Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

DSC01446.jpg

Witam.
Chcę docieplić dom drewniany 60 letni ten który jest na zdjęciu w następujący sposób.
- na bal dać folie paroprzepuszczalną
- ilstwy 2cm do dyletacji
- styropian 10 cm
- klej+ siatka
- struktura
W listwie startowej i podprzybitce zrobię otwory do dyletacji.
Tylko niewiem czy tak może być zrobione żeby było dobrze?
Proszę o radę wszystkich którzy mają wiedze w tym temacie.

Pozdrawiam.
Napisano
Teoretycznie proponowane rozwiązanie można uznać za poprawne, ale może być problem z ochroną ocieplenia przed gryzoniami. Należy też zadbać o dobrą wentylacje pomieszczeń, gdyż drewno w razie zawilgocenia nie będzie miało szans wyschnąć w okresie letnim.
Napisano
A praktycznie co jest nie tak?. Wentylacja będzie zrobiona wewnątrz domu. A przed gryzoniami można zabespieczyć badzo drobną siatką metalową . Myślę że dylatacja zrobi swoje.
Ale może ktoś ma jakieś sugestie. Chętnie przeczytam wypowiedzi innych. A może trzeba coś poprawić. Każda rada się przyda.
Piszcie.
Napisano
Cytat

A praktycznie co jest nie tak?. Wentylacja będzie zrobiona wewnątrz domu. A przed gryzoniami można zabespieczyć badzo drobną siatką metalową . Myślę że dylatacja zrobi swoje.
Ale może ktoś ma jakieś sugestie. Chętnie przeczytam wypowiedzi innych. A może trzeba coś poprawić. Każda rada się przyda.
Piszcie.

Witaj,nie używaj tynku mineralnego;tak się zastanawiam ,że jak będziesz zaciągał strukturę (na siatce zatopionej w kleju zagruntowanej) to będziesz miał strukturę na łatach i styropianie,sądzę,że przy dużej wilgotności powietrza widoczna zostanie szachownica
Napisano
Cytat

Piszcie.

Witaj,nie używaj tynku mineralnego;tak się zastanawiam ,że jak będziesz zaciągał strukturę (na siatce zatopionej w kleju zagruntowanej) to będziesz miał strukturę na łatach i styropianie,sądzę,że przy dużej wilgotności powietrza widoczna zostanie szachownica
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

[attachment=3859:049.JPG]Witam.
Chcę docieplić dom drewniany 60 letni ten który jest na zdjęciu w następujący sposób.
- na bal dać folie paroprzepuszczalną
- ilstwy 2cm do dyletacji
- styropian 10 cm
- klej+ siatka
- struktura
W listwie startowej i podprzybitce zrobię otwory do dyletacji.
Tylko niewiem czy tak może być zrobione żeby było dobrze?
Proszę o radę wszystkich którzy mają wiedze w tym temacie.

Pozdrawiam.

Dwal lata temu robiłem wlaśnie taki domek u swojej babci i taką samą techniką, której Ty chcesz użyc. Jak do tej pory sprawuje sie to dobrze.

Jak zauważył kolega krzysiek29 mogłaby być widoczna "szachownica", ale tylko w przypadku nie własciwego przymocowania styropianu. Ja użylem dodatkowych szerszych desek do mocowania płyt w miejscach poziomych łączeń płyt styropianowych i dobrze wytarowałem płyty. Położyłem tynk akrylowy Ceresit Texas 01 1.5mm baranek. Dwa lata już tak stoi i wszystko jest ok!

Pozdrawiam!

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Chodzi mi o to że chce dokleić kawałek płytki przy tarasie tej co jest na zdjęciu ,ponieważ odpadła kiedyś tam końcówka .Tylko mam problem od spodu nie mam jak tego przykleić i do czego przykleić .Przyłożyłem od spodu jakieś drewienko ale dotknę tego to całość odchodzi .    
    • A coś innego niż przekładanie bo nie oderwę teraz tych listw co są przy krokwi i jak sam w te szpary to brzydko będzie wyglądać.   
    • Taki kierunek zmian był rozważany już na początku XXI wieku i stąd wziął się pierwotny termin wymiany wszystkich liczników energii elektrycznej ustalony na rok 2022 roku. Na szczęście nie było takich mocy przerobowych światowego przemysłu licznikowego, żeby wyprodukować ich odpowiednią ilość, a i firmy odbiorcze nie byłyby w stanie wykupić takich ilości, więc temat energii biernej przycichł i nie jest poruszany publicznie. Bo nie da się obciążyć części odbiorców kosztami, a innych nie. Jednak nikt o nim nie zapomniał, jestem tego pewien i po wymianie wszystkich liczników na elektroniczne (jest nowy termin), na 100% energetyka wróci do poważnych rozważań, bo innego wyjścia nie ma. Bo do klasycznej mocy biernej (indukcyjna i pojemnościowa) doszła teraz moc odkształceń, będąca skutkiem stosowania wszelkich elementów półprzewodnikowych, której to mocy udział w przesyle całkowitym energii będzie tylko wzrastał. A ten  przesył generuje wyłącznie straty, tak jak i przesył innych rodzajów energii biernej. I ktoś za to zapłacić musi. 
    • Jest jeszcze jeden aspekt całej sprawy. Obecnie zakłady energetyczne nie naliczają odbiorcom indywidualnym opłat za przekroczenie dopuszczalnego obciążenia mocą bierną. Dotyczy to zarówno zwykłych gospodarstw domowych, jak i tych, w których są mikroinstalacje PV (panele PV). Jednak mają taką możliwość i mogą zacząć to robić już na bazie obecnie obowiązujących umów. Kilka lat temu już taka próba była ze strony jednego z zakładów energetycznych. Dotyczyła właśnie prosumentów, czyli odbiorców z mikroinstalacją PV. Szybko się z tego wycofano, gdy o sprawie zrobiło się głośno. Ale jestem praktycznie pewien, że ta sprawa do nas kiedyś wróci. Prędzej czy później dotknie nawet tych, którzy nie mają PV. Tym bardziej, że o ile stare liczniki analogowe w ogóle nie rejestrowały mocy biernej, to te nowe elektroniczne już to robią. Są więc techniczne możliwości żeby coraz więcej osób rozliczać uwzględniając moc bierną, czyli wziąć od nich więcej. 
    • Z tego, co się orientuję, to prawda – nie ma tam liczbowych progów, za to są w WT. Dyrektywa wprost zobowiązała państwa do nowych standardów nZEB i ZEB. Kraje same muszą ustalić, jakie parametry są konieczne, by budynek spełnił wymagania. Więc nie ma narzuconych wartości, ale jest narzucony cel.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...