Skocz do zawartości

Płyty styropianowe TH7 - łaty i izolacja

Recommended Posts

Napisano
Witam wszystkich,

Bardzo proszę o komentarze i/lub doświadczenia z profilowanymi płytami styropianowymi TH7 firmy Thermodom (http://www.thermodom.pl).

Planuję płyty TH7 na krokwie (12,5cm) + płyty styropianowe pomiędzy krokwie (18,0cm). Łączna grubość izolacji wtedy wynosić będzie 30,5cm.

W domu będzie wentylacja mechaniczna.
Dach dwuspadowy.
Napisano
a jak to cenowo wychodzi dla połaci dachowej około 200m2 ???
sam o tym myślałem
czy dach musi miec pełne deskowanie i czy ewentualnie nadaję się to pod blachdachówkę ??
Napisano
witam
Cały dom postawiliśmy sami w technologii thermomur - także dach został wykonany z płyt th7.
Jest to świetny pomysł na budowę dachu. Wystarczą tylko krokwie. W naszym przypadku były to belko o długości 7 i pół metra 6x18 w rozstawie co 60 cm osiowo. To najważniejszy warunek. nie potrzeba tutaj łat, kontrłat, ani izolacji wiatroszczelnej płyty przybija się do krokwi długimi gwoździami z podkładką fi 30mm, każda kolejna płyta zachodzi na poprzednią - nie ma możliwości przeciekania dachu. doskonale nadaje się pod dachówkę - my przypięliśmy każdą dachówkę spinką, nie jest to wielki koszt, a pewność większa, że dachu nie porwie wiatr. dachówki brzegowe zostały przykręcone do krokwi szczytowych.
po zakończeniu zabudowy poddasza płytami gk dociepliliśmy przestrzeń między th7 a płytami - granulatem wełnianym blt9 firmy paroc. dzisiaj dom o powierzchni 140 mkw ogrzewamy olejem - koszt miesięczny to 350 zł przy obecnej pogodzie.
pozdrawiam i życze trafnych decyzji.
ps: jeśli chodzi o blachę - to nie polecam - w tym przypadku należy przygotować jeszcze łaty, do których będzie przykręcona blacha. Biorąc pod uwagę dzisiejsze ceny dachówki cementowej - zdecydowanie odradzam blachę.
Napisano
to faktycznie bardzo dużo. Biorąc pod uwagę że budowa ścian w tym systemie wychodzi taniej w porównaniu do innych technologii (zakładając że w wycenie nie ma błędu)
Napisano
jakieś 38 zł za sztukę kształtki
na dach 220m2 potrzeba 550 kształtek ( coś koło tego )
rezygnuję z tej opcji - w tej cenie to mogę zrobić pełne deskowanie , pokryć papa , nabić łaty , kontrłaty i ocieplić wełną minimum 30 cm
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Witam wszystkich budowniczych systemem kształtek styropianowych.W związku z doświadczeniami z elementami dachowymi TH7, proponuję jeszcze raz się głęboko zastanowić w tym kierunku.Zniszczenia jakie woda porobiła w domku jednego z kolegów są niewymierne do zaoszczędzonych, lub jak kto woli źle wydanych pieniędzy.
Budynek kryty dachówką nie jest szczelny! Momentami pod dachówką nakurzy 5cm śniegu! Blachodachówka czy trapezówka ma podobnie! Śnieg rozpuszczony zmienia się w wodę i płynie poprzez kształtki poukładane "na zakładkę" w kierunku wiadomym.Jednak jeśli napotka kosz (czyt połączenie dwóch połaci dachowych) ,to dostaje się wtedy bezpośrednio do domku.!
Polecam na dachach z koszami zastosować płytę OSB i dobrą wiatroizolację +oczywiście łaty i kontrłaty.Ktoś kto to wdrożył (TH7) w Polsce jako materiał do zastosowania na dachy powinien być szczuty psami i poszukiwany listem gończym..
  • 2 tygodnie temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Ostatnio wchodzę na poddaszę pod wieczór, a nagle się zachmurzyło, drzwi na przestrzał otwarte. Ubieram podkoszulek i nie wiem o co chodzi, bo podkoszulek mokry. Patrzę na higrometr, a tu 89%. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Dobrze, ze się w końcu dowiedziałeś. Przecież mrówki mają "mszycowe" farmy (albo fermy) i nie dadzą ich tknąć, bo mają darmową spadź, żarelko do oporu. Ja od dawna kleję lepem pnie wszystkich drzew i co się tylko da. To taka taśma, dwustronnie klejona. Jedna strona klei do drzewa (korę pnia trzeba w tym miejscu delikatnie zrównać, żeby szparami nie przechodziły pod spodem) i dookoła pociągnąć pasek, taki na 5 centymetrów. A wtedy warstwy wierzchniej żadna mrówka nie przejdzie. I po zawodach. Na rok jest spokój.     Nie skłaniaj się. Mnie schły gałązki wiśnio-czereśni. Wyszukałem gdzieś, ze to szkodnik, którego larwy żyją pod warstwą kory i stamtąd szkodzą. I ze walka z nimi jest bardzo trudna. Wiec drzewka poszły pod siekierę i mam spokój. U Ciebie też może być coś, co mieszka w ukryciu.  
    • Są układy do sterowania żyrandolem na dwóch przewodach + PE oddzielny (nawet w sklepie AVT są), więc nie ma problemu. 
    • Zrobiłem dziś doświadczenie ekologiczne. Zabrałem z Katalpy dwie żywotne larwy biedronki i przeniosłem na słoneczniki zaatakowane mszycami. W momencie zaczęły mszyce pożerać. Dwie minuty. Mrówki które o mszyce dbają, w momencie je zaatakowały. Tak agresywnie, że larwy biedronki okaleczone odpadły z rośliny jedna po drugiej. Wniosek? Tępić mrówki! Tępić! Nie ma z nich w ogrodzie pożytku.
    • Jeżeli autora pytania to interesuje to można z tego zrobić układ w którym:  - lampy I i II będą zapalane i gaszone wspólnie (obie równocześnie) z każdego z trzech miejsc A, B, C; - lampa III będzie zapalana i gaszona niezależnie od lamp I oraz II z każdego z tych trzech miejsc.  To by wymagało zastosowania dwóch podwójnych łączników schodowych oraz podwójnego łącznika krzyżowego.  Jeżeli jest tym zainteresowanie to rozrysuję i opiszę układ połączeń.  Próbowałem jeszcze rozrysować układ z z potrójnymi łącznikami schodowymi i krzyżowymi, z lampami I i II zapalanymi i gaszonymi osobno, ale tu coś mi żył przewodów brakuje.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...