Jolka3 Napisano 10 grudnia 2009 Udostępnij #1 Napisano 10 grudnia 2009 Wszyscy chwalą CO. Ale ja nie ufam jak jest tak słodko. Pytam więc wprost i proszę o konkretne odpowiedzi - Jakie wady ma instalacja centralnego odkurzania? Link do komentarza
Mathir Napisano 11 grudnia 2009 Udostępnij #2 Napisano 11 grudnia 2009 Jedyne co przychodzi mi do głowy, to cena. Nie da się ukryć, że jest spora. Szczególnie jeśli weźmie się pod uwagę cenę zwykłego odkurzacza. Link do komentarza
Jan_13 Napisano 13 grudnia 2009 Udostępnij #3 Napisano 13 grudnia 2009 Cytat Jedyne co przychodzi mi do głowy, to cena. Nie da się ukryć, że jest spora. Szczególnie jeśli weźmie się pod uwagę cenę zwykłego odkurzacza. Według mnie to jedyna poważna "wada" Link do komentarza
Jan_13 Napisano 14 grudnia 2009 Udostępnij #4 Napisano 14 grudnia 2009 Po namyśle... Przyszła mi do głowy jeszcze jedna, ale również oczywista. W starszych domach trzeba pruć ściany. I teraz już naprawę nie widzę kolejnych słabości CO. Link do komentarza
Super B Napisano 15 grudnia 2009 Udostępnij #5 Napisano 15 grudnia 2009 Sorry! Ale ja wolałbym jednak wypowiedź eksperta. Link do komentarza
ifra Napisano 15 grudnia 2009 Udostępnij #6 Napisano 15 grudnia 2009 Cytat Sorry! Ale ja wolałbym jednak wypowiedź eksperta. myślisz, że producenci będą się wywnętrzać na temat wad ich produktów? myślę, że poza ceną i problemem z zamontowaniem tego urządzenia w starym domu (jak zostało to powiedziane wcześniej) nic więcej powiedzieć nie można.. ale mam nadzieję, że się mylę Link do komentarza
KAROI Napisano 21 grudnia 2009 Udostępnij #7 Napisano 21 grudnia 2009 Nie wiem jak Super B... ale je zacząłbym takiego producenta szanować! A ja mam nadzieję, że się nie mylisz Link do komentarza
Jan_13 Napisano 22 grudnia 2009 Udostępnij #8 Napisano 22 grudnia 2009 Cytat Nie wiem jak Super B... ale je zacząłbym takiego producenta szanować! Ja też! Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 23 grudnia 2009 Udostępnij #9 Napisano 23 grudnia 2009 Podstawowe wady-nie powinien być stosować przy wentylacji naturalnej - powoduje cofkę z "mokrych" kanałów wentylacyjnych i znaczny wzrost stężenie zarodników grzybów strzępkowych-duży zbiornik jest rzadziej opróżniany - rozwijają się w nim "różności" które kanałami mają kontakt z domem, uszczelki nie są doskonałe i zbyt trwałe.-obsługa - przekładanie i chowanie długiego węża jest bardziej pracochłonne niż mały odkurzacz.-10m wąż łatwiej uszkodzić-należy uważać co "wciągamy" by coś nie zatrzymało się w instalacji jak to się często dzieje w rurze zwykłego odkurzacza. Link do komentarza
Jolka3 Napisano 27 grudnia 2009 Autor Udostępnij #10 Napisano 27 grudnia 2009 Cytat Podstawowe wady-nie powinien być stosować przy wentylacji naturalnej - powoduje cofkę z "mokrych" kanałów wentylacyjnych i znaczny wzrost stężenie zarodników grzybów strzępkowych-duży zbiornik jest rzadziej opróżniany - rozwijają się w nim "różności" które kanałami mają kontakt z domem, uszczelki nie są doskonałe i zbyt trwałe.-obsługa - przekładanie i chowanie długiego węża jest bardziej pracochłonne niż mały odkurzacz.-10m wąż łatwiej uszkodzić-należy uważać co "wciągamy" by coś nie zatrzymało się w instalacji jak to się często dzieje w rurze zwykłego odkurzacza. Hmm... Niepokojące! Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 28 grudnia 2009 Udostępnij #11 Napisano 28 grudnia 2009 Coś co na pierwszy rzut oka jest zaletą... Już tu pisałem kiedyś:Szukał bratnią duszyczkę Trafił na biuro matrymonialne Może tu odnajdę Taką jak ja nieudaczniczkę Oferta była…. jedna Beata z fotką słabej jakości Mina gościa dość niewybredna I targają nim wątpliwości - no… ale ona jest ślepa! To wada? Z za biurka pada Cóż Pan to zaleta Włos Panu już wypada Urody Pan raczej mizernej Nie oceni tego Beata Nawet w poświacie niedzielnej Tak…, no ale kulawa! Jakaż to wada? Toż to wspaniała sprawa Gdzie Pan chce tam wpada Ale do tego jeszcze niemowa…. No tu nie wytrzymała i szlus Urzędniczka przerwała w pół słowa Przecież to ogromny plus! Patrzy facio na lico dziewczęcia Bez większego zachwytu niestety Ale pryszczata… jak widać ze zdjęcia A CO PAN CHCIAŁ ! BY BYŁY SAME ZALETY? Link do komentarza
KAROI Napisano 29 grudnia 2009 Udostępnij #12 Napisano 29 grudnia 2009 Pana krytyka jest miażdżąca, ale... Czy potrafiłby Pan napisać również coś dobrego o CO? Link do komentarza
RafalT88 Napisano 29 grudnia 2009 Udostępnij #13 Napisano 29 grudnia 2009 Cytat Coś co na pierwszy rzut oka jest zaletą... Już tu pisałem kiedyś:Szukał bratnią duszyczkę Trafił na biuro matrymonialne Może tu odnajdę Taką jak ja nieudaczniczkę Oferta była…. jedna Beata z fotką słabej jakości Mina gościa dość niewybredna I targają nim wątpliwości - no… ale ona jest ślepa! To wada? Z za biurka pada Cóż Pan to zaleta Włos Panu już wypada Urody Pan raczej mizernej Nie oceni tego Beata Nawet w poświacie niedzielnej Tak…, no ale kulawa! Jakaż to wada? Toż to wspaniała sprawa Gdzie Pan chce tam wpada Ale do tego jeszcze niemowa…. No tu nie wytrzymała i szlus Urzędniczka przerwała w pół słowa Przecież to ogromny plus! Patrzy facio na lico dziewczęcia Bez większego zachwytu niestety Ale pryszczata… jak widać ze zdjęcia A CO PAN CHCIAŁ ! BY BYŁY SAME ZALETY? A kto jest autorem tego dzieła Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 29 grudnia 2009 Udostępnij #14 Napisano 29 grudnia 2009 Cytat A kto jest autorem tego dzieła Satyra, satyra od piekła po nieboskłon przy niej człowiek nie tyra i czuje się bosko to ona życie umila nie trzyma się ram antyram też się puściła by rozum wlewać nam unosi się mgiełką nad barem humoru niegroźną infekcją narusza koncepcje, te stare czyli jest antykoncepcją Link do komentarza
Mathir Napisano 30 grudnia 2009 Udostępnij #15 Napisano 30 grudnia 2009 Cytat Pana krytyka jest miażdżąca, ale... Czy potrafiłby Pan napisać również coś dobrego o CO? A pytanie KAROI? Link do komentarza
ifra Napisano 31 grudnia 2009 Udostępnij #16 Napisano 31 grudnia 2009 Cytat A kto jest autorem tego dzieła no właśnie, kto jest autorem? - bo chyba nie padła jeszcze odpowiedź Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 1 stycznia 2010 Udostępnij #17 Napisano 1 stycznia 2010 Jedyna znana mi zaleta CO to "szczotka" w kuchni. To naprawdę wygodne - podmieść i kopnąć!A wiersze... mojeo miłości, o winie o ślicznej dziewczynie o dawnych latach i nieważnych już datach o rzecznych nurtach obijanych falą burtach o motywach zużytych małżeństwach rozbitych o wierności jak pies i wieczorach pełnych łez o tańcu na parkiecie o zasranym świecie o śpiewaniu falsetem przez długi kontakt z bufetem nawet o zbawiennym wpływie błonnika ... bo należy się liczyć ze zdaniem czytelnika Link do komentarza
