ivan4 Napisano 11 lutego 2010 Udostępnij #1 Napisano 11 lutego 2010 witam mam w mieszkaniu wlacznik swiatla podwojny z ktorego ida trzy zyly do jednego swiatla ktore swieci a z tego swiatla do kolejnego ktorego nie moge podlaczyc jesli podlanczam faze (brazowy) z neutralem (niebieski) wywala zabezpieczenia i wszystko gasnie zwara sie chyba robi. Jest tez kabel ochronny (zielono - zolty ) myslalem ze jest cos nie tak podlaczone i probowalem na wszelkie sposoby ale nie udalo sie nie swiecilo i tak. Dodam ze we wlaczniku na trzech kablach jest faza nie wiem czemu?? bo na drugim swietle juz jest jedna na kablu.-czemu we wlaczniku moga byc 3 fazy??-czemu mi wywala korki skoro na 2 swietle na kablach jest wszystko ok??-czy przyczyna moze byc cos zle podlaczone wzabezpieczeniach korkach albo uszkodzony przewod np. wkretem w scianie gdzies czy nie bardzo??Pozdrawiam Link do komentarza
animus Napisano 11 lutego 2010 Udostępnij #2 Napisano 11 lutego 2010 Cytat witam mam w mieszkaniu wlacznik swiatla podwojny z ktorego ida trzy zyly do jednego swiatla ktore swieci a z tego swiatla do kolejnego ktorego nie moge podlaczyc jesli podlanczam faze (brazowy) z neutralem (niebieski) wywala zabezpieczenia i wszystko gasnie zwara sie chyba robi. Jest tez kabel ochronny (zielono - zolty ) myslalem ze jest cos nie tak podlaczone i probowalem na wszelkie sposoby ale nie udalo sie nie swiecilo i tak. Dodam ze we wlaczniku na trzech kablach jest faza nie wiem czemu?? bo na drugim swietle juz jest jedna na kablu.-czemu we wlaczniku moga byc 3 fazy??-czemu mi wywala korki skoro na 2 swietle na kablach jest wszystko ok??-czy przyczyna moze byc cos zle podlaczone wzabezpieczeniach korkach albo uszkodzony przewod np. wkretem w scianie gdzies czy nie bardzo??Pozdrawiam Rozwiń źle są połączone przewody w puszce Jest to dla Pana za skomplikowane i może grozić porażeniem lub pożarem instalacji a nawet mieszkania !Proponuję odpuścić i zawołać elektryka . Link do komentarza
Gość stach Napisano 11 lutego 2010 Udostępnij #3 Napisano 11 lutego 2010 Już sam fakt, że masz "trzy fazy", świadczy o tym, że instalacja jest nieprawidłowo podłączona i jeśli sam nie wydedukowałeś dlaczego - powinieneś odłożyć śrubokręty, druciki, kombinerki i "zawołać fachowca" Jak będziesz sam dłubał to możesz się "zdziwić" Mieszkasz w nowym domu, w bloku, instalacja elektryczna jest poprowadzona w rurkach, czy przewody są pod tynkiem, i jeszcze parę pytań...Jeśli w nowym domu, wołaj wykonawcę instalacji, w bloku - elektryka z administracji i sam lepiej nic nie rób. A może sam robiłeś tę "instalację" i teraz się pogubiłeś???Tak na odległość chyba nikt Ci nie pomoże Link do komentarza
Sig Napisano 2 marca 2010 Udostępnij #4 Napisano 2 marca 2010 Z dość chaotycznego opisu nasuwa mi się taka myśl - czy przypadkiem nie masz tzw. instalacji schodowej? W takim razie może się wydawać, że są "3 fazy" (próbnik w pewnym przypadku może się świecić po przyłożeniu do każdego przewodu, choć nie z taką samą intensywnością). NIE podłączysz w takim przypadku zwykłego włącznika, o kolorach też możesz zapomnieć, wołaj elektryka, który robił instalację. Link do komentarza
majster2008 Napisano 3 marca 2010 Udostępnij #5 Napisano 3 marca 2010 to jeszcze aktualne pytanie czy już nie Sig do podłączenia schodowego potrzebne są kable czterożyłowy Link do komentarza
