Mathir Napisano 9 lipca 2009 #1 Napisano 9 lipca 2009 Wiem, że z płyt g-k można wykonywać elementy półkoliste do wystroju wnętrza. Widziałem, nawet fajnie wygląda. Jak to się robi?
Jan_13 Napisano 13 lipca 2009 #2 Napisano 13 lipca 2009 Tu coś znajdziesz:https://budujemydom.pl/wykanczanie/sciany-wewnetrzne/porady/867-luk-z-plyt-g-k-w-praktycehttp://www.vobos.pl/prod_plytydokr.htmlhttp://www.interior-zachod.pl/?id=rigips
KAROI Napisano 14 lipca 2009 #3 Napisano 14 lipca 2009 Mathir to powinno cie zainteresować - riflex rigipsSzczegóły: http://www.rigips.pl/strony/biblioteka/04_...tura/riflex.pdf
Super B Napisano 20 lipca 2009 #5 Napisano 20 lipca 2009 A u mojej siostry majster zrobił piękną kolumienkę ze zwykłej płyty, którą ponacinał co klika centymetrów i obrobił gipsem. Wyszło całkiem fajnie. Można więc zrobić łuki w prosty sposób.
Jan_13 Napisano 21 lipca 2009 #6 Napisano 21 lipca 2009 Ale czemu się tak męczyć? Wcześniejsze metody wydają się prostsze
Super B Napisano 10 grudnia 2009 #8 Napisano 10 grudnia 2009 Eeee... nie przesadzaj Mathir! Moim zdaniem jest tu całkiem sporo informacji. Tylko ekspert się nie wypowiedział
Jolka3 Napisano 11 grudnia 2009 #9 Napisano 11 grudnia 2009 Cisza oznacza, że nikt w takie ekstrawagancje sie nie bawi
Super B Napisano 27 grudnia 2009 #10 Napisano 27 grudnia 2009 Cytat Cisza oznacza, że nikt w takie ekstrawagancje sie nie bawi Skąd ten wniosek? Nie wiem? Chyba, że chcesz sobie pomarudzić! A informacji jest naprawdę dużo!!!
Bopet Napisano 7 kwietnia 2010 #11 Napisano 7 kwietnia 2010 Przeczytałem, ale niewiele się dowiedziałem. Sama teoria
edwl Napisano 8 kwietnia 2010 #12 Napisano 8 kwietnia 2010 Na dole strony jest trochę informacji na temat gięcia http://knaufblog.pl/index.php?tag=nowoczes...logie-budowlane
Mathir Napisano 9 kwietnia 2010 Autor #13 Napisano 9 kwietnia 2010 Ja niewiele się dowiedziałem. Piszą, że można giąć, ale nie piszą jak?
Bopet Napisano 11 kwietnia 2010 #14 Napisano 11 kwietnia 2010 Cytat Ja niewiele się dowiedziałem. Piszą, że można giąć, ale nie piszą jak? Czyli standard!
Mathir Napisano 12 kwietnia 2010 Autor #15 Napisano 12 kwietnia 2010 Cytat Czyli standard! Szkoda... ten temat istnieje od dawna, a niewiele z niego wynika
retrofood Napisano 12 kwietnia 2010 #16 Napisano 12 kwietnia 2010 Bo to jest tak jakby ktoś pytał: jak w tydzień zostać magistrem. Ja widziałem jak fachowcy wyginają płyty, ale sam nawet nie próbowałem, bo trzeba jednak mieć jakieś doświadczenie żeby to robić. Ja mam za sobą ledwo parę mieszkań, więc jestem za cienki.Płyty g/k trzeba zwilżyć, trochę odczekać i... wyginać. Ile zwilżyć, ile odczekać - to juz kwestia wprawy. Przy małych promieniach - jedną stronę można ponacinać., a powstałe nierównomierności na łuku gubi się szpachlowaniem.