Super B Napisano 3 stycznia 2010 Udostępnij #18 Napisano 3 stycznia 2010 A ja myślałem, że prawdziwy twórca nie tworzy pod publiczkę Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 4 stycznia 2010 Udostępnij #19 Napisano 4 stycznia 2010 Cytat A ja myślałem, że prawdziwy twórca nie tworzy pod publiczkę Jeżeli tak mówi to kłamie, skoro kłamie to nie jest prawdziwy. Ja gdybym kłamał czy teoretyzował nie wzbudzałoby to zainteresowania, czy tym bardziej agresji. Link do komentarza
janekluki Napisano 4 stycznia 2010 Udostępnij #20 Napisano 4 stycznia 2010 Cytat Wszyscy chwalą CO. Ale ja nie ufam jak jest tak słodko. Pytam więc wprost i proszę o konkretne odpowiedzi - Jakie wady ma instalacja centralnego odkurzania? Zadnych .....byle nie wciągać wody Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 4 stycznia 2010 Udostępnij #21 Napisano 4 stycznia 2010 Tu się muszę zgodzić! Nie ma wad... do czasu gdy nie zaczniemy wciągać. Link do komentarza
Jan_13 Napisano 5 stycznia 2010 Udostępnij #22 Napisano 5 stycznia 2010 Cytat Tu się muszę zgodzić! Nie ma wad... do czasu gdy nie zaczniemy wciągać. Ale jest pan uprzedzony! Proszę to przyznać Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 6 stycznia 2010 Udostępnij #23 Napisano 6 stycznia 2010 Cytat Ale jest pan uprzedzony! Proszę to przyznać Od 1999 montuję CO. Napisałem co i dlaczego. Zawsze też odmawiamy montażu gdy w domu jest wentylacja naturalna.Nie da się odkurzać tylko tego co jest suche i nieorganiczne. Jak Pan uniknie wciągania kruszyn pieczywa, czy np. białego sera co dzieciak rozsypał. Nie jest więc zaletą rzadkie opróżnianie pojemnika. Przecież jest Pan połączony rurą z parę miesięcy nie wywożonymi śmieciami.A Szanowny Pan potrafi podać jakąś zaletę porównując z małym cichym np. Philipsem – dodam, że nimi nie handluję. Link do komentarza
Jolka3 Napisano 7 stycznia 2010 Autor Udostępnij #24 Napisano 7 stycznia 2010 Ale z tego co pan pisze wynika, że w pewnych warunkach CO jest OK! Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 7 stycznia 2010 Udostępnij #25 Napisano 7 stycznia 2010 Cytat Ale z tego co pan pisze wynika, że w pewnych warunkach CO jest OK! Inaczej bym nie miał w ofercie CO. Chodzi mi tylko o uczciwe napisanie o systemie. Link do komentarza
HenoK Napisano 7 stycznia 2010 Udostępnij #26 Napisano 7 stycznia 2010 Cytat Podstawowe wady-nie powinien być stosować przy wentylacji naturalnej - powoduje cofkę z "mokrych" kanałów wentylacyjnych i znaczny wzrost stężenie zarodników grzybów strzępkowych Dlaczego tylko przy wentylacji naturalnej? Czy przy wentylacji mechanicznej ustawionej na mniej niż 100m3/h CO nie spowoduje zakłócenia w jej działaniu i "cofki" z kanałów wywiewnych? Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 8 stycznia 2010 Udostępnij #27 Napisano 8 stycznia 2010 Nie - podobnie jak przy okapie nawet 500m3/h - Nie cofnie się powietrze a więcej wejdzie nawiewem. Zasada- zawsze po najmniejszej linii oporu. Ma Pan zapewne okap, proszę więc sprawdzić. Link do komentarza
