vega1 Napisano 27 kwietnia 2010 Udostępnij #1 Napisano 27 kwietnia 2010 co gdy ma się małą kuchnię, łazienkę, przedpokój? Co może je powiększyć optycznie? Gra kolorów? Specjalnie układane i dobrane płytki? Podłoga? Lustra? Co pomaga? Link do komentarza
Gość stach Napisano 27 kwietnia 2010 Udostępnij #2 Napisano 27 kwietnia 2010 Cytat co gdy ma się małą kuchnię, łazienkę, przedpokój? Co może je powiększyć optycznie? Gra kolorów? Specjalnie układane i dobrane płytki? Podłoga? Lustra? Co pomaga? LUSTRA!!!Na pewno pomagają - powietrza więcej nie będzie, ale oko ma gdzie się rozbujać W przedpokoju lustra, lustrzane drzwi szafy, w łazience też lustra na maksa, płytki nie za duże, poziomo układane, niekoniecznie do samego sufitu, kolory raczej jasne z ciemniejszymi akcentami, wyróżniającymi poszczególne "kąciki funkcjonalne" łazienki, na podłodze kontrastowy pas płytek od drzwi np. do sedesu, czy wejścia do brodzika, czy wanny - co jest dalsze od drzwi Link do komentarza
vega1 Napisano 27 kwietnia 2010 Autor Udostępnij #3 Napisano 27 kwietnia 2010 podobno płytki układane w tzw. karo dają efekt powiększenia pomieszczenia. Testował ktoś? Link do komentarza
jętka Napisano 27 kwietnia 2010 Udostępnij #4 Napisano 27 kwietnia 2010 Cytat podobno płytki układane w tzw. karo dają efekt powiększenia pomieszczenia. Testował ktoś? Na pewno w przypadku "karo" najłatwiej ukryć braki kątów w pomieszczeniu. Słyszałam też, o magicznym kącie (coś koło 20 stopni), który daje najmniej odpadów ale tylko słyszałam...W przypadku nierównych płytek (tanie gresy) stosuje się układ w cegiełkę z przesunięciem 2/3 płytki.Odnośnie powiększania pomieszczeń istnieje wiele ogólnych zaleceń ale ja jestem zwolennikiem podchodzenia do sprawy indywidulanie Link do komentarza
versace77 Napisano 3 maja 2010 Udostępnij #5 Napisano 3 maja 2010 Cytat Na pewno w przypadku "karo" najłatwiej ukryć braki kątów w pomieszczeniu. Słyszałam też, o magicznym kącie (coś koło 20 stopni), który daje najmniej odpadów ale tylko słyszałam...W przypadku nierównych płytek (tanie gresy) stosuje się układ w cegiełkę z przesunięciem 2/3 płytki.Odnośnie powiększania pomieszczeń istnieje wiele ogólnych zaleceń ale ja jestem zwolennikiem podchodzenia do sprawy indywidulanie Płytki w karo powiekszaja pomieszczenie,stosuje sie taki układ w korytarzach,w łazienkach płytki połozone w poprzek na scianach,lustra,jasne kolory. Link do komentarza
stylowenaklejki Napisano 16 czerwca 2010 Udostępnij #6 Napisano 16 czerwca 2010 sprobuj przykuc wzrok jakim ciekawym elementem/ornamentem. Polecam florale bo sa uniwersalne, wiecej wzorow mozna znalezc na www.stylowenaklejki.plw razie potrzeby mozemy stworzyc dedykowany wzor Link do komentarza
margaretka2002 Napisano 17 czerwca 2010 Udostępnij #7 Napisano 17 czerwca 2010 Moim zdaniem wbrew pozorom - duze kafle, jak najmniej podzialow (najlepiej wcale). Lustra tak, ale trzeba uwazac, bo jesli beda nam odbijaly "balagan" to osiagniemy efekt odwrotny do zamierzonego. Link do komentarza
cinek44 Napisano 18 czerwca 2010 Udostępnij #8 Napisano 18 czerwca 2010 Hej! Ja polecam płytki (prostokątne) w łazience kłaść w poziomie wtedy przestrzeń wydaje się większa. Do tego postaw na jasne kolory w każdym pomieszczeniu. Paradoksalnie im więcej mebli tym pokój optycznie wydaje się większy, ale też nie ma co przesadzać i zagracać Lustra tez powiększają optycznie. Pozdrawiam! Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 18 czerwca 2010 Udostępnij #9 Napisano 18 czerwca 2010 w zasadzie zgadzam sie z powyższymi:) Powiekszac musiałam tylko łazienkę na dole bo jest malutka.-jasne płytki- jasno bezowe (napewno ciemne zmniejszają)-układane w poziomie- tak też wydaje mi się że jeśli układa się w pionie pomieszczenie wygląda ciaśniej-przezroczysta kabina prysznicowa-lustro nad umywalką na przeciw wejścia-największy element pomieszczenia czyli u mnie w łazience kabina- schowany tak zeby nie rzucał się w oczy od razu jak sie wchodzi i nie przytłaczał.-acha, myśle że małe pokoje lepiej wyglądają jesli mają skosy malowane na biało. Ja mam tak w całym domu i podoba mi się to, rozjaśnia i dodaje przestrzeni. Link do komentarza
