Skocz do zawartości

potrawy dietetyczne


Recommended Posts

Napisano
ostatnio często robiłam na śniadanie" omlecik " dwa jajka wbijałam w miseczkę do tego wrzucamy co tam mamy w lodówce szczypiorek, ogórek ,papryka ,pomidor ser żólty ,wędlinę w ilościach śladowych lekko rozbełtujemy widelcem (tak aby rozwalić żółtka)i wylewamy na małą patelkę smażymy na oliwie z oliwek z dwóch stron . Naprawdę smaczne
Napisano
znam , znam.....!!!!!!!!!!!!
Znam dokładnie potrawy dietetyczne!!!!!!!!
Nazywają się - "MAŁO"
Jeść mało.
Są super - dietetyczne, przysięgam!!!!!!!!!!! -icon_smile.gif
Napisano
Cytat

ostatnio często robiłam na śniadanie" omlecik " dwa jajka wbijałam w miseczkę do tego wrzucamy co tam mamy w lodówce szczypiorek, ogórek ,papryka ,pomidor ser żólty ,wędlinę w ilościach śladowych lekko rozbełtujemy widelcem (tak aby rozwalić żółtka)i wylewamy na małą patelkę smażymy na oliwie z oliwek z dwóch stron . Naprawdę smaczne


Codziennie dwa jajka? Monstrualna ilość złego cholesterolu icon_sad.gif
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
Nigdy nie gotowałam dietetycznie.....
ale też moje potrawy nie pływają w tłuszczu...
nie są przesładzane....

obiadu nie gotuję na 5 dokładek... ( ale mniej/więcej na styk )
zwalczam potajemne podżeranie ...

Nie mam w domu nawyku trzymania słodyczy...
Nie kupuję napojów kolorowych...

i nie mamy problemów z nadwagą,chociaż obciążenia genetyczne są...
Napisano
Z ta młodością to mogłabym polemizować...
Figura też daleka od ideału ( ale mnie to rypka),bo wianuszek tłuszczyku zamiast w piersiach to osiadł w pasie ... wacko.gif

A za chiny nie zadręczam sie by gotować wg. przelicznika kalorii.

Dieta to....z greki < diaita> – oznacza styl życia.
zadna zupka dietetyczna,czy kanapka z obniżoną zawartością kalorii nie zmieni na dłuższy czas otyłego w człeka chudego.
Tu potrzeba zmienić podejście do życia,jedzenia,zakupów .... itd.
Napisano
Cytat

Z ta młodością to mogłabym polemizować...
Figura też daleka od ideału ( ale mnie to rypka),bo wianuszek tłuszczyku zamiast w piersiach to osiadł w pasie ... wacko.gif

A za chiny nie zadręczam sie by gotować wg. przelicznika kalorii.

Dieta to....z greki < diaita> – oznacza styl życia.
zadna zupka dietetyczna,czy kanapka z obniżoną zawartością kalorii nie zmieni na dłuższy czas otyłego w człeka chudego.
Tu potrzeba zmienić podejście do życia,jedzenia,zakupów .... itd.


Podoba mi się twoje podejście do sprawy icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Czasami na tycie nie ma sposobu. Obsereuję to u kilku znajomych...


eeeee to chyba tak że z wiekiem coraz bardziej nam wszystko smakuję icon_rolleyes.gif i nic się nie chce icon_evil.gif
Napisano
staram się pokochać swoje ciałko a jeszcze bardziej utrzymać je w ryzach icon_rolleyes.gif coby za dużo na ciuchy nie wydawać .Niektórzy już mnie w realu widzieli i wiedzą że z życia to ja się umiem cieszyć (nie wiedząc czemu blink.gif ) Bardziej chodzi o to żeby stosować smaczne żarcie nie szkodzące tu i tam i trochę rozruszać zasiedziałe tyłki ,a figura to drugorzędna sprawa(co nie oznacza że jej nie pragniemy icon_cool.gif )
Napisano
a ja nawiąże do potraw dietetycznych. Wczoraj zrobilam sałatke wykorzystując sos do sałatek z knorra taki chyba sie nazywa neapolitański. W każdym razie sałata, pomidory, mozzarella, kurczak podsmazony, grzanki ziołowe i sos na bazie oliwy i soku pomarańczowego:) pycha
A moja sałatka grecka:
-sałata wymieszana z sosem greckim z proszku ( z wodą mineralną gazowaną i oliwą)
-pomidor
-czerwona cebula
-czarne oliwki
to już u nas klasyka na kolację..
I jeszcze- małe pomidorki koktailowe nabijane na patyczki z małymi mozzarelkami (zoterelki) i oliwkami- lub wymiesznae z mozzarellą i oliwkami...
Napisano
Cytat

Czasami na tycie nie ma sposobu. Obsereuję to u kilku znajomych...



