Jan_13 Napisano 4 października 2009 Udostępnij #1 Napisano 4 października 2009 Co to jest system recyklingu szarej wody? Umieszczam tu, a nie w kanalizacji, bo podobno ten system pozwala oszczędzać wodę zużywaną przez domowników? Link do komentarza
kula Napisano 7 października 2009 Udostępnij #2 Napisano 7 października 2009 W skrócie woda szara to głównie ścieki z umywalek, prysznicy. Zbierane są one w zbiornik (teoretycznie filtrowane), a następnie wykorzystywane do spłukiwania toalet i pisuarów. Wymaga to jednak od razu na etapie budowy domu przygotowania odpowiednich instalacji. Jest parę firm, które mają gotowe takie systemy. Czy to się opłaci, jest bezpieczne, niezawodne etc. nie wiem, bo się tą tematyką nie zajmowałem nigdy. Link do komentarza
kibito Napisano 7 października 2009 Udostępnij #3 Napisano 7 października 2009 poszukaj w Google - na innych forach jest o tym mowa - o wykorzystaniu takiej wody nie tylko do spłuczek czy po przefiltrowaniu do podlewania ale jako źródło odzysku ciepła --- np wody z prysznica albo wanny . no i jak wyżej jak chcesz coś takiego robić to planuj juz na samym początku - zbiorniki, dodatkowe instalacje rur itd. poszukaj w Google--- jak nie to daj to "pomożemy" Link do komentarza
Secura - uzdatnianie wody Napisano 8 października 2009 Udostępnij #4 Napisano 8 października 2009 System recyklingu tzw. wody szarej polega na zbieraniu części wody zużytej przez domowników np. do kąpieli lub mycia rąk w specjalnym zbiorniku. Woda ta jest poddawana filtracji i dezynfekcji i może być ponownie użyta w gospodarstwie domowym do celów nie wymagających bardzo czystej wody, jak na przykład spłukiwanie W.C. , mycie samochodów itp. W domach ogrzewanych pompami ciepła możliwy jest także odzysk ciepła ze ścieków. Zawracanie części zużytej wody może przynieść oszczędności w postaci 150 - 200 dm3 dziennie dla rodziny 4 osobowej. Instalacja systemu wymaga wydzielenia przyborów dla w ten sposób utylizowanej wody oraz zbiornika o pojemności około 300-400 dm3, pompy z hydroforem, układu filtrów, urządzeń sterylizacyjnych.Orientacyjny koszt takiej instalacji wykonanej własnymi siłami to 2-3 tys pln. Biorąc pod uwagę cenę woda+ściek na poziomie 10 pln za m3 (na razie wysoką, ale w niedalekiej przyszłości bardzo realną) czas amortyzacji systemu wynosi 1-3 lat.Odzysk ciepła ze ścieków wymaga wykonania o wiele bardziej skomplikowanych instalacji i raczej należy powierzyć go wyspecjalizowanej firmie. Oszczędności energii z tego tytułu dla rozpatrywanego domu wynieść mogą około 2 tys .pln rocznie. Dotyczy to jednak domów ogrzewanych pompami ciepła. Częściowy odzysk ciepła ze ścieków możliwy jest także poprzez wykonanie wymiennika typu woda/woda dla wstępnego podgrzewania ciepłej wody użytkowej. Jakkolwiek oszczędności energii będą w tedy mniejsze to koszt takiej instalacji jest mniejszy i czas zwrotu inwestycji jest podobny i wynosi 3-5 lat, ponad to wykonanie tego typu urządzenia jest możliwe prawie w każdym domu, o ile tylko dysponujemy odpowiednią ilością niezbędnego miejsca (2x1,5x1,5m). Generalnie wyposażenie domu w podobne układy należy planować na etapie projektowania. Użycie wody „szarej” do podlewania roślin raczej nie jest wskazane ze względu na zawarte w niej na ogół detergenty. W tym celu można pozyskiwać wodę z opadów atmosferycznych, ale to już oddzielny temat. Nadmienię tylko, że według mnie, w naszym klimacie nie widzę raczej ekonomicznego uzasadnienia dla budowy takiej instalacji. Paweł Polakkierownik dz. Instalacji Secura B.C. Sp. z o.o. Link do komentarza
