Skocz do zawartości

Ciekawe rozwiązania

Recommended Posts

Napisano
Proponuję umieszczać w postach tego tematu zdjęcia ciekawych rozwiązań (wzorniczych, konstrukcyjnych, instalacyjnych, ogrodniczych itp.) Słowem pokażcie wszystko co sami wymyśliliście (dla swojego domu) i z czego jesteście dumni.
Napisano
Nie mam zdjęcia, ale opiszę icon_smile.gif Jestem namiętnym kolekcjonerem i czytaczem książek. Mam blisko 10 tysięcy tomów. Książki mają niestety tę niesympatyczną cechę, że są siedliskiem kurzu w pokojach. Wręcz go ściągają. Przez lata doprowadzało to do szału moją żonę. Pewnego dnia odgrodziłem płyta gipsową część sypialni (około 1,3 m), wstawiłem drzwi, a wnętrze tak powstałej norki obstawiłem szczelnie regałami z sosny (na zamówienie). Od czasu przeniesienia książek do "biblioteczki" zniknął problem kurzu w domu. A w norce też kurzu nie ma, bo pomieszczenie jest zamknięte. Jest super!
Napisano
Czy naprawdę tylko cztery osoby interesują się ciekawymi rozwiązaniami w domach? Sporo ludzi przegląda ten temat... Może więc napisze ktoś więcej poza Karoi, Mathir, i Janem_13?
Napisano
A ja dzisiaj niem wkleję nic. Ludzie... Pochwalcie się czymś ciekawym z domu. Na ewentualny zarzut, że należy zacząć od siebie odpowiadam - we właściwym czasie icon_smile.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Kochani nie macie serca bo prezentujecie rzeczy wymyślone przez innych i znalezione w necie. Chodzi o to aby pokazać SWOJE rozwiązania zastosowane w SWOIM własnym domu. Kiedy mój dom będzie skończony to coś zamieszczę ze swojej chałupy, nawet gdyby to miała by być tylko komórka na ogrodowe narzędzia ale fajnie pomyślana też może komuś posłużyć jako inspiracja icon_smile.gif
pa
Napisano
Cytat

Ale nikt inny nic tu nie prezentuje! Czyli wszyscy budują i nikt nie ma ciekawych rozwiązań?

Najwyraźniej tak właśnie jest. I proponuję się z tym pogodzić icon_smile.gif
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
faktycznie żal, mógłby ktoś coś zamieścić, zwłaszcza Ci co już mieszkają i szczególnie są zadowoleni z jakiegoś rozwiązania.
Tak przy okazji, widziałam w jakieś wnętrzarskiej gazecie że ktoś sobie zainstalował małe lampki na górze we wnęce okiennej i świetnie to wyglądało. Światło miło sączy się wtedy przy zasuniętych wieczorem roletach czy firankach. Wygląda to bardzo efektownie zarówno od wewnątrz domu jak i od podwórka. Ja też tak zrobię jak dobrnę do tego etapu icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif
  • 2 tygodnie temu...
  • 2 tygodnie temu...
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Temat jest fajny, ale ciekawych rozwiązań niewiele icon_sad.gif

To ja mogę Wam pokazać jak rozwiązałem problem włamań na moją działkę po dekiel żeliwny od studzienki. Już gdzieś o tym pisałem więc może niektórzy już to widzieli. Tak czy inaczej polecam system antywłamaniowy własnej roboty:
gallery_16584_443_79236.jpg
Piszczy że miło icon_lol.gif
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Ostatnio na DOMO widziałam jak facet zrobił lampę z kubeczków plastikowych i wyglądała całkiem całkiem, jak ktoś lubi te klimaty icon_smile.gif
A ja to wymyśliłam sobie coś takiego:
W naszej sypialni mam dość nisko skos i chciałam tak ustawić łóżko, żeby zagłówek znajdował się pod tym skosem, ale byłoby za nisko. więc pomyślałam żeby cały ten skos zabudować szafką z odsuwanymi drzwiami po obu stronach, a środkowa część byłaby zagłówkiem łóżka i jednocześnie otwierała się uchylnie tak żeby można było tam chować np dodatkowe poduszki. Zyskam dodatkową przestrzeń do przechowywania i więcej miejsca nad głową. I co wy na to? Jak już będę miała to zrobione to prześlę fotkę.
  • 3 tygodnie temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Na początek jedno z moich innych rozwiązań to brak wylewki betonowej tzn. posadzki icon_wink.gif z powodu braku czasu, lenistwa, możliwości zrobienia w przyszłości podłogowego ogrzewania itd. zrezygnowałem z lania betonu, dołożyłem dodatkowe 5cm styro (razem 25 cm) i na to panele podłogowe (robiąc podkłady betonowe RÓWNO wiedziałem że będę leniwy icon_wink.gif )

