Dariusz Szcześniak Napisano 25 maja 2005 Udostępnij #1 Napisano 25 maja 2005 Czy w ławy fundamentowe betonowe można kłaść kamień polny,dbając przy tym oczywiście o dokładne wypełnienie wszystkich możliwych szczelin? Link do komentarza
Gość Napisano 25 maja 2005 Udostępnij #2 Napisano 25 maja 2005 oczywiście, że tak. Link do komentarza
scarab Napisano 26 maja 2005 Udostępnij #3 Napisano 26 maja 2005 oj... (!) technologia sprzed kilkudziesieciu lat. aktualnie 90% (subiektywnie) opinii fachowcow teoretykow oraz inwestorow jest na NIE wiem, ze jest to kuszace ekonomicznie, ale jest to (co najmniej) !niezgodne z twoim projektem! Link do komentarza
piotr1969 Napisano 27 maja 2005 Udostępnij #4 Napisano 27 maja 2005 Nie mogę się zgodzić z przedmówcą Zastosowanie kamienia do fundamentu jest rozwiązaniem prawidło0wym Problemem jest odpowiednie otulenie zbrojenia Link do komentarza
Gość Napisano 27 maja 2005 Udostępnij #5 Napisano 27 maja 2005 Fundamenty kamienne są najbardziej zbliżone do ideału, nie podciągają kapilarnie wody w górę, ale zimą pozwalają wodzie , która może wykraplać ścianie w ścianie spłynąc poniżej stefy przemarzania. Podobną rolę teraz pełnią membrany kubełkowe. www.isola-platon.fi/misc/ProductGuide.pdf Link do komentarza
Redakcja Napisano 30 maja 2005 Udostępnij #6 Napisano 30 maja 2005 Betonowanie fundamentu z użyciem kamienia polnego (Tzw. beton rodzynkowy) jest rozwiązaniem dopuszczalnym i nie wpływa na osłabienie posadowienia budynku. Kamienie należy wkładać w ciekłą mieszankę betonową rozmieszczając je równomiernie na całym obwodzie. Nie należy natomiast zalewać betonem lużno ułożonych kamieni, gdyż wtedy nie ma gwarancji dokładnego wypełnienia wolnych przestrzeni między nimi. Link do komentarza
scarab Napisano 6 czerwca 2005 Udostępnij #7 Napisano 6 czerwca 2005 czy taki fundament nie wymaga zgody projektanta? w moim przypadku jest wyraznie zaznaczone w projekcie: ławy fundamentowe - beton żwirowy klasy B20. jak rozumiem "beton rodzynkowy" nie jest betonem żwirowym (w 100%) czy to jest odstepstwo od projektu? interesuje mnie to rowniez na przyszlosc... Link do komentarza
piotr1969 Napisano 7 czerwca 2005 Udostępnij #8 Napisano 7 czerwca 2005 Fundament jest elementem konstrukcyjnym i jego zmian wymaga zgody projektanta Problemem jest również ułożenie zbrojenia Jest to również istotna zmiana od zatwierdzonego projektu budowlanego wymagająca zmiany pozwolenia na budowę Link do komentarza
scarab Napisano 7 czerwca 2005 Udostępnij #9 Napisano 7 czerwca 2005 czy ktos wie ile w ogole mozna zaoszczedzic wrzucajac kamienie do lawy fundamentowej? Link do komentarza
piotr1969 Napisano 8 czerwca 2005 Udostępnij #10 Napisano 8 czerwca 2005 Ogólnie odpowiadając jest to około 200 zł na 1 m3 kamienia Należy jednak pamiętać o odpowiednim otuleniu kamienia a przede wszystkim zbrojenia Jest jeszcze problem zwiększonego nakładu pracy spowodowany ręcznym układaniem kamieni w ciekłą mieszankę betonową rozmieszczając je równomiernie na całym obwodzie. Link do komentarza
scarab Napisano 8 czerwca 2005 Udostępnij #11 Napisano 8 czerwca 2005 dodatkowo koszty zmiany projektu (ewnetualne) przy budowie systemem gospodarczym moze sie to oplacac... Link do komentarza