Econet - uzdatnianie wody Napisano 9 października 2009 Udostępnij #5 Napisano 9 października 2009 Szara woda, a raczej szare ścieki powstają w gospodarstwach domowych, przy korzystaniu z wanny, prysznica, umywalek do rąk. W odróżnieniu od ścieków czarnych (WC, zlewozmywaki kuchenne) ścieki szare zawierają tylko detergenty, zatem mogą być stosowane do spłukiwania toalet. To system równoległy do tego, który wykorzystuje wodę deszczową – zapewne połączenie obu daje najwięcej oszczędności jeśli chodzi o aspekty ekologiczne.Jak wygląda sprawa inwestycji i późniejszej eksploatacji – to już trudniejsze pytanie. Oprócz systemu rozdzielczego będzie potrzebny zbiornik na wodę i zapewne system pompowania.Niewątpliwie jeśli używamy wody o wysokiej jakości do spłukiwania WC, tzn. spełniającej wymagania dla wody do picia , to ogromna strata. Przy pomysłowym rozwiązaniu, gdzie straty wody okażą się większe niż energia włożona do eksploatacji takiego systemu – recykling szarych ścieków wraz z wykorzystaniem wody deszczowej będzie z całą pewnością dobrym pomyłem w ekologicznym domu. Link do komentarza
Mathir Napisano 11 października 2009 Udostępnij #6 Napisano 11 października 2009 Super! Aż dwie firmy odpowiedziały! Ale odnoszę wrażenie, że entuzjazm dla opisywanego rozwiązanie jest w obu wypadkach... różny Link do komentarza
KAROI Napisano 13 października 2009 Udostępnij #7 Napisano 13 października 2009 Teoretycznie wygląda to całkiem rozsądnie. Link do komentarza
Jan_13 Napisano 14 października 2009 Autor Udostępnij #8 Napisano 14 października 2009 Rozsądnie tak, ale... trzeba dobrze pokombinować, czy nakłady na taką instalację (pewnie spore) zwrócą się w rozsądnym czasie. Link do komentarza
KAROI Napisano 16 października 2009 Udostępnij #9 Napisano 16 października 2009 Ciekawe, czy ta szara woda ze zbiornika nie sprawia, że armatura łazienkowa traci korzystny wygląd? Link do komentarza
KAROI Napisano 25 października 2009 Udostępnij #10 Napisano 25 października 2009 Szkoda, że cisza Link do komentarza
Secura - uzdatnianie wody Napisano 26 października 2009 Udostępnij #11 Napisano 26 października 2009 Cytat Ciekawe, czy ta szara woda ze zbiornika nie sprawia, że armatura łazienkowa traci korzystny wygląd? Rozwiń "szara woda" - to termin umowny określający ściek o niskiej zawartości zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych. Organoleptycznie "szara woda" wcale nie jest szara, choć nie nadaje się do picia, to z reguły jest całkiem "biała", co prawda zwykle będzie nieco bardziej mętna niż woda pitna i zawierać będzie pewną ilość detergentów i innych substancji powierzchniowo czynnych (mydła). W większości przypadków odczyn takich ścieków zawiera się w granicach 6,0-8,5 pH , barwa 30-60, mętność 10-25, twardość jest z reguły niższa niż wody pitnej, z której ścieki powstały. Dla wyglądu ceramiki sanitarnej istotny wpływ ma osadotwórczość wody oraz zawartość tlenków metali (żelazo, mangan). Woda "szara" nie zawiera więcej metali niż woda pitna i ma raczej charakter rozpuszczający wskutek zawartości substancji obniżających napięcie powierzchniowe. Jedynym problemem może być ewentualna skłonność do pienienia się, i osady z mydła . Oba te problemy można bardzo łatwo usunąć poprzez filtrację .Paweł Polak Secura BC Sp. z o.o. Link do komentarza
Super B Napisano 27 października 2009 Udostępnij #12 Napisano 27 października 2009 I wszystko jasne. Dzięki Link do komentarza
KAROI Napisano 28 października 2009 Udostępnij #13 Napisano 28 października 2009 Ciekawe jakie są koszty takiej instalacji? Link do komentarza
mirrzo Napisano 29 października 2009 Udostępnij #14 Napisano 29 października 2009 Jak każda nowinka, koszt spory. Jednak z czasem na pewno stanieje do cen rozsądnych, jak to ze wszystkim bywałoAle gra warta świeczki po przeliczeniu. Link do komentarza
