Skocz do zawartości

Jak ogrzać?

Kamil224

Recommended Posts

Witam serdecznie
Zastanawiamy się z żoną nad wyborem formy ogrzewania na stronie DobryInstalator znalazłem ciekawe informacje odnośnie lpg, ale przecież mamy ekogroszek i tradycyjną formę opalania. Nie było by problemu gdybyśmy stawiali dom w terenie zabudowanym, ale po długim namyśle postanowiliśmy postawić w rodzinnej wsi, nie ma tam jednak gazu podciągniętego, a za dołączenie trzeba zapłacić. Co proponujecie? Ktoś ma jakieś własne doświadczenia związane z ogrzewaniem domu?
Dom będzie miał ok 100m2.
Cytat

Witam serdecznie
Zastanawiamy się z żoną nad wyborem formy ogrzewania na stronie DobryInstalator znalazłem ciekawe informacje odnośnie lpg, ale przecież mamy ekogroszek i tradycyjną formę opalania. Nie było by problemu gdybyśmy stawiali dom w terenie zabudowanym, ale po długim namyśle postanowiliśmy postawić w rodzinnej wsi, nie ma tam jednak gazu podciągniętego, a za dołączenie trzeba zapłacić. Co proponujecie? Ktoś ma jakieś własne doświadczenia związane z ogrzewaniem domu?
Dom będzie miał ok 100m2.

Czy dom będzie izolowany? Jeżeli tak to najtaniej prądem, niecentralnie. W skrajnym najgorszym przypadku - 1600 zł za rok.
Gość arturo72
Cytat

To czy będzie izolowany zależy od ceny instalacji. Jeżeli nam starczy pieniędzy to od razu ocieplimy.

Zaczynacie od końca icon_wink.gif
Powinno być odwrotnie,instalacja powinna być zależna od izolacji.
Mało jest informacji na temat materiału użytego do budowy,rodzaju domu,izolacje itp.
Jeśli ściana jednowarstwowa to...macie przechlapane,zimny dom lub duże koszty ogrzewania icon_smile.gif
Jeśli jest to mały dom,dobrze zaizolowany to faktycznie elektryka może być najtańszym sposobem na ogrzewanie,biorąc pod uwagę ogólne koszty instalacji.
Jeśli parterówka to na całej powierzchni zapodałbym jednak wodne podłogowe i piec elektryczny+bojler do cwu i grzanie w II taryfie.
Najbardziej wg.mnie optymalne rozwiązanie do małego,dobrze ocieplonego domu bez ewentualnych przyszłościowych zgrzytów jeśli cena prądu pójdzie wysoko do góry w porównaniu do ekogroszku czy przyszłej instalacji gazowej.
Jeśli dom jest nieocieplony lub będą grzejniki to prąd odpada z uwagi na prawdopodobne wysokie rachunki.
Cytat

To czy będzie izolowany zależy od ceny instalacji. Jeżeli nam starczy pieniędzy to od razu ocieplimy.

Nie napisałem "ocieplony" a izolowany - to jest ogromna różnica w zużyciu energii!
Cytat

powierzchni zapodałbym jednak wodne podłogowe i piec elektryczny+bojler do cwu i grzanie w II taryfie.

Centralne ogrzewanie jest zbyt drogie w eksploatacji i zbyt mało sterowalne by można je było założyć w domach izolowanych. Koszt założenia też przekracza 5000zł na wyżej opisany dom. Nie ma w nim ogrzewania zadaniowego i strefowego. Niższy koszt instalacji – pozwoli na zrobienie skuteczniejszej izolacji.
Cytat

mnie optymalne rozwiązanie do małego,dobrze ocieplonego

Ogrzewanie niecentralne jest zawsze optymalne... im większy dom tym większe zyski z programowania stref i zadaniowości ogrzewania.
Cytat

... najtaniej prądem, niecentralnie. W skrajnym najgorszym przypadku - 1600 zł za rok.

zgadzam sie z Panem Tadeuszem
tzn.
- jesli wszyscy pracują i zarabiaja krocie
- jesli w domu nie ma jeszcze instalacji, kaloryferów, kotła, komina, /wystarczy jedno oczko dymowe/ itd
- jesli nie ma sie własnego lasu
- jesli nie lubi sie ciąć, rąbac i układac drewna
- jesli nie dysponuje sie miejscem na składowanie / przynajmniej 2 lata/ drewna
- jesli nie chce sie nosić drewna zimą, podkładać, usuwac popiół, czyscic komin
itd

to Pan Tadeusz ma racje icon_smile.gif
opłaci sie grzac prądem ! icon_biggrin.gif

lecz
ja mam inna sytuację
- 2 krotnie wiekszy dom /około/
- duża rodzina
- duze zuzycie ciepłej wody
- własny las /a raczej lasek/ bo 2/3 co roku dokupuje drewna
- rąbanie i cięcie traktuje jako sport i rozrywkę
- lubie palić i kominiarza nie potrzebuję /znam sie na tym/
- mieszkam w regionie gdzie jest duze bezrobocie

dlatego mając te 1600 zł/ rok nie skusiłbym sie na ryzyko
opalam i ogrzewam wode dla całej rodziny i 2 x wiekszego domu ...