HenoK Napisano 8 stycznia 2010 Udostępnij #28 Napisano 8 stycznia 2010 Cytat Nie - podobnie jak przy okapie nawet 500m3/h - Nie cofnie się powietrze a więcej wejdzie nawiewem. Zasada- zawsze po najmniejszej linii oporu. Ma Pan zapewne okap, proszę więc sprawdzić. Czyli przy wentylacji mechanicznej "po najmniejszej linii oporu", ale przy naturalnej już nie?Oczywiście mówimy o prawidłowo wykonanej wentylacji naturalnej - z nawiewnikami i z przewietrzaniem pomieszczeń latem. Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 8 stycznia 2010 Udostępnij #29 Napisano 8 stycznia 2010 Dokładnie tak. Można to zbadać. Skoro jest cofka to, to jest najmniejsza linia oporu. Między innymi dlatego wyklucza się łączenie wentylacji maturalnej z mechaniczną. Pisałem też o teście ze stężeniem zarodników grzybów strzępkowych.A tak nawiasem pisząc, Panie Henryku:- co to jest w/g Pana Cytat prawidłowo wykonanej wentylacji - czy w domach o których piszemy jest możliwe wykonanie prawidłowo działającej wentylacji naturalnej? Link do komentarza
HenoK Napisano 8 stycznia 2010 Udostępnij #30 Napisano 8 stycznia 2010 Cytat - czy w domach o których piszemy jest możliwe wykonanie prawidłowo działającej wentylacji naturalnej? Żeby się dużo nie rozpisywać odeślę do napisanego prostym językiem teksty z dodatku "Ładny dom" w GW - http://gazetadom.pl/Ladny-Dom/1,61609,2654...3&startsz=xTekst jest już trochę nieaktualny - obecnie istnieje obowiązek stosowania nawiewników.Wykonana zgodnie z zasadami opisanymi w tym artykule wentylacja naturalna będzie działała poprawnie, chociaż oczywiście nie zapewni tego samego komfortu co wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła.Nie jest też niestety energooszczędna. Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 8 stycznia 2010 Udostępnij #31 Napisano 8 stycznia 2010 Przyznam, że ten rysunek musiał namalować ktoś kto nie zna fizyki i zagadnień związanych z dzisiejszą wentylacją. "Stałe" strzałki" bez podania przy jakich warunkach zewnętrznych i wewnętrznych, dom piętrowy z poddaszem nieużytkowym ( gdzie prawie wszyscy mają parter i poddasze użytkowe) - Taki sam strumień niezależnie od kondygnacji... Liczenie projektanta na świadomość użytkownika, że przy mrozach nie przymknie nawiewników...Nie Panie Henryku tego praktyk znający fizykę by nie narysował. To co tam narysowane to tylko pobożne życzenie!Może od początku – co to wg Pana jest wentylacja domowa . Link do komentarza
HenoK Napisano 8 stycznia 2010 Udostępnij #32 Napisano 8 stycznia 2010 Cytat Przyznam, że ten rysunek musiał namalować ktoś kto nie zna fizyki i zagadnień związanych z dzisiejszą wentylacją. "Stałe" strzałki" bez podania przy jakich warunkach zewnętrznych i wewnętrznych, dom piętrowy z poddaszem nieużytkowym ( gdzie prawie wszyscy mają parter i poddasze użytkowe) - Taki sam strumień niezależnie od kondygnacji... Liczenie projektanta na świadomość użytkownika, że przy mrozach nie przymknie nawiewników...Nie Panie Henryku tego praktyk znający fizykę by nie narysował. To co tam narysowane to tylko pobożne życzenie!Może od początku – co to wg Pana jest wentylacja domowa . Rysynek jest tylko częścią artykułu, do którego link podałem. Podaje on przepływy powietrza wentylacyjnego w sezonie grzewczym. Przeczytał Pan cały artykuł ? Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 8 stycznia 2010 Udostępnij #33 Napisano 8 stycznia 2010 Cytat Rysynek jest tylko częścią artykułu, do którego link podałem. Podaje on przepływy powietrza wentylacyjnego w sezonie grzewczym. Przeczytał Pan cały artykuł ? Czytałem zanim się ukazało - zostaję przy tym co napisałem wyżej. Wiem, że Pan sam zrobił sobie reku, więc się zgadzamy co do możliwości komfortowej, zdrowej, energooszczędnej –wentylacji naturalnej. redaktor Grzegorz Dudek dostaje temat o Pana Rudolfa... Wcześniej Grzegorz opisywał...https://forum.budujemydom.pl/index.php?show...=9229&st=20ale rozumiem, że to Panu mniej pasuje. Link do komentarza
Jan_13 Napisano 10 stycznia 2010 Udostępnij #34 Napisano 10 stycznia 2010 Nie mam wątpliwości, że panów dyskusje mają sens i są zasadne oraz wartościowe, ale... jakby od czasu do czasu jakieś małe resume. Moja wdzięczność nie miałaby granic. Link do komentarza
KAROI Napisano 11 stycznia 2010 Udostępnij #35 Napisano 11 stycznia 2010 Często zgadzam się z Janem_13. Tym razem także Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 12 stycznia 2010 Udostępnij #36 Napisano 12 stycznia 2010 Cytat Nie mam wątpliwości, że panów dyskusje mają sens i są zasadne oraz wartościowe, ale... jakby od czasu do czasu jakieś małe resume. Moja wdzięczność nie miałaby granic. Przepraszam Szanownych Panów, ale faktycznie przy żywej wymianie czasem się zejdzie z głównego nurty.Może więc wyjaśnię. Szanowny HenoK raczył przedstawić rysunek "działającej"( przynajmniej strzałki na to wskazują) wentylacji naturalnej powołał się na artykuł Pana Grzegorza Dudka z ŁD, w kontekście cofki z kanałów mokrych, którą przy w/w wentylacji (naturalnej) może spowodować odkurzacz centralny. Pan Grzegorz Dudek w Ładnym Domu (2003 /1) w artykule "Niespotykanie ciepły dom" opisał dom, który monitorował ( sprawdzał licznik ) dom miał ogrzewanie elektryczne niecentralne z 4000 zł i do listopada2001 do listopada 2002 zużył 9000kWh na wszystko (dom bez kominka tylko prąd) . Wtedy tekst Pana Dudka Panu HenoKowi nie pasował. Link do komentarza
HenoK Napisano 12 stycznia 2010 Udostępnij #37 Napisano 12 stycznia 2010 Cytat Pan Grzegorz Dudek w Ładnym Domu (2003 /1) w artykule "Niespotykanie ciepły dom" opisał dom, który monitorował ( sprawdzał licznik ) dom miał ogrzewanie elektryczne niecentralne z 4000 zł i do listopada2001 do listopada 2002 zużył 9000kWh na wszystko (dom bez kominka tylko prąd) . Wtedy tekst Pana Dudka Panu HenoKowi nie pasował. Proszę pokazać, gdzie napisałem, że mi ten tekst nie pasuje.Zresztą trudno byłoby mi coś takiego napisać, skoro tego tekstu nie znam.Z ciekawości chciałem się z nim zapoznać, ale muszę z przykrością powiedzieć, że zostałem przez "Gazetę Wybiórczą" okradziony. Na stronie http://gazetadom.pl/Ladny-Dom/1,61426,1325638.html jest informacja o tym artykule, z zaznaczeniem, że dostęp do dalszej części jest płatny. Tylko, że po opłaceniu dostępu poprzez wysłanie SMS, na temat tego artykułu można dowiedzieć się tyle : Cytat Niespotykanie ciepły dom ...superoszczędny dzięki doskonałej izolacji cieplnej Jeżeli więc zależy Panu, abym się na temat tego artykułu wypowiedział, to proszę mi go udostępnić. Link do komentarza