marcin.m Napisano 8 czerwca 2005 Udostępnij #12 Napisano 8 czerwca 2005 Nie wiem jak w waszych okolicach ale u mnie daje się kamień do fundamentu ale tylko wtedy, gdy ławę robi się do poziomu terenu. Ja tak zrobiłem bo zalewałem przed zimą i zawaliłyby się wykopy (grząski teren). Unas jest tak, że zbrojenie zalewa się normalnie betonem B15 a dopiero nad zabetonowanym zbrojeniem wrzuca się nie za grube kamienie w beton. Łatwo policzyć: cena betonu z "gruszki: u nas to ok. 200,00 złbrutto/kubik czyli zaoszczędziłem 1000,00 zł bo weszło mi 6m3 kamienia, za który zapłaciłem 200,00 zł za jelcza. Majster mówił mi, że nie powinno się dawać kamienia w zbrojenie bo osłabia fundament. A tak w nawiasie: po co zmieniać projekt? wystarczy mieć mądrego kierownika budowy. Zabetonowanych kamieni nie widać i wcale nie osłabiają fundamentu pod warunkiem pprawidłowego rozkładania kamieni. Tak się robiło od wielu lat i do dzisiaj domy stoją i mają się dobrze. Moim zdaniem należy jedynie zrobić porządne zbrojenie z wiązaniem "winkli" i dodać ew. jeden drucik dołem. Link do komentarza
Slawku Napisano 3 sierpnia 2005 Udostępnij #13 Napisano 3 sierpnia 2005 Poprzednik ma racje - w części ławy gdzie jest zbrojenie nie należy wkładać kamieni -natomiast w ścianie powyżej już jak najbardziej można. Nawet jak jest nie za wysoki domek to ścinę fundamentową można "wymurować" z kamieni - ale do tego potrzerbny odpowiedni fachowiec Link do komentarza
xtomciosx Napisano 11 kwietnia 2013 Udostępnij #14 Napisano 11 kwietnia 2013 a ja mam pytanie z innej beczki ... bede robił ławę 90cm szeroka.. i 40 wysoka ... budynek piętrowy niepodpiwniczony, mam pytanie takie posiadam duże ilosci kraweznikow betonowych wysokich na 30 i szerokich na 20 myslalem by umiescic je w ławie po obu stronach zbrojenia i zalac .. czy bedzie to prawidlowe rozwiazanie czy istnieje taka mozliwosc? rozwiazanie przesylam w zalaczniku (te na czerwono to krawezniki. ) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 11 kwietnia 2013 Udostępnij #15 Napisano 11 kwietnia 2013 Ława powinna być monolitem. A co te krawężniki miały by Ci dać? Link do komentarza
xtomciosx Napisano 11 kwietnia 2013 Udostępnij #16 Napisano 11 kwietnia 2013 Cytat Ława powinna być monolitem. A co te krawężniki miały by Ci dać? o 1/3 zmniejszone koszty ławy .. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 11 kwietnia 2013 Udostępnij #17 Napisano 11 kwietnia 2013 To powrzucaj jeszcze trochę gruzu betonowego to zmniejszysz koszty o 1/2.Ława ma być monolitem a to co będzie jak dasz? Zresztą masz chyba Kierbuda to pytaj jego bo to On się pod tym będzie podpisywał i to On odpowiada za Twoje i Twojej rodziny bezpieczeństwo. Link do komentarza
Barbossa Napisano 12 kwietnia 2013 Udostępnij #18 Napisano 12 kwietnia 2013 tak trochę z innej beczki - jakiej grubości jest ściana fundamentowa?a sądząc po szerokości ławy to musi być fatalny grunt lub na piętrze parkować będą tiry, jakieś info o gruncie (pytam z ciekawości)? Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się