Mathir Napisano 13 kwietnia 2010 Autor #17 Napisano 13 kwietnia 2010 Cytat Bo to jest tak jakby ktoś pytał: jak w tydzień zostać magistrem. Ja widziałem jak fachowcy wyginają płyty, ale sam nawet nie próbowałem, bo trzeba jednak mieć jakieś doświadczenie żeby to robić. Ja mam za sobą ledwo parę mieszkań, więc jestem za cienki.Płyty g/k trzeba zwilżyć, trochę odczekać i... wyginać. Ile zwilżyć, ile odczekać - to juz kwestia wprawy. Przy małych promieniach - jedną stronę można ponacinać., a powstałe nierównomierności na łuku gubi się szpachlowaniem. Czyli większość ludzi może przestać myśleć o elementach półkolistych wykonanych samodzielnie! Dzięki retrofood. Lepsza taka brutalna prawda od mulenia tematu przez kolejne milion postów.
Konfi Napisano 11 maja 2010 #18 Napisano 11 maja 2010 Tak czytam i czytam... i już nie marzę o wyginaniu płyt g-k.
edwl Napisano 12 maja 2010 #19 Napisano 12 maja 2010 Cytat Tak czytam i czytam... i już nie marzę o wyginaniu płyt g-k. Ale efekt jest czasami zarąbisty
Wiolcia Napisano 28 stycznia 2016 #20 Napisano 28 stycznia 2016 Czy ścianka łukowa w łazience to dobry pomysł? A jak już, to lepiej z płyt kartonowych czy murowana?
Budujemy Dom - otoczenie domu Napisano 28 stycznia 2016 #21 Napisano 28 stycznia 2016 (edytowany) Ścianki łukowe (czyli krzywoliniowe), zarówno niższe, jak i sięgające sufitu, dodają wnętrzom charakteru i mogą pełnić różne funkcje - np. parawanu natrysku w łazience. Można je wykonać zarówno jako tzw. suchą zabudowę (czyli w konstrukcji szkieletowej, z użyciem płyt gipsowo-kartonowych), lub wymurować z cegieł bądź np. pustaków szklanych. Jeśli ścianka nie była przewidziana w projekcie domu, przed jej zbudowaniem trzeba ustalić, czy nie obciąży nadmiernie stropu (ocenę powinien przeprowadzić konstruktor z uprawnieniami)Konstrukcja krzywoliniowej ścianki z płyt jest niemal taka sama, jak konstrukcja ścianki prostej, tylko ma gęściej rozmieszczone profile słupkowe - co 20-40 cm - i profile poziome ponacinane w celu ukształtowania łuku. Jeśli promień krzywizny ścianki jest duży, poszycie można wykonać ze standardowych płyt gipsowo-kartonowych lub gipsowo-włóknowych, mocowanych na sucho lub po ich nawilżeniu. Specjalne cienkie (6 mm) płyty gipsowe zbrojone włóknem szklanym umożliwiają uzyskanie krzywizny o małym promieniu - 600 mm dla strony wklęsłej i 1000 mm dla wypukłej, a nawet mniejszym. Do budowy krzywoliniowych ścianek murowanych najlepiej nadają się drobnowymiarowe elementy ścienne - standardowe cegły ceramiczne pełne i kratówka lub cegły wapienno-piaskowe. Na ścianki o dużym promieniu krzywizny można też użyć bloczków z betonu komórkowego, a zaokrąglenia ukształtować przez obróbkę bloczków. Edytowano 28 stycznia 2016 przez Budujemy Dom - otoczenie domu (zobacz historię edycji)
MarcinBartoszewski Napisano 3 lutego 2016 #22 Napisano 3 lutego 2016 Wiolcia, Moim zdaniem g-k lepsze.Lekkie (zawsze można dostawić), szybkie w budowie (i demontażu też) i od razu można użytkować pomieszczenie.Wewnątrz