Skocz do zawartości

to odrolnienie....................:(:(

Recommended Posts

WITAM,
Jestem rolnike, posiadam 1,78 ha, w planie zagospodarowania przestrzennego gminy moja dzilka znajduje sie lub posiada zgode na budowe, rozbudowe,itp-czyli jest ok
Jednak teraz staram sobie rzbudowac garaz i okazuje sie ze musze odrolnic swoja dzialke lub pow pod zabudowe. Grunt na dzialce ejst klacy IVa ib. Wczesniej juz stawialem dom, garaz i nic nie musialem odrolniac.
Prosze o szybka pomoc bo czas mnie goni gdyz jak nie rusze zaraz z pracami to jak zaczna sie zniwa to juz nie zaczne:(
Dziekuje z gory i czekam na odp.
Kamil
Cytat

WITAM,
Grunt na dzialce ejst klacy IVa ib.
Kamil

Jezeli gleba jest pochodzenia mineralnego, to nie ma problemu z wyłaczeniem gruntu z produkcji rolniczej. Wystarzczy wniosek do właściwego starosty o zgode na wyłączenie gruntu z prod. rolnej na co starosta powinien odpisac, ze wyzej wymieniony grunt w mysl ustawy o ochronie gruntów rolnych i lesnych nie podlega ochronie.

W przypadku kiedy jestes rolnikiem, mozesz traktowac garaz jako budynek sluzacy produkcji rolniczej (przykladowo do przechowywania ciagnika) i w takim przypadku grunt pod budynkiem powinien pozostac w operacie ewidencji gruntów i budynków jako rolny zabudowany (zgodnie z instrukcją G-5 oznaczenie powinno wyglądac tak: OFU - "Br", OZU - "R", OZK - "IVa"

Pozdrawiam
Dziekuje za pomoc, sprawa sie wyjasnila tym iz garaz ktory chce roznudowac jest w istniejacym siedlisku, ktore juz kiedys powstalo, ale urzednik sie doczepil do tego ze we wczesniejszychpozwoleniach nie bylo zapisu ze to jest siedlisko no i ise troche wachali.
Ale kilka naciskow i poszlo
Kamil

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...