Leży tak 3 lata, podłogówkę zrobię też bez zalewania betonem ... kiedyś

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Firma Real Klim świadczy usługi z zakresu klimatyzacji, wentylacji i rekuperacji na terenie województw małopolskiego i śląskiego. Posiadamy certyfikaty oraz uprawnienia państwowe, które są niezbędne przy wykonywaniu prac montażowo - serwisowych. https://realklim.pl/   Nasza firma specjalizuje się w profesjonalnym montażu klimatyzacji w domach, biurach i lokalach usługowych. Gwarantujemy szybki, solidny i estetyczny montaż oraz fachowe doradztwo w doborze urządzeń. https://realklim.pl/klimatyzacja   Oferujemy kompleksowy serwis klimatyzacji – od przeglądów po naprawy. Dbamy o wydajność, czystość i długą żywotność Twojego urządzenia. https://realklim.pl/serwis-klimatyzacji   Projektujemy i montujemy systemy wentylacyjne dopasowane do potrzeb budynku. Zapewniamy komfort oddychania i skuteczne usuwanie wilgoci. https://realklim.pl/wentylacja   Zajmujemy się instalacją i serwisem systemów rekuperacji, które zapewniają świeże powietrze w domu i pozwalają oszczędzadź na ogrzewaniu. https://realklim.pl/rekuperacja   Specjalizujemy się w montażu pomp ciepła – ekologicznego źródła ogrzewania. Pomagamy dobrać odpowiednie urządzenie i zapewniamy jego obsługę. https://realklim.pl/pompy-ciepła   Sprawdź Naszą wizytówkę Google, sprawdź opinię klientów oraz wybrane realizacje: Wizytówka Google
    • Chcąc wylać poduszki pod nadproża, musimy je najpierw zaszalować. Tym właśnie będziemy się teraz zajmować.  
    • Drewniane podłogi to klasyka, która z czasem może wymagać miejscowych napraw – szczególnie wtedy, gdy pojawią się przebarwienia, plamy lub drobne uszkodzenia na pojedynczych deskach. Dobrą wiadomością jest to, że nie musisz od razu cyklinować całej powierzchni. Dzięki produktom marki Osmo można łatwo i estetycznie odnowić pojedynczą deskę, bez widocznych różnic w kolorze i strukturze. Krok 1: Wydzielenie uszkodzonej deski Najpierw dokładnie określ deskę, która wymaga renowacji. Następnie oklej jej krawędzie taśmą malarską, najlepiej niebieską lub różową, która jest delikatna i nie uszkadza powierzchni ani sąsiednich desek. Taśma zapobiegnie przypadkowemu przetarciu lub zabarwieniu sąsiednich fragmentów podłogi. Krok 2: Szlifowanie powierzchni Za pomocą papieru ściernego o gradacji 180 przeszlifuj powierzchnię deski. Usuniesz w ten sposób stare powłoki, przebarwienia oraz drobne rysy. Szlifuj zawsze wzdłuż włókien drewna, a po zakończeniu dokładnie odkurz i przetrzyj wilgotną ściereczką, by pozbyć się pyłu. Krok 3: Nadanie koloru – bejce olejne i woski dekoracyjne Osmo Kiedy powierzchnia jest sucha i czysta, czas na nadanie jej odpowiedniego odcienia. Użyj bejcy olejnej Osmo lub wosków dekoracyjnych Osmo, w zależności od wykończenia reszty podłogi. Aplikacja wygląda następująco: Nanieś niewielką ilość bejcy lub wosku przy pomocy gąbki lub miękkiej szmatki. Następnie wetrzyj preparat równomiernie w drewno, zgodnie z kierunkiem słojów. Nadmiar produktu zetrzyj czystą szmatką, tak by kolor był jednolity i bez smug. To bardzo ważny etap – dobór koloru musi być maksymalnie zbliżony do reszty podłogi. Warto wcześniej wykonać próbę na niewidocznym fragmencie lub na kawałku podobnego drewna. Pozostaw do wyschnięcia na 24 godziny. Krok 4: Zabezpieczenie powierzchni – Wosk Twardy Olejny Osmo Po wyschnięciu koloru, nałóż warstwę ochronną – najlepiej sprawdzają się produkty: Osmo 3062 (półmat) Osmo 3065 (mat) Aplikacja: Nałóż cienką warstwę wosku twardego olejnego przy użyciu pędzla lub wałka. Pozostaw do wyschnięcia na 24 godziny. Delikatnie zmatow powierzchnię papierem ściernym (np. gradacja 240). Nałóż drugą, finalną warstwę tego samego produktu i pozostaw do pełnego wyschnięcia. Dodatkowe wskazówki: Zawsze pracuj w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Unikaj nakładania zbyt grubej warstwy – produkty Osmo są bardzo wydajne. Nie chodź po naprawianej powierzchni przez co najmniej 2–3 dni, aby powłoka miała czas się utwardzić. Jeśli odcień różni się od reszty, można dodać drugą warstwę koloru, ale zawsze wykonuj próbę wcześniej. Podsumowanie Dzięki odpowiednim materiałom i precyzyjnej pracy, renowacja pojedynczej deski podłogowej może być szybka i bardzo skuteczna. Produkty Osmo, takie jak bejce olejne, woski dekoracyjne i wosk twardy olejny, pozwalają na punktową naprawę bez konieczności renowacji całej podłogi. Kluczem do sukcesu jest dobranie odpowiedniego koloru i staranne wykonanie każdego etapu – od szlifowania po finalne zabezpieczenie powierzchni.  
    • Niekoniecznie. Wyłącznik instalacyjny nadmiarowo-prądowy. Zasada działania i cel stosowania
    • W skrzynce przyłączeniowej nie wywaliło. Wywaliło w skrzynce, którą mam w domu.  Po włączeniu b16 który wywaliło oraz po wyłączeniu i włączeniu RCD zasilanie wróciło i do tej pory nie wywala. Zastanawia mnie to, że podczas zwarcia na jednym obwodzie światła nie było w całym domu.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...