Integrator KNX – EIB Napisano 6 marca 2010 Udostępnij #6 Napisano 6 marca 2010 Cytat witam mam w mieszkaniu wlacznik swiatla podwojny z ktorego ida trzy zyly do jednego swiatla ktore swieci a z tego swiatla do kolejnego ktorego nie moge podlaczyc jesli podlanczam faze (brazowy) z neutralem (niebieski) wywala zabezpieczenia i wszystko gasnie zwara sie chyba robi. Jest tez kabel ochronny (zielono - zolty ) myslalem ze jest cos nie tak podlaczone i probowalem na wszelkie sposoby ale nie udalo sie nie swiecilo i tak. Dodam ze we wlaczniku na trzech kablach jest faza nie wiem czemu?? bo na drugim swietle juz jest jedna na kablu.-czemu we wlaczniku moga byc 3 fazy??-czemu mi wywala korki skoro na 2 swietle na kablach jest wszystko ok??-czy przyczyna moze byc cos zle podlaczone wzabezpieczeniach korkach albo uszkodzony przewod np. wkretem w scianie gdzies czy nie bardzo??Pozdrawiam Rozwiń witam.Myślę, ze nie ma pan 3 faz w wyłączniku.Na pana próbniku pojawia się sygnał w postaci świecenia z uwagi na indukcję jaka ma miejsce w przewodach.Jeżeli ma pan w puszcze wyłącznika 1 przewód z trzema żyłami(tylko) i połączenie dwóch z nich powoduje wyłączenie zabezpieczeń, to nasępuje zwarcie w instalacji. Mogą to być dwie przyczyny.1. błąd w połaczeniach2. celowe wprowdzenie N (neutralnego ) do wyłącznikawtedy wyłącznik będzie pracował tylko jako wyłącznik pojedyńczyskupmy się na 1.a) przy lampie jest bład wpołączeniachb) w puszce łączeniowej ( a w przypadku jeśli nie ma połaczeń pod wyłącznikiem puszka musi być) jest błąd."Dodam ze we wlaczniku na trzech kablach jest faza nie wiem czemu?? bo na drugim swietle juz jest jedna na kablu."Jeśli dobrze rozumiem jedna lampa świeci?Jeżeli tak jest to tam gdzie próbnik wskazuje pojawienie się napięcia na wszystkich przewodach nie ma połącznia z "N"prosze o uszczegółowienie sytuacji. Link do komentarza
ktaczal Napisano 8 marca 2010 Udostępnij #7 Napisano 8 marca 2010 albo próbnik uszkodzony miałem taki że dotykałem ściany i mi świecił po prostu chyba ja w jakiś sposób wytwarzałem lekki ładunek i próbnik był uszkodzony bo ten ładunek łapał. Link do komentarza
Sig Napisano 11 marca 2010 Udostępnij #8 Napisano 11 marca 2010 Cytat to jeszcze aktualne pytanie czy już nie Sig do podłączenia schodowego potrzebne są kable czterożyłowy Rozwiń nie żebym się spierał, ale trzy kable wystarczą jeśli się światło włączą/wyłącza tylko dwoma włącznikami (góra i dół); cztery przewody są potrzebne do włączników krzyżowych (jeśli jedno światło ma się włączać trzema lub większą liczbą włączników, wtedy skrajne włączniki mają 3 przewody, a pozostałe - tzw. krzyżowe - 4 przewody);ale ja tam się nie znam, tylko sześć razy łączyłem instalacje "schodowe". Link do komentarza
Integrator KNX – EIB Napisano 11 marca 2010 Udostępnij #9 Napisano 11 marca 2010 Cytat nie żebym się spierał, ale trzy kable wystarczą jeśli się światło włączą/wyłącza tylko dwoma włącznikami (góra i dół); cztery przewody są potrzebne do włączników krzyżowych (jeśli jedno światło ma się włączać trzema lub większą liczbą włączników, wtedy skrajne włączniki mają 3 przewody, a pozostałe - tzw. krzyżowe - 4 przewody);ale ja tam się nie znam, tylko sześć razy łączyłem instalacje "schodowe". Rozwiń witam.w systemie manualnym tak .(tradycyjne układy schodowe)jednak wykorzystując zwykły elektroniczny bistabilny przekaźnik impulsowy w TM lub w puszce wystarczą dwie żyły. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się