Marcin123 Napisano 19 listopada 2009 Udostępnij #1 Napisano 19 listopada 2009 Miałem okazję "za tanio" kupić parowar. Kupiłem i nie wiem co z nim, w nim się robi? Macie jakieś przepisy z wykorzystaniem parowaru? Lub dobre rady jak go w ogóle używać?Marcin Link do komentarza
dariush84 Napisano 19 listopada 2009 Udostępnij #2 Napisano 19 listopada 2009 No jak dla mnie to przede wszystkim super sprawa do duszenia warzywek..z ryżem np. Wszystko zdrowe bez tłuszczu. Co prawda nie ograniczam jedzenia tłuszczy ale czasem jakiś lekki obiad można zjeść..a parowar w takich sytuacjach się idealnie nadaje. Link do komentarza
KAROI Napisano 20 listopada 2009 Udostępnij #3 Napisano 20 listopada 2009 PAROWAR... wyjątkowo źle brzmiąca nazwa Ale ja się lubię czepiać. Ale jedzonko na przygotowane na parze... zdrowe oraz smaczne... nie ma co ukrywać Link do komentarza
pralinka Napisano 16 stycznia 2010 Udostępnij #4 Napisano 16 stycznia 2010 Parowar, to rewelacyjna sprawa. Nie ma to jak warzywka gotowane na parze. Szybko, zdrowo i ca najważniejsze również smacznie. Pozwala zachować więcej składników odżywczych. Można w nim gotować prawie wszystkie warzywa, mięso, ryby, owoce morza, ryż i kasze i w dodatku w jednym "pojemniku" przygotować całe danie. Ja mam Tefala VC100930 Aqua Timer, kupiłam na electro.pl bo mają go w bardzo dobrej cenie (139) i nie żałuje. Spełnił w pełni moje oczekiwania. Link do komentarza
Jan_13 Napisano 17 stycznia 2010 Udostępnij #5 Napisano 17 stycznia 2010 Warzywka na parze... ależ bardzo chętnie Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 19 stycznia 2010 Udostępnij #6 Napisano 19 stycznia 2010 często korzystacie z parowarów? Ja nie mam ale myślalam o tym. A jak przyprawia sie te warzywka? Link do komentarza
Marcin123 Napisano 19 stycznia 2010 Autor Udostępnij #7 Napisano 19 stycznia 2010 Tak jak pisałem, ja dopiero zaczynam "parować". Do tej pory robiłem ryż z przyprawami (curry) i cebulą smażoną na maśle. Myślę, że do każdego dania głównego można przygotować składniki lub całość dania. Koleżka z pracy zachwyca się smakiem ryb z parowaru.Jest to fajne urządzenie, bo timer odmierza czas i nie można przesadzić z długością gotowania, daje też znać (piszczy), kiedy ma za mało wody w zbiorniku. Niestety, wydaje mi się parowar nieekonomiczny, jeżeli masz garnek do gotowania na parze i gotujesz na gazie. Nie wiem jak wygląda to porównanie z płytą ceramiczną lub indukcyjną i gotowaniem na parze. Link do komentarza
anerita Napisano 20 sierpnia 2010 Udostępnij #8 Napisano 20 sierpnia 2010 A co sądzicie o szybkowarach? Ma ktoś z Was w domu i korzysta? Poluję na jakiś ostatnio.Ale zaczęłam się zastanawiam czy szybkowar czy parowar. Link do komentarza
Trzylwy Napisano 20 sierpnia 2010 Udostępnij #9 Napisano 20 sierpnia 2010 Szybkowar to szczelnie zamykany garnek w którym gotowanie odbywa się w podwyższonym ciśnieniu, dzięki czemu trwa krócej. Parowar to, zgodnie z nazwą, urządzenie do gotowania na parze, często z fajnymi gadżetami gotowanie ułatwiającymi.W związku z powyższym, szybkowar nie równa się parowarowi.Jeden i drugi posiada sporo zalet, ale jeśli idzie o zdrowe odżywianie to ja bym wskazał na parowar.Szybkowar jest najfajniejszy jak się wraca z pracy a tu ni ma co dać jeść. A dzieci wtedy takimi dziwnymi oczami popatrują .... Link do komentarza
coolibeer Napisano 20 sierpnia 2010 Udostępnij #10 Napisano 20 sierpnia 2010 Cytat A co sądzicie o szybkowarach? Ma ktoś z Was w domu i korzysta? Poluję na jakiś ostatnio.Ale zaczęłam się zastanawiam czy szybkowar czy parowar. Ja mam i często robie sobie pieczonki w takim garnku Link do komentarza
anerita Napisano 20 sierpnia 2010 Udostępnij #11 Napisano 20 sierpnia 2010 A co wg Was częściej się wykorzystuje - parowar czy szybkowar?Coolibeer - najlepsze pieczonki są z żeliwnego garnka nad ogniskiem i w dobrym towarzystwie Link do komentarza
edyta0407 Napisano 20 sierpnia 2010 Udostępnij #12 Napisano 20 sierpnia 2010 Zgadzam się z ww opiniami - parowar to świetna sprawa. Ja również marzę o takim sprzęcie chociażby dlatego że nie mogę jeść surowych warzyw i owoców. Zyczę przyjemnego użytkowania Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się