Pomocnik Napisano 24 sierpnia 2009 Udostępnij #1 Napisano 24 sierpnia 2009 Kwestia opłat dotyczących dokonania wpisu w księdze wieczystej uregulowana została w ustawie z dnia 28 lipca 2005 r. o kosztach sądowych w sprawach cywilnych (Dz.U.2014.1025). W sprawach tych mamy do czynienia z opłatami o charakterze stałym. Poniżej zestawienie przedstawiające schemat opłat. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/budowlane-abc/poradnik-prawny/a/7384-wysokosc-oplat-w-sprawach-z-zakresu-ksiag-wieczystych Link do komentarza
Gość gruda Napisano 24 sierpnia 2009 Udostępnij #2 Napisano 24 sierpnia 2009 czy moja zona ma prawo do działki która mi rodzice przepisali po ślubie,w akcie notarialnym jestem tylko ja,czy wtedy i tak obowiazuje wspolnosc majatkowa? Link do komentarza
janekluki Napisano 24 sierpnia 2009 Udostępnij #3 Napisano 24 sierpnia 2009 Cytat czy moja zona ma prawo do działki która mi rodzice przepisali po ślubie,w akcie notarialnym jestem tylko ja,czy wtedy i tak obowiazuje wspolnosc majatkowa? Rozwiń no jesli nie masz rozdzielnosci majątkowej to niestety ma pełne prawo w przypadku rozwodu czy tez innych nagłeych zdazeń Link do komentarza
Gość Martyna Napisano 24 listopada 2009 Udostępnij #4 Napisano 24 listopada 2009 Majątek nabyty w drodze darowizny czy spadku nie wchodzi do majątku wspólnego. I nie ma tu znaczenia, czy jest rozdzielność majątkowa, czy nie. Link do komentarza
Sly B Napisano 25 listopada 2009 Udostępnij #5 Napisano 25 listopada 2009 To ja w sprawie ksiegi wieczystej.Kiedys bylo cos takiego jak zbiory dokumentow jezeli chodzi o dokumentacje danego terenu. Pozniej weszly ksiegi wieczyste, a obecnie chyba chca je przeniesc na wersje elektroniczna czy jakos tak.Przepraszam za byc moze glupie pytanie, ale czy ktos wie jak wyglada sprawa?Poza tym, kto i kiedy musi uzupelnic dane w ksiedze wieczystej? Czy trzeba je uzupelniac?Dziekuje Link do komentarza
Gość Ciotka dobra rada Napisano 14 maja 2010 Udostępnij #6 Napisano 14 maja 2010 Dla każdej księgi powinien być prowadzony też zbiór dokumentów (czyli każdy wpis musi mieć swoje uzasadnienie w dokumencie). Księgi wieczyste przechodzą na elektroniczne, co nie zwalnia z prowadzenia zbiorów dokumentów.. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się