Szkoda, że ludzie się oszukują innych z resztą też. Wmawiają sobie, że robią wszystko a podjadają wieczorem i udają że nic się nie stało. Lenistwo zwykłe.
Napisano
tak mi sie ostatnio przełączyło w tv w przerwie meczu icon_confused.gif kiedy to mój szanowny odessał sie od tv na chwilke .... i podejrzałam dietetyczny obiadek ... może dziś zrobię ....
ząbek czosnku (lub więcej) rozgniatamy , dajemy na patelnię na odrobinę oleju , podsmażamy ... dodajemy chudą wołowine w kawałki pokrojoną, solimy , pieprzymy, .... chwile podsmażamy az się białko zetnie .... do tego pokrojone pieczarki .... chwilę podsmażamy ..... zalewamy bulionem z kostki .... dusimy ....
w międzyczasie gotujemy nieco fasolki szparagowej w osobnym garnku bez przykrycia coby nie straciła koloru .... po ugotowaniu dodajemy ta fasolke do mieska z pieczarkami , mieszamy i jeszcze chwile razem podsmażamy ....
podajemy z kaszą ....
jak zrobie to napisze jakie w smaku ...
ogólnie dowiedziałam się , że pieczarki można w każdej ilości bo maja naprawdę niewiele kcal - w zasadzie sama woda - traktujemy jako zapychacz ...
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Dietetyczne mogą być zupy icon_smile.gif
Polecam np. krem z porów: ugotować wodę z odrobiną soli i pieprzu, dodać pokrojoną cebulkę (w wersji dietetycznej nie trzeba podsmażać), pokrojonego pora. Zmiksować, dodać śmietany lub lepiej - roślinnej alternatywy - Alpro soya Cuisine i gotowe. Zazwyczaj przyprawiam odrobiną gałki muszkatolowej icon_wink.gif W ten sposób można zrobić zupę z zielonego groszku, fasolki szparagowej, cukinii, marchewki (tutaj lepiej doprawić imbirem), szpinaku...

Z dań drugich oczywiście wszystko gotowane na parze, ale jak ktoś nie posiada, to też się da coś stworzyć dietetycznego: leczo, ryby zapiekane w folii, warto też zajrzeć na naszą stronę z przepisami polecam w imieniu Alpro soya!

A co do deserów, to znalazłam ostatnio znakomity przepis na sernik icon_smile.gif

2 pojemniki serka 250g bez cukru
1 żółtko + 3 białka
pół szklanki słodziku lub np. ksylitolu
pół szklanki mleka light
1 łyżka lekkiej margaryny
odrobinę startego, suchego pieczywa graham (na spód)
owoce lub dżem owocowy bez cukru
serki plus jajka (wymieszać), dodać cukier, mleko, margaryne (wymieszać), do natłuszonej tortownicy wsypać graham, wylać masę i do piekarnika na ok. pół godziny na 160stopni C. potem po ostudzeniu do lodówki
Napisano
Zupa z porow i dynii - moje ulubione
(na koniec ,jak nalewam na talerz , lubie sobie dodac grzanki i lekko smietanki ) icon_smile.gif

Dietetyczne moga byc tez pasztety-najlepiej warzywne - i wlasnej roboty of course icon_wink.gif

Tofu pod kazda postacia : z pieczarkami, warzywami... egal jak - zawsze mi smakuje ! icon_smile.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Hej ekipo! 👋 Mam pytanie do wszystkich, którzy spędzają czas w warsztacie: czy Wasze narzędzia też czasem "znikają" w skrzynkach i szafkach? 😅 Zastanawiam się, jakie macie sposoby na utrzymanie porządku i szybki dostęp do narzędzi. Czy korzystacie z organizerów, przegródek, a może sami coś projektujecie? Słyszałem, że niektórzy drukują własne uchwyty i organizery 3D – to naprawdę działa? Podzielcie się swoimi doświadczeniami i pomysłami – może razem znajdziemy sposób, żeby nasze warsztaty były bardziej zorganizowane i mniej frustrujące! 💡🛠️ Dzięki z góry za odpowiedzi!  
    • To wygląda na to, że nie jest to garaż wolnostojący, jak wyglądałoby z treści pierwszego postu, tylko związany z budynkiem mieszkalnym... Czy może nie? Może jakiś szkic, czy fotka...
    • Jeżeli ostatecznemu wypoziomowaniu ścian fundamentowych ma służyć tylko różnica w grubości pierwszej warstwie zaprawy to faktycznie różnica nie powinna być większa niż ok. 1 cm. Po prostu, jeżeli będzie większa to trudno będzie zrobić korektę tylko w tej warstwie. Ale w praktyce można nieco korygować także zmieniając grubość warstwy zaprawy w kolejnych warstwach bloczków. W efekcie dramatu nie będzie niezależnie od tego czy trzeba będzie skorygować różnicę 1 cm, czy np. 4 cm. Da się natomiast poprawić nawet znacznie większą różnicę. Tylko ostatecznie po co się męczyć? im dokładniej będą wykonane same ławy, tym łatwiej i szybciej będzie można na nich wymurować ściany fundamentowe.  Podobnie będzie ze wszystkimi innymi pracami na budowie. Dla przykładu, niedokładności w murowaniu ścian w części nadziemnej da się skorygować grubością tynku. Ale ostatecznie każda taka niedoróbka i niedokładność to jednak pewien kłopot. 
    • Z opisu wnioskuję, że prawdopodobnie odkopanie ścian fundamentowych nie spowoduje zagrożenia. Jednak z naciskiem właśnie na prawdopodobnie. Nie będąc na miejscu i nie znając szczegółów nie mogę tego powiedzieć z całkowitą pewnością. Dlatego pomimo wszystko bezpieczniej będzie odkopywać każdą ścianę stopniowo, jako 2 lub 3 odcinki.  Natomiast odkopywanie fundamentu od strony wewnętrznej (od garażu) nie ma sensu. Natomiast co do wieńca to skoro go nie zrobiono, to teraz już się go i tak nie doda. 
    • Dzień dobry,   Zastosowanie odpowiedniego podkładu pod blachę jest kluczowym elementem prawidłowego wykonania dachu, nawet w przypadku pełnego deskowania. Warstwa ta pełni rolę dodatkowego zabezpieczenia konstrukcji dachowej oraz samego pokrycia. Brak membrany lub folii pod blachą może prowadzić do poważnych konsekwencji dla całej konstrukcji dachu. Wilgoć, która dostaje się pod pokrycie blaszane, nie mając możliwości odprowadzenia, powoduje stopniowe zawilgocenie elementów drewnianych. Z czasem prowadzi to do degradacji drewna, rozwoju grzybów i pleśni, a w konsekwencji do osłabienia całej konstrukcji nośnej dachu.   Kondensacja pary wodnej, która tworzy się na spodniej stronie blachy, bez odpowiedniej warstwy rozdzielającej przyspiesza procesy korozyjne. Nawet najlepsze zabezpieczenia antykorozyjne blachy mogą nie wytrzymać stałego kontaktu z wilgocią gromadzącą się między pokryciem a deskowaniem. Ponadto, podkład dachowy zapewnia dodatkową ochronę przed przeciekami w miejscach łączeń arkuszy blachy lub w przypadku uszkodzeń mechanicznych pokrycia. Stanowi on swoistą warstwę awaryjną, która zabezpiecza konstrukcję dachu przed wodą w sytuacjach krytycznych.   Profesjonalne wykonanie dachu z zastosowaniem odpowiedniego podkładu zwiększa również izolacyjność termiczną całej konstrukcji i ogranicza hałas powodowany przez deszcz czy grad uderzający w blachę. Jest to istotne zwłaszcza w przypadku pomieszczeń użytkowych znajdujących się bezpośrednio pod dachem. Inwestycja w wysokiej jakości membranę dachową  to stosunkowo niewielki wydatek w porównaniu do kosztów naprawy szkód spowodowanych przez zawilgocenie konstrukcji czy wymianę skorodowanego pokrycia. Nawet w przypadku dachów o pełnym deskowaniu, warstwa ta stanowi niezbędne zabezpieczenie trwałości całej konstrukcji.   ____________________________ Łata okapowa wentylacyjna https://pruszynski.com.pl/produkt/akcesoria/typowe-obrobki-blacharskie/lata-okapowa-wentylacyjna/  
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...