Ligeia Napisano 27 czerwca 2010 Udostępnij #10 Napisano 27 czerwca 2010 Nikt nie pisał jeszcze o kuchni, a tutaj dopiero jest pole do popisu!:) Kluczem do sukcesu jest nie tylko pomysłowa, ale i funkcjonalna aranżacja przestrzeni, ale również wykorzystanie potencjału koloru - przykład: http://www.koloriwnetrze.pl/aranzacje/id,2...i-jadalnia.html. Fajnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju "wyspy" w kuchni, choć większość osób jest przekonana, że są one dobrym rozwiązaniem jedynie w przestronnych kuchniach. Tymczasem można pod blatem zabudować piekarnik czy pralkę, jeśli ktoś instaluje ją w kuchni, a nie w łazience i już mamy wolną ścianę, przy czym tutaj już trzeba uważać, żeby nie przytłoczyć - lepiej samemu nie kombinować, tylko zdać się na fachowe oko. Link do komentarza
Ekspert_Komfortu Napisano 23 lipca 2010 Udostępnij #11 Napisano 23 lipca 2010 Chciałbym się podzielić kilkoma pomysłami na optyczne powiększenie pomieszczeń. Są dotępne tutaj. Aranżacje są przygotowane przez profesjonalistów, którzy od lat zajmują się planowaniem i aranżwaniem mieszkań lub domów. Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 23 lipca 2010 Udostępnij #12 Napisano 23 lipca 2010 Zapewne warto poczytać.....Próbowałam zamówić ten magazyn,ale odrzuca moje zgłoszenie....Niewiem czemu,wydaje mi się że wszystkie rubryki są poprawnie wypełnione Link do komentarza
Ekspert_Komfortu Napisano 30 lipca 2010 Udostępnij #13 Napisano 30 lipca 2010 (edytowany) Cytat Zapewne warto poczytać.....Próbowałam zamówić ten magazyn,ale odrzuca moje zgłoszenie....Niewiem czemu,wydaje mi się że wszystkie rubryki są poprawnie wypełnione Stokrotka.35 może spróbuj ponownie. Zaintrygowała mnie informacja od Ciebie i sprawdzałem kilka razy. Działa:)Magazyn Twój Komfort możesz także przeglądać online popijąc ulubioną kawę lub herbatę. Zapraszam do lektury. Moze znajdziesz też coś dla siebie w wydaniach archiwalnych, które są jak najbardziej "na czasie". Pozdrawiam Edytowano 30 lipca 2010 przez Ekspert_Komfortu (zobacz historię edycji) Link do komentarza
AKUSTA_podłogi Napisano 1 sierpnia 2010 Udostępnij #14 Napisano 1 sierpnia 2010 Cytat Stokrotka.35 może spróbuj ponownie. Zaintrygowała mnie informacja od Ciebie i sprawdzałem kilka razy. Działa:)Ponoć wysokie listwy podłogowe... ponoć. Link do komentarza
Ciril Napisano 3 sierpnia 2010 Udostępnij #15 Napisano 3 sierpnia 2010 W byłym mieszkaniu moich rodziców była mała kuchnia. Na podłogę poszły płytki w karo, na ściany jasny kolor i do tego ciemne meble Link do komentarza
anerita Napisano 22 sierpnia 2010 Udostępnij #16 Napisano 22 sierpnia 2010 Ja stawiam zdecydowanie na jasne barwy, nie mówimy tylko o bieli - ale o jasnych odcieniach kolorów. Uniwersalny sposób na wszystko, a na pewno powiększy optycznie pomieszczenie. Link do komentarza
Budujesz-Kupujesz Napisano 27 sierpnia 2010 Udostępnij #17 Napisano 27 sierpnia 2010 Witam, oczywiście jak najbardziej jasne barwy czy lustra będą dobrym rozwiązaniem. Pamiętajmy tylko, że jasne nie oznacza od razu biały kolor pastelowe odcienie będą w sam raz. Niektórzy stosują technikę gry kolorów - jedna ściana ciemniejsza reszta jaśniejsze. Ale to trzeba przemyśleć poważnie. Nie każdemu wnętrzu to pomoże. No i zdecydowanie światło, światło, światło!!! Odpowiednie rozmieszczenie światła punktowego i rozproszonego będzie zbawienne. Zainteresowanych tym tematem proszę o komentarz - wówczas więcej napiszę.Pozdrawiam, Budujesz-Kupujesz.pl Link do komentarza
Misiaczek1412 Napisano 31 sierpnia 2010 Udostępnij #18 Napisano 31 sierpnia 2010 Generalnie jasne ściany i ciemne dodatki. To najlepiej powiększa. Link do komentarza
wooden Napisano 3 września 2010 Udostępnij #19 Napisano 3 września 2010 Dobrze jest wybrać jasną farbę, która jest specjalistyczna, z deluxa jest wybór rożnych kolorów farby, która optycznie powiększa odbijając światło. Widziałam ją na decorations.pl, tam jest szczegółowy opis w jaki sposób to działa. Poza tym życie dekoracyjnych luster też jest niezłym rozwiązaniem. Link do komentarza
