Skocz do zawartości

jaką zastosować grubość płyty OSB

Recommended Posts

Napisano
  Cytat

Przy rozstawie belek stropowych co 60 cm jaką zastosować grubość płyty OSB na którą położymy panele?

Rozwiń  

Witaj Macku,

wybralbym plyte o grubosci 20 - 22mm. Cienszej nie, bo moze sie za bardzo uginac, grubszej tez nie, ze wzgledu na wage i koszt.

Pozdrawiam
Rafal
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...
Napisano
"popłynie", a nie popłynie.
To taki skrót myślowy w żargonie fachowców icon_biggrin.gif
Mówiąc po Twojemu, to pod wpływem ruchów tej płyty wywołanych ocieraniem się jej o legary (nie unikniesz tego) płyta po prostu się wykruszy w miejscach styku (płyta-legar) Zatem im lepsza jakość płyty, tym dłuższa żywotność. Kiedyś prowadziłem firmę budowlaną i widziałem pył zamiast płyt wiórowych właśnie, w tych miejscach
To takie moje spostrzeżenia
Napisano
  Cytat

"popłynie", a nie popłynie.
To taki skrót myślowy w żargonie fachowców icon_biggrin.gif
Mówiąc po Twojemu, to pod wpływem ruchów tej płyty wywołanych ocieraniem się jej o legary (nie unikniesz tego) płyta po prostu się wykruszy w miejscach styku (płyta-legar) Zatem im lepsza jakość płyty, tym dłuższa żywotność. Kiedyś prowadziłem firmę budowlaną i widziałem pył zamiast płyt wiórowych właśnie, w tych miejscach
To takie moje spostrzeżenia

Rozwiń  

dzieki,ja czasami demontuję posadzki i tak widzę , że jedynym zagrożeniem jest woda icon_smile.gif
Napisano
  Cytat

...dlatego płyta wiórowa się skruszy (popłynie), a np OSB - nie

Rozwiń  

nie widziałem jeszcze skruszonej płytu wiórowej owszem wytartą- drobnych kilka wiórków co nie ma większego znaczenia dla samych paneli, pod którymi jest jakiś podkład ;a koszt płyta -OSB nie do pogardzenia

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...