Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu piec + kominek + solary

Recommended Posts

Witam, budujemy dom (180m2) i w tej chwili zastanawiamy się nad wyborem ogrzewania. W domu nie będzie instalacji gazowej w związku z tym narazie w grę wchodzi piec na ekogroszek, jednak nie wiemy czy można go połączyć z kominkiem z płaszczem wodnym oraz z solarami, dodam tylko że przewidziane jest ogrzewanie mieszane zarówno kaloryfery jak i ogrzewanie wodne podłogowe. Czy ma ktoś może jakiś schemat jak mogłoby to wyglądać - o ile jest to realne? Pozdrawiamy icon_rolleyes.gif
Cytat

Czy dom będzie izolowany? Tyle kasy wydaje się na stare zabytkowe domy, których izolacja jest niemożliwa. Przy małych potrzebach ciepła to finansowa i komfortowa masakra.

Dom będzie izolowany. Wokół fundamentów jest izolacja przeciwwilgociowa, pod murami papa, dach - ocieplony wełną mineralną a ściany będą ocieplone styropianem.
Cytat

Witam, budujemy dom (180m2) i w tej chwili zastanawiamy się nad wyborem ogrzewania. W domu nie będzie instalacji gazowej w związku z tym narazie w grę wchodzi piec na ekogroszek, jednak nie wiemy czy można go połączyć z kominkiem z płaszczem wodnym oraz z solarami, dodam tylko że przewidziane jest ogrzewanie mieszane zarówno kaloryfery jak i ogrzewanie wodne podłogowe. Czy ma ktoś może jakiś schemat jak mogłoby to wyglądać - o ile jest to realne? Pozdrawiamy icon_rolleyes.gif

Na taki dom, to ja bym poszedł w PC (co zresztą sam zamierzam zrobić). Ale nie jestem ekspertem, wyrażam jedynie swoje zdanie. SKoro piszesz o kaloryferach, podłogówce, piecu na eko-groszek, to lepiej zrobić chyba PC i samą podłogówkę. Wyjdzie nie wiele drożej... (już sam liczyłem)
Cytat

Dom będzie izolowany. Wokół fundamentów jest izolacja przeciwwilgociowa, pod murami papa, dach - ocieplony wełną mineralną a ściany będą ocieplone styropianem.

Zdecydowanie pompa ciepła. Dom nie izolowany ! Przy tak dużych potrzebach to nawet pompa ciepła się opłaca.
Papa pod murem??!!! i styropian na zewnątrz nie zatrzymają co prawda ciepła ( odbierać go będzie fundament i grunt pod domem) ale znakomicie zatrzymają wilgoć w ścianie!

http://www.forumbudowlane.pl/images/galler...k%20%282%29.JPG

Współczesna standardowa izolacja gdy dom budujemy na więcej niż 5 lat to 30 cm styro od gruntu, 30 cm wełny z paroizolacją w ścianie i 50 cm w dachu. + skuteczna wentylacja z odzyskiem. Przy domach izolowanych nie ma mowy o pompie ciepła!

http://www.forumbudowlane.pl/images/galler...ivhus_mtext.jpg
Cytat

Na taki dom, to ja bym poszedł w PC (co zresztą sam zamierzam zrobić). Ale nie jestem ekspertem, wyrażam jedynie swoje zdanie. SKoro piszesz o kaloryferach, podłogówce, piecu na eko-groszek, to lepiej zrobić chyba PC i samą podłogówkę. Wyjdzie nie wiele drożej... (już sam liczyłem)

Jeżeli liczyłeś to mniej więcej jaki jest koszt pompy ciepła, słyszałem opinie że PC są bardzo awaryjne a koszt naprawy wysoki to mnie do nich zniechęciło
Cytat

Zdecydowanie pompa ciepła. Dom nie izolowany ! Przy tak dużych potrzebach to nawet pompa ciepła się opłaca.
Papa pod murem??!!! i styropian na zewnątrz nie zatrzymają co prawda ciepła ( odbierać go będzie fundament i grunt pod domem) ale znakomicie zatrzymają wilgoć w ścianie!

http://www.forumbudowlane.pl/images/galler...k%20%282%29.JPG

Współczesna standardowa izolacja gdy dom budujemy na więcej niż 5 lat to 30 cm styro od gruntu, 30 cm wełny z paroizolacją w ścianie i 50 cm w dachu. + skuteczna wentylacja z odzyskiem. Przy domach izolowanych nie ma mowy o pompie ciepła!

http://www.forumbudowlane.pl/images/galler...ivhus_mtext.jpg

Nie izolacją mieliśmy się tutaj zająć - nie takie było postawione przeze mnie pytanie!!!
Może ktoś zna odpowiedź na moje pytanie???? czy da się jakoś połączyć kominek z płaszczem wodnym, solary i piec na eko groszek z ogrzewaniem mieszanym kaloryfery + podłogówka????
Układ teoretycznie możliwy do realizacji, tylko w jakim celu tak rozbudowywać instalację. Kolektory słonecznie w obiegu grzewczym można sobie darować - efektywność znikoma a koszty inwestycyjne wysokie. Kocioł węglowy musi być podłączony do instalacji za pośrednictwem wymiennika płytowego, który będzie pośrednim źródłem ciepła dla obiegu w grzejnikach i podłogówce.

W ten sam sposób należy podłączyć obieg grzewczy kominka, przy czym równoczesna praca obu urządzeń grzewczych nie ma sensu. Potrzebne ,więc będą zawory odcinające zasilanie z jednego lub drugiego źródła ciepła.

Mniej kłopotliwe i tańsze będzie jednak zamontowanie zwykłego wkładu kominkowego i w razie potrzeby ogrzewanie pomieszczeń w systemie powietrznym.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Przepisy ppoż. mówią, że tak blisko granicy nie wolno stawiać domu. O płocie niczego nie mówią.  A skoro dom się jednak postawił, to niech teraz dom się martwi przepisami. Płot nie musi.
    • Najwyższy czas zlikwidować tę służebność, niestety to droga sadowa. Pamiętaj jednak, ze działka ze służebnością mocno zmniejsza swoją wartość.
    • Nie mam zamiaru się gniewać z sąsiadem, ma służebność nie wiadomo po co, ponieważ posuada swój własny wjazd z innej strony i dodatkowo nie respektuje żadnych zasad mimo rozmów z nim. Przekracza służebność, obiecuje że nie będzie tego robił a za chwilę jest to samo
    • U mnie było podobnie. Działki po bokach ogrodzone, bez zgody właścicieli abym mógł do swojej działki doprowadzić media, nie naruszając tych ich. Wymyśliłem że zrobię toew tej drodze ze służebnością. Kosztowało mnie ogromne ilości alkohol aby się integrować, kupowanie roślin fajnych do nasadzenia w miejscu odkładanych przez koparkę z wykopu ziemi, pogodzenia się że kiedy już za swoją ciężką kasę zrobiłem dojazd, wciąż parkowali mi on i jego goście pod bramą wjazdową, że nie mogłem wyjeżdżać i musiałem prosić aby mi na to pozwoli. Nauczyłem się jednego. Nigdy! Nigdy nie kupiłbym więcej działki, do której dostęp miałbym tylko wtedy, gdy ktoś mi na to pozwoli.     Nie gniewaj się z sąsiadem. Zgodzę daj na sprawy mało istotne. Trawa odrośnie. Rośliny nasadzisz. Ale będziesz miał pewność że kiedy pojedziesz na narty, do Egiptu latem, czy teściów odwiedzić na Wielkanoc, sąsiad zajrzy czy ktoś się nie szwęda na posesji, podkarmi kota, a nawet gdy zaufasz i się zaprzyjaźnisz - podleje w domu kwiaty 
    • Dla większości inwestorów dach to pokrycie. Dlatego interesuje ich głównie kolor i wzór blachy czy dachówki. Ukryta pod pokryciem konstrukcja, najczęściej w postaci drewnianej więźby, już tak ciekawa nie jest, a to właśnie ona ma zasadniczy wpływ na trwałość dachu i bezpieczeństwo domowników. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budownictwob2b.pl/dachy/baza-wiedzy/51002-wiezba-dachowa-wazny-element-dachu
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...