krzysztof79 Napisano 29 września 2010 Udostępnij #20 Napisano 29 września 2010 Cytat co gdy ma się małą kuchnię, łazienkę, przedpokój? Co może je powiększyć optycznie? Gra kolorów? Specjalnie układane i dobrane płytki? Podłoga? Lustra? Co pomaga? W łazience na pewno przydadzą się jasne kolory i biała ceramika. Warto też postawić na narożną, półokrągłą kabinę prysznicową np. KP4/TX4 Sanplastu, będzie się fajnie komponować z wnętrzem stanowiąc zarazem osobny mebel, na który z pewnością zwrócisz uwagę Link do komentarza
sepoy Napisano 30 września 2010 Udostępnij #21 Napisano 30 września 2010 Zgadzam się z przedmówcami. Generalnie jasne kolory ścian i wyposażenia optycznie powiększają każde pomieszczenie. Jeśli chodzi o dodatki, czy wyposażenie, to na pewno ich dobór zależy to od przeznaczenia pomieszczenia i środków na powiększenie jest mnóstwo. Do pomieszczeń podłużnych najlepiej sprawdzają się elementy poprzeczne: płytki na podłodze.Dobrze jest łączyć małe pomieszczenia w taki sposób, aby nie straciły one swojego przeznaczenia np. w przypadku łazienki i ubikacji, kuchni i jadalni, albo holu i pokoju. Link do komentarza
Dzulka Napisano 30 września 2010 Udostępnij #22 Napisano 30 września 2010 Lustro, do kuchni jasny kolor i lustrzane lub połyskujące płytki, tak samo w łazience:) a w przedpokoju fajną naklejkę , może motyw roślinny? Link do komentarza
klient2006 Napisano 13 października 2010 Udostępnij #23 Napisano 13 października 2010 Cytat co gdy ma się małą kuchnię, łazienkę, przedpokój? Co może je powiększyć optycznie? Gra kolorów? Specjalnie układane i dobrane płytki? Podłoga? Lustra? Co pomaga? WitamMałe pomieszczenia powiększą optycznie jasne kolory ścian (a tylko np. jenda ściana lub jej część zrobić w innym jaskrawym klolorze), jasna podłoga, jasne meble o bardzo żywe dodatki oraz brak firan w oknach. Lepiej zrobić tylko dekoracyjne zasłony. Widziałam fajne aranżacje na stronie psb z inspiracjami. Proszę podać szczegóły (co już jest w mieszkaniu) to może coś doradzę. Link do komentarza
mikru_jaku Napisano 13 października 2010 Udostępnij #24 Napisano 13 października 2010 witam, tez spotkalem się z tym problemem jak remontowalem stare mieszkanie to musialem poradzic sobie z kiszkowata lazienka i przedpokojem typu przedzial pociagowy. u mnie sprawdzily sie duze blyszczace plytki w lazience w kolorze ecru, a przedpokoj poszerzylo lutro oraz duzo doswietlenia plus oryginalne siedzisko odwracajace uwage od ciasnoty. Link do komentarza
Merreta Napisano 31 października 2010 Udostępnij #25 Napisano 31 października 2010 W przedpokoju i łazience lustra - lub lustrzane płytki, które świetnie nadają się również na podłogę w kuchni, bądź między blatem a szafkami. Jeśli masz przedpokój z wnęką - polecam szafę wnękową z dużymi lustrami zamiast tradycyjnych drzwi! Link do komentarza
ekodecor305 Napisano 16 października 2012 Udostępnij #26 Napisano 16 października 2012 Cytat co gdy ma się małą kuchnię, łazienkę, przedpokój? Co może je powiększyć optycznie? Gra kolorów? Specjalnie układane i dobrane płytki? Podłoga? Lustra? Co pomaga? Witam,Możesz również zastosować rożnego rodzaju dekoracje na ścianach. Które odpowiednio położone na ścianę powiększają optycznie całe pomieszczenie. Link do komentarza
Anna Sylwia Napisano 29 grudnia 2020 Udostępnij #27 Napisano 29 grudnia 2020 Lustra ozdobne fajnie powiększają pomieszczenia W łazience dałabym duże, na pół ściany. Natomiast w przedpokoju fajnie wyglądają lustra ozdobne, dałabym kilka, np. takie w złotych ramach o ciekawych kształtach. Wygląda to mega fanjnie Link do komentarza
Anna Sylwia Napisano 5 stycznia 2021 Udostępnij #28 Napisano 5 stycznia 2021 Dnia 30.12.2020 o 00:52, Anna Sylwia napisał: Lustra ozdobne fajnie powiększają pomieszczenia W łazience dałabym duże, na pół ściany. Natomiast w przedpokoju fajnie wyglądają lustra ozdobne, dałabym kilka, np. takie w złotych ramach o ciekawych kształtach, np. z firmy Broste Copenhagen Wygląda to mega fajnie O właśnie o takie lustra mi chodziło, jak wklejam na zdjęciu Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się