KAROI Napisano 30 października 2009 Udostępnij #15 Napisano 30 października 2009 Cytat Jak każda nowinka, koszt spory. Jednak z czasem na pewno stanieje do cen rozsądnych, jak to ze wszystkim bywałoAle gra warta świeczki po przeliczeniu. Rozwiń A jakieś orientacyjne koszty? Chociaż rząd wielkości? Link do komentarza
mirrzo Napisano 1 listopada 2009 Udostępnij #16 Napisano 1 listopada 2009 Trudno tu mówić o kosztach, ale orientacyjnie, to więcej, niż "normalna instalacja. Dochodzi bowiem: zbiornik, pompa, kanalizacja, filtry i może jeszcze coś więcej. Link do komentarza
Jan_13 Napisano 2 listopada 2009 Autor Udostępnij #17 Napisano 2 listopada 2009 A może ekspert z SECURY się wypowie? Link do komentarza
Super B Napisano 4 listopada 2009 Udostępnij #18 Napisano 4 listopada 2009 Próbowałem przetrząsać internet w sprawie cen, ale... marne rezultaty... a właściwie całkowity ich brak Tylko eksperci mogą nas uratować. Link do komentarza
Mathir Napisano 5 listopada 2009 Udostępnij #19 Napisano 5 listopada 2009 Skoro nie można znaleźć nic o cenach, to... musi być koszmarnie drogie Link do komentarza
Jolka3 Napisano 6 listopada 2009 Udostępnij #20 Napisano 6 listopada 2009 Na jaki temat nie wejdę... same ciekawe rzeczy Super!!! Link do komentarza
mirrzo Napisano 6 listopada 2009 Udostępnij #21 Napisano 6 listopada 2009 Cytat Skoro nie można znaleźć nic o cenach, to... musi być koszmarnie drogie Rozwiń Wszystko co nowe jest koszmarne i koszmarnie drogie. Ktoś musi być tym królikiem doświadczalnym; w kasie również. To cena "postępu" Link do komentarza
Mathir Napisano 8 listopada 2009 Udostępnij #22 Napisano 8 listopada 2009 Cytat Wszystko co nowe jest koszmarne i koszmarnie drogie. Ktoś musi być tym królikiem doświadczalnym; w kasie również. To cena "postępu" Rozwiń I to nieco przygasza mój entuzjazm dla tej idei Link do komentarza
Jan_13 Napisano 12 listopada 2009 Autor Udostępnij #23 Napisano 12 listopada 2009 Cytat I to nieco przygasza mój entuzjazm dla tej idei Rozwiń Mój również. Lepiej poczekać, aż rzecz się upowszechni i potanieje... A swoja drogą... cena póki co nie padła. Link do komentarza
KAROI Napisano 19 listopada 2009 Udostępnij #24 Napisano 19 listopada 2009 Zadziwiające jest to milczenie w sprawie cen? Czyżby to było aż tak drogie? Link do komentarza
Jan_13 Napisano 22 listopada 2009 Autor Udostępnij #25 Napisano 22 listopada 2009 Cytat Zadziwiające jest to milczenie w sprawie cen? Czyżby to było aż tak drogie? Rozwiń Noooo... tanie chyba nie jest Link do komentarza
Jolka3 Napisano 23 listopada 2009 Udostępnij #26 Napisano 23 listopada 2009 Faktycznie... szkoda, że nie pojawiła się konkretna cenowa odpowiedź. Trudno więc powiedzieć, czy to tylko ciekawostka, czy znakomite praktyczne rozwiązanie. Link do komentarza
KAROI Napisano 24 listopada 2009 Udostępnij #27 Napisano 24 listopada 2009 Wkurzyłem się... szukałem w sieci jak osioł i g..no! Nic! Zero cen! Link do komentarza
mirrzo Napisano 24 listopada 2009 Udostępnij #28 Napisano 24 listopada 2009 Spoko, bo się zapocisz Link do komentarza
KAROI Napisano 25 listopada 2009 Udostępnij #29 Napisano 25 listopada 2009 Cytat Spoko, bo się zapocisz Rozwiń Nie lubię, gdy nie mogę czegoś znaleźć Żle to na mnie działa! A może ty coś wiesz? Link do komentarza
mirrzo Napisano 25 listopada 2009 Udostępnij #30 Napisano 25 listopada 2009 Nie wiem, bo zajmuję się serwisem kotłów grzewczych, ale jak coś zdobędę , na pewno się odezwę Link do komentarza
KAROI Napisano 26 listopada 2009 Udostępnij #31 Napisano 26 listopada 2009 Cytat Nie wiem, bo zajmuję się serwisem kotłów grzewczych, ale jak coś zdobędę , na pewno się odezwę Rozwiń Dzięki! Tak awansem Link do komentarza
KAROI Napisano 4 grudnia 2009 Udostępnij #33 Napisano 4 grudnia 2009 mirrzo, szukasz? Link do komentarza
Mathir Napisano 6 grudnia 2009 Udostępnij #34 Napisano 6 grudnia 2009 Cytat mirrzo, szukasz? Rozwiń Nie chcę cię martwić, ale chyba zapomniał A pisząc poważnie... Internet "milczy" na ten temat Link do komentarza
mirrzo Napisano 6 grudnia 2009 Udostępnij #35 Napisano 6 grudnia 2009 Cytat ...ale jak coś zdobędę ... Rozwiń Jeszcze nie znalazłem Link do komentarza
Jolka3 Napisano 7 grudnia 2009 Udostępnij #36 Napisano 7 grudnia 2009 Cytat mirrzo, szukasz? Rozwiń Jak to się pisze...? KAROI w gorącej wodzie kąpany Link do komentarza
Super B Napisano 28 grudnia 2009 Udostępnij #37 Napisano 28 grudnia 2009 To chyba bardzo trudne zadanie. Poszalałem po sieci i... niczego nie znalazłem Link do komentarza
Jolka3 Napisano 11 stycznia 2010 Udostępnij #38 Napisano 11 stycznia 2010 Ale po miesiącu...??? Dalej nikt nic nie wie? Link do komentarza
mirrzo Napisano 11 stycznia 2010 Udostępnij #39 Napisano 11 stycznia 2010 Jakoś nie miałem czasu Link do komentarza
Jolka3 Napisano 12 stycznia 2010 Udostępnij #40 Napisano 12 stycznia 2010 Cytat Jakoś nie miałem czasu Rozwiń Cóż... TAk czasami jest, że człowiek nie wie za co się chwycić Link do komentarza
mirrzo Napisano 12 stycznia 2010 Udostępnij #41 Napisano 12 stycznia 2010 Ja wiem za co, dlatego właśnie nie mam czasu. "Wpadam" tu czasem dla relaksu a gro czasu spędzam na serwisach, którymi się zajmuję dla chlebka Link do komentarza
Super B Napisano 13 stycznia 2010 Udostępnij #42 Napisano 13 stycznia 2010 A jakie serwisy przynoszą ci chlebek? Link do komentarza
mirrzo Napisano 13 stycznia 2010 Udostępnij #43 Napisano 13 stycznia 2010 Kotły gazowe i olejowe Link do komentarza
Bopet Napisano 21 stycznia 2010 Udostępnij #44 Napisano 21 stycznia 2010 Fajny pomysł z tą szarą wodą. Link do komentarza
Bopet Napisano 24 stycznia 2010 Udostępnij #45 Napisano 24 stycznia 2010 Ale po przeczytaniu całego tematu... doszedłem do wniosku, że informacji trochę za mało Link do komentarza
Jolka3 Napisano 25 stycznia 2010 Udostępnij #46 Napisano 25 stycznia 2010 Cytat Ale po przeczytaniu całego tematu... doszedłem do wniosku, że informacji trochę za mało Rozwiń Tylko jak wycisnąć więcej? Link do komentarza
Gość qbek17 Napisano 26 stycznia 2010 Udostępnij #47 Napisano 26 stycznia 2010 Cytat Tylko jak wycisnąć więcej? Rozwiń Zadawać konkretne pytania Link do komentarza
mirrzo Napisano 26 stycznia 2010 Udostępnij #48 Napisano 26 stycznia 2010 Powiem szczerze, że poczyniłem coś takiego w roku 1992. Niestety, z braku weny u inwestora sprawa zakończyła się w połowie. Zrobiłem kanalizę z umywalek i wanny do wielkiego zbiornika. Potem to miało spłukiwać kibelki (spłukiwało). Ale, że woda była szara (syf) i niefajnie "pachniała", a nie było środków na jej uzdatnianie, to wszystko upadło. Link do komentarza
Jan_13 Napisano 27 stycznia 2010 Autor Udostępnij #49 Napisano 27 stycznia 2010 Cytat Powiem szczerze, że poczyniłem coś takiego w roku 1992. Niestety, z braku weny u inwestora sprawa zakończyła się w połowie. Zrobiłem kanalizę z umywalek i wanny do wielkiego zbiornika. Potem to miało spłukiwać kibelki (spłukiwało). Ale, że woda była szara (syf) i niefajnie "pachniała", a nie było środków na jej uzdatnianie, to wszystko upadło. Rozwiń Aaaa... czyli jest w tym wszystkim haczyk. W krótkich artykulikach wygląda to super. Idea znakomita... Okazuje się, że praktyka bywa niefajna Link do komentarza
mirrzo Napisano 27 stycznia 2010 Udostępnij #50 Napisano 27 stycznia 2010 Może i fajne, ale chyba potrzeba do tego więcej zachodu, niż do filtrowamia wody w basenie. Do tego pompa hydroforowa, podwójna instalacja wodna... itdJak na razie, rozwiązanie dla snobów - chyba Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się