ,a z drugiej beczki jak byś miał wybierać rozpalanie + wywalanie popiołu z kotła np. co 1-2 dni czy np. co 3-4 dni. (15 x w miesiącu ) icon_smile.gif (8 x w miesiącu )

Pamiętaj ze utrzymywanie dłużej stałej teperatury w centralnym jest bardziej ekonowiczne niż wygaszanie i rozpalanie od nowa nie licząc pracy palacza .
Cytat

Takich domów w Polsce jest jeszcze mało ,a z drugiej beczki jak byś miał wybierać rozpalanie + wywalanie popiołu z kotła np. co 1-2 dni czy np. co 3-4 dni. (15 x w miesiącu ) icon_smile.gif (8 x w miesiącu )

Pamiętaj ze utrzymywanie dłużej stałej teperatury w centralnym jest bardziej ekonowiczne niż wygaszanie i rozpalanie od nowa nie licząc pracy palacza .

No!
Prawie, że prawda - tylko nieprawda!
Taki piczman, na ten przykład!
Hajcuje ostro przez jakie 4 godziny co 2 dni...
I- starcza!

Co masz na myśli mówiąc o "centralnym"?
Dom to kloc rozgrzany do około 23stC.
Pracuje sobie spokojnie dopychając braki zapasem z bufora....
Piec to jeden z wielu sposobów uzupełniania ładunku bufora!
Gdzie tu centralne?

Adam M.
Cytat

To utrzymywanie stalej temperatury w kotle o zbyt duzej mocy nominalnej polega na odcinaniu doplywu powietrza do spalania.
Skutek jest taki, ze wiekszosc wegla wylatuje kominem w postaci CO a w skrajnych przypadkach dodatkowo w postaci "smoly" w kominie. Zauwaz, ze wszyscy producenci podaja sprawnosc dla mocy nominalnej.
Chyba zaden nie podaje sprawnosci dla mocy zredukowanej bo bylaby ona zenujaco niska.
Tylko sposob podany przez Adama na cokolwiek wspolnego z ekonomia i wygoda.
Pozdrawiam.
  • 4 tygodnie temu...
Jak dom przeciętny to te 20 KW za dużo.
Jak z bajerami co to energie odzyskują ( kosztem kilkudziesięciu Watt ) to spory problem.
Minęły już czasy kiedy przewymiarowanie uchodziło na sucho.
Teraz nie ma grubych rur stalowych tylko cieniutkie nitki z miedzi czy pexa.
Dla takiej instalacji kocioł musi być dobrany do zapotrzebowania.

Jak wspomniał Adam Ja mam "inaczej".
Przewymiarowałem kocioł, i to sporo !
Ale nadmiar energii łyka mi bufor wodny !!!
Miałem wyjście, albo kociołek 3-5 KW ( jakiego nie znalazłem) i codzienna mordęga i pilnowanie temp. albo przewymiarowanie ( na oko) i postawienie bufora.
Przy okazji załatwiłem kilka innych problemów icon_lol.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...