KAROI Napisano 13 stycznia 2010 Udostępnij #38 Napisano 13 stycznia 2010 A swoją drogą praktyki "Wybiórczej" bywają zadziwiajace Link do komentarza
Super B Napisano 4 lutego 2010 Udostępnij #39 Napisano 4 lutego 2010 Cytat A swoją drogą praktyki "Wybiórczej" bywają zadziwiajace Jeszcze się dziwisz takim numerom? Ja już nie! Link do komentarza
edwl Napisano 5 lutego 2010 Udostępnij #40 Napisano 5 lutego 2010 Przeczytałem uważnie cały temat. Myślę, że zalety przeważają nad wadami. Link do komentarza
Bopet Napisano 7 lutego 2010 Udostępnij #41 Napisano 7 lutego 2010 Cytat Przeczytałem uważnie cały temat. Myślę, że zalety przeważają nad wadami. Moim zdaniem masz rację. Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 7 lutego 2010 Udostępnij #42 Napisano 7 lutego 2010 głośny jest. Przynajmniej ten który obserwowałam u znajomych. Obserwowałam tez to chodzenie z długaśną rurą od gniazdka do gniazdka i... czy ja wiem? jakoś nie miałam przekonania że chcę koniecznie mieć CO. I nie mam. Mam eletroluxa ergospace- lekki, poręczny odkurzacz z zasięgiem na prawie cały mój parter z jednego podłączenia. Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 8 lutego 2010 Udostępnij #43 Napisano 8 lutego 2010 Przeczytałem uważnie cały temat. Myślę, że zalety przeważają nad wadami. Cytat Moim zdaniem masz rację. Przeważają??? Można + i - bo ja znam tylko 2+ i 6 -Zapomniałem, że nie wszystko "się cytuje" Link do komentarza
Konfi Napisano 9 lutego 2010 Udostępnij #44 Napisano 9 lutego 2010 Cytat Przeważają??? Można + i - bo ja znam tylko 2+ i 6 - Dlaczego nie rozumiem tego wpisu? Ze mną jest coś nie teges, czy pan poszedł w zbyt duży skrót myślowy? Link do komentarza
edwl Napisano 10 lutego 2010 Udostępnij #45 Napisano 10 lutego 2010 Cytat Dlaczego nie rozumiem tego wpisu? Ze mną jest coś nie teges, czy pan poszedł w zbyt duży skrót myślowy? Też jak podejrzewam Link do komentarza
edwl Napisano 12 lutego 2010 Udostępnij #46 Napisano 12 lutego 2010 Panie T.B. proszę rozwinąć myśl, bo egzegeza pańskich tekstów bywa zadaniem trudnym niezwykle! Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 12 lutego 2010 Udostępnij #47 Napisano 12 lutego 2010 Cytat Panie T.B. proszę rozwinąć myśl, bo egzegeza pańskich tekstów bywa zadaniem trudnym niezwykle! Proszę bardzoNapisał Pan: Cytat Przeczytałem uważnie cały temat. Myślę, że zalety przeważają nad wadami. Pan Bopet: Cytat Moim zdaniem masz rację. Zdziwiłem się : Cytat Przeważają??? Spytałem :Można + i - ? chodziło mi o zalety - czyli plusy i wady czyli minusy - skoro przeważają "+" to chciałem je poznaćW mojej ocenie ( instalatora i handlowca w/w) bilans jest zalet "+" 2 wad "-" 6Przepraszam za skrót myślowy. Link do komentarza
Bopet Napisano 14 lutego 2010 Udostępnij #48 Napisano 14 lutego 2010 To muszę jednak uważniej przeczytać cały temat od początku Link do komentarza
KAROI Napisano 15 lutego 2010 Udostępnij #49 Napisano 15 lutego 2010 Cytat To muszę jednak uważniej przeczytać cały temat od początku Powodzenia Lektura może byc bolesna Link do komentarza
Bopet Napisano 16 lutego 2010 Udostępnij #50 Napisano 16 lutego 2010 Cytat Powodzenia Lektura może byc bolesna Nie przesadzaj!!! Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się