P.s.

Warszawa to nie Podkarpacie
rzeszowiak zostawiony w lesie spłodziłby 3 dzeci i wychował icon_razz.gif
warszawiak czekałby na zapomoge ... połaził za prądem, a potem godnie zginał z głodu ... icon_wink.gif

bez urazy Panie Tadeuszu, są różne opcje
Skrajny przypadek ... to górna granica. Piszę wyłącznie o domach energooszczednych. Jak ktoś z góry zakłada ogromne zużycie - to zapewne najtaniej będzie kominkiem, węglem... To kwestia ile chcemy płacić. Energooszczedność nie jest dla fachowców od ogrzewania, dla instalatorów, dla żyjących z reklam, czy producentów ogrzewania. Nic dziwnego, że wywołuję u w/w "uczulenie" Energooszczędność jest wyłącznie dla inwestorów, ale dlaczego inwestorzy czasem tak reagują, tego zrozumieć jest trudno.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Inna lokalizacja czyli jaka? Przecież to podstawowa informacja, inaczej każda odpowiedź będzie wróżeniem z fusów.
    • Jako użytkownik pompy ciepła od 2022r., kiedy wybierałem ją do siebie, wziąłem pod uwagę : - Pompa ciepła powietrzna czy gruntowa, - Ile mam wolnego gruntu wokół domu,    - powietrzna nie wymaga dużo miejsca, jakieś 2 - 3 m. kw.    - gruntowa - sama pompa jak wyżej ale trzeba jeszcze dodać miejsce na rury pod ziemią, skąd będzie pobierane ciepło a to już jakieś kilkadziesiąt m. kw. - Ile chcę wydać pieniędzy,    - powietrzna tańsza (mój wybór, jakieś kilkanaście tyś) ale zimą traci na wydajności, przy niskich temperaturach, chyba około -15 st. C będzie się wspomagać wbudowanymi grzałkami el.    -gruntowa droższa (sąsiad wymieniał w zeszłym roku starą na nową - ponad 50 tyś. zł.), zima czy lato wydajność taka sama bo wymiana ciepła odbywa się w stałych warunkach, - split czy monoblok,    - split to część urządzenia na zewnątrz a część wewnątrz domu, wymaga trochę miejsca, na przykład w piwnicy a w podłogówce płynie woda,    - monoblok (mój wybór) to jedynie sterownik na ścianie w pomieszczeniu techn., jakieś 20 x 15 cm. ale w podłogówce musi płynąć glikol (droższa opcja niż woda) bo wymiana ciepła odbywa się na zewnątrz a glikol zapobiega przed zamarznięciem rur.   Poza tym dobierz dobrze moc pompy do powierzchni ogrzewanej podłogi, nie kupuj zapasu mocy bo sprężarka będzie się niepotrzebni uruchamiać a to wiąże się z zużywaniem części ruchomych.  Pompa najwydajniejsza jest we współpracy z ogrzewaniem podłogowym. Do montażu znajdź "doświadczonego" montera z uprawnieniami do instalacji urządzeń konkretnych producentów (ważne). Zapobiegnie to temu, że po zamontowaniu pompy, pierwsze rachunki za prąd nie wyniosą kilka, kilkanaście tyś. zł. a tak się już zdarzało, na przykład złe ustawienia pompy przy rozruchu (ja płacę 47 zł. co drugi miesiąc). Dobry monter dobierze Ci konkretny model pompy do Twojego domu i zaproponuje inne urządzenia współpracujące jeśli będzie robił całą instalację wodno-kanalizacyjną na budowie.  Nie warto tu rozdrabniać się na kilku fachowców.   Moja pompa to Panasonic. Myślałem o Stiebel Eltron ale w mieście gdzie mieszkam nie było certyfikowanych monterów a innych nie chciałem. Mam serwis roczny na miejscu. Pompa działa już trzeci rok. Krótko mówiąc sprawdza się.
    • Witam. Mam pytanie czy majac hektar ziemi rolnej w dwóch różnych lokalizacjach ( 0,3h jedna dzialka i 0.7h druga) można postawić dom w zabudowie zagrodowej. Dom chcialabym postawić jeszcze w innej lokalizacji niż powyższe działki rolne. Bardzo proszę o podpowiedź.
    • Siema wszystkim, Planuję ogarnąć pompę ciepła do nowego domu (150 m², pod Warszawą) i trochę w tym temacie raczkuję. Niby teraz wszyscy to montują, ale jak przychodzi co do czego, to człowiek głupieje od tych wszystkich opcji i cen.   Macie może jakieś doświadczenia? Ile Was wyniosła pompa razem z montażem? Bo jak patrzę na oferty, to czasem różnice są po 20-30 tys. zł między firmami i nie wiem o co chodzi.   Dom będzie dobrze zaizolowany, nowa technologia, więc myślę że pompa powietrze-woda da radę, ale jak macie jakieś tipy typu co warto sprawdzić przed podpisaniem umowy albo czego unikać, to będę wdzięczny za każdą radę.   Z góry dzięki!
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...