Pomocnik Napisano 16 marca 2010 Udostępnij #1 Napisano 16 marca 2010 Przedstawiamy kosztorys małego domu parterowego (100 m2) według projektu Z8 (Studio Z500). Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/kosztorysy-domow/7325-kosztorys-z8-studio-z500 Link do komentarza
Gość honcia Napisano 16 marca 2010 Udostępnij #2 Napisano 16 marca 2010 chyba was pogięło!!!!!!!. Link do komentarza
Gość Mietek Napisano 17 marca 2010 Udostępnij #3 Napisano 17 marca 2010 Honcia może zwróciłaś uwagę, że kosztorys jest 2007 roku? Może ceny się już zmieniły :). Link do komentarza
Gość Taka Prawda Napisano 9 maja 2011 Udostępnij #4 Napisano 9 maja 2011 Prawda boli że mieszkanie kosztujące 350 tyś zł to 200 tyś zysku dla dewelopera. Link do komentarza
Gość Roman Wiązowna Napisano 10 czerwca 2014 Udostępnij #5 Napisano 10 czerwca 2014 Budowałem z Z500 i wg mnie najlepiej wziąć od nich też autoryzowaną przez nich ekipęcena z góry ustalona , bez niespodzianek i wiele nerwów z głowyBudowałem akurat Z200 i w szkielecie wprowadziłem się po 47 dniach od wylania fundamentu Link do komentarza
ciekawski83 Napisano 21 czerwca 2014 Udostępnij #6 Napisano 21 czerwca 2014 (edytowany) patrząc na kosztorys szczegółowy to powiem że są w nim głupoty, a już pomijam fakt, że bazowanie na kosztorysie sprzed 7 lat to jest mało miarodajne.kilka prostych przykładów:1) wykop za 500zł???2) brak pompy przy betonie3) jak można wylewać płytę chudziaka ponad 9m3 z betonu B7,5 i w tej płycie wzmocnienie pod komin z B20 w ilości 0,2m2 - takiej ilości nikt nie przywiezie w tej cenie4) brak dodatków za otwory w ścianach5) standardowo błędne obmiary w ścianach, tynkach - niestosowanie się do zasad przedmiarowania6) zerowe ceny jednostkowe materiałów to chyba też pomyłkai jeszcze kilka by się znalazło. Niestety kosztorysy domów katalogowych w większości pracowni są sporządzone niewłaściwie, z nastawieniem na niski koszt budowy (lepsza sprzedaż projektu) Edytowano 21 czerwca 2014 przez ciekawski83 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość do taka prawda Napisano 21 czerwca 2014 Udostępnij #7 Napisano 21 czerwca 2014 zejdź na ziemie człowieku. Dodaj sobie jeszcze koszt działki, koszt przyłączy, części wspólne bloku i całą infrastrukturę osiedla i wtedy porozmawiamy Link do komentarza
Gość jaro Napisano 2 września 2014 Udostępnij #8 Napisano 2 września 2014 ja wydalem 75 tys za stan zero i sam robillem Link do komentarza
Gość Bolesław Napisano 24 listopada 2014 Udostępnij #9 Napisano 24 listopada 2014 Ja budowałem w W-wie Bursztyn MG Projekt 100m2 plus garaż i kotłownia :fundament bloczki,ściany Porotherm okna 3 szyby taras okno przesuwne,20 cm styropianu ściany, /tynk silikon/ i podłoga,sufit kgx2, 40 cm wełny, ogrzewanie gazowe piec Urlich podłogowe i kaloryfery,kominek Urlich z płaszczem wodnym,tzw trzecia rura, automatyka.więżba/dach kratownicowy gotowy,blachodachówka, ogrodzenie od drogi 25 m przęsła z profili stalowych/ automatyka/ reszta siatka, elektryka 120 pkt, TVsat,tel,komputer,alarm,kino domowe,tynki wew. gips,drzwi wew drewno,garaz Horman,szambo,woda własna, podjazdy kostka,tarasy/schody 65 m2 gres.Wewnątrz glazura terakota,panele dębowe, Kuchnia komplet mebli na wymiar żyrandole kinkiety,karnisze firany armatura i inne wyposażenie. Przyłącza gaz,elektryka budowlana potem normalna/ koszty prawie podwójne/nadanie nr domu tablica. Śrubki gwoździe,deski, kleje szpachle, jazda samochodem-benzyna, ziemia w ogrodzie,nasadzenia/tuje/itp itd. Jednym słowem wszystko i to razem 450 tyś zł. Robili ludzie i trochę sam wykończeniówki. Drogo? Mieszkanie wstanie deweloperskim kosztuje od 6tyś za m2 Link do komentarza
Gość ekspert budowlany Napisano 3 lutego 2015 Udostępnij #10 Napisano 3 lutego 2015 Moi drodzy ! Po pierwsze drogi użytkowniku jaro pogadamy jak będziesz miał o czymkolwiek pojęcie. 75 tysięcy mogłeś zapłacić za nie więcej niż 40-50 metrów. Ponadto nie doliczyłeś kosztów działki, przyłączy, ogrodzenia, zagospodarowania ogrodu oraz pewnie dachu co dla mnie staje się śmieszne, jak można być takim człowiekiem i chwalić się tak swoją niewiedzą. Powinieneś najpierw nauczyć się liczyć i nie oszukiwać tak, bo budowa domu to nie taka prosta i tania sprawa. A jeżeli cokolwiek budowałeś to chyba wyniosło Cię to nie 75 tysięcy, a 175!!! Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się