Skocz do zawartości

Po jakim czasie po tynkach i wylewkach ocieplac poddasze?

Gość adiqq

Recommended Posts

Gość adiqq
Pytanie jak w tytule. Nie chce za szybko ocieplac poddasza ze wzgledu na wilgoc tynki miesiac temu ropbione, wylewki robione 3 tyg temu, ale teraz cały czas pada i wilgoc bardzo duża. po jakim czasie ocieplac poddasze??
Cytat

Pytanie jak w tytule. Nie chce za szybko ocieplac poddasza ze wzgledu na wilgoc tynki miesiac temu ropbione, wylewki robione 3 tyg temu, ale teraz cały czas pada i wilgoc bardzo duża. po jakim czasie ocieplac poddasze??

Możesz wkładać wełnę przykręcać profile i założyć folię paroizolacyjną odgrodzisz się folią paroizolacyjną od wilgoci technologicznej w budynku ,może przez ten czas trochę przeschnie na poddaszu.Nie wnoś płyt g/k do budynku bo czy leżą czy wiszą to i tak chłoną wilgoć z otoczenia w którym się znajdują .Intensywne wietrzenie non stop icon_smile.gif
Cytat

dobrze powiedziane, tylko ze od tygodnia non stop pada z krotkimi przerwami, na dworze jest wieksza wilgoc niz w srodku icon_smile.gif

A co nie ma szczelnego dachu na budynku albo przecieka czy co to ma za znaczenie przecież nie ogrzewasz wewnątrz jeszcze nie ma różnicy temperatur to izolacja nie zawilgotnieje osłonięta folią od środka ?

Gość adiqq

kolejne pytanie, jak ocieplic dach?
1-cale polacie dachu
2-polacie dachu i po suficie z poddasza

dodam może zdjęcia jak to wyglada u mnie:
9360476.jpg

9360475.jpg

W wersji 1 mozemy zagospodarowac w przyszlosci stryszek.pomiedzy sufitem z poddasza a podloga stryszku ida rury z WM
Pytanie z gatunku tych pilnych, niedlugo ma wejsc ekipa, a ja jeszcze sie nei zdecydowalem....

Cytat

kolejne pytanie, jak ocieplic dach?
1-cale polacie dachu
2-polacie dachu i po suficie z poddasza

dodam może zdjęcia jak to wyglada u mnie:
http://x.garnek.pl/ga7698/1f425fbfe16b11a9...6a2/9360476.jpg

http://x.garnek.pl/ga2451/c79724a7338c42a9...5a2/9360475.jpg

W wersji 1 mozemy zagospodarowac w przyszlosci stryszek.pomiedzy sufitem z poddasza a podloga stryszku ida rury z WM
Pytanie z gatunku tych pilnych, niedlugo ma wejsc ekipa, a ja jeszcze sie nei zdecydowalem....

W większości przypadków izoluje się cześć dachu do jętek oraz sufit z jętkami na tych jętkach przybija się podłogę oraz montuje się Schody strychowe,w ten sposób powstaje stryszek nie ogrzewany .Jeżeli zdecydujesz się na ocieplenie również części dachu powyżej jętek trzeba będzie wełnę osłonic od środka przynajmniej membraną paro przepuszczalną żeby wełna nie sypała się na głowę i za kołnierz ,pomieszczenie też zmniejszy się .Tak czy siak wełnę trzeba dać w części sufitu pomiędzy jętkami .
  • 2 tygodnie temu...
Gość adiqq
Cytat

A co nie ma szczelnego dachu na budynku albo przecieka czy co to ma za znaczenie przecież nie ogrzewasz wewnątrz jeszcze nie ma różnicy temperatur to izolacja nie zawilgotnieje osłonięta folią od środka ?

A odpowiem jeszcze raz : dzisiaj byłem na budowie i wszedłem na samą górę - jakie było moje zdziwienie, folia wysoko paroprzepuszczalna była wilgotna od środka...wiec musze poczekac z ociepleniem, az troche przeschnie, bo wełna mi przeciez nasiaknie woda..ta woda to pewnie z wylewek poszla do gory, nie maja kiedy przeschnac teraz...
  • 3 tygodnie temu...
Cytat

A odpowiem jeszcze raz : dzisiaj byłem na budowie i wszedłem na samą górę - jakie było moje zdziwienie, folia wysoko paroprzepuszczalna była wilgotna od środka...wiec musze poczekac z ociepleniem, az troche przeschnie, bo wełna mi przeciez nasiaknie woda..ta woda to pewnie z wylewek poszla do gory, nie maja kiedy przeschnac teraz...

Witam. Możliwe, że masz zbyt niskie kontrłaty, szczelne zakończenie krycia w kalenicy itp..
By w pełni wykorzystać paroprzepuszczalność membrany. Zainstaluj pod kalenicą i nad okapem wposmagacze wentylacji połaci dachu tj. dachówki wentylacyjne. Pomoże to teraz i w przyszłości zadbać o sprawne odprowadzanie "gości" z przegrody na zewnątrz.
Jak ocieplić? po pierwsze pozbyć się rur z przestrzeni miedzykrokwiowej zarezerwowanej dla izolacji cieplenej.
Podstawowe ocieplenie wykonasz między krokwiami i jętkami, dodatkowe likwidujące mostki poprzeczne konstrukcji dachu wykonasz pomiędzy krokwiami a profilami nośnymi dla zabudowy skosów. Pozostaje jeszcze sprawa sufitów i izolacji akustycznej między pomieszczeniami. Rozwiązań jest kilka zależnie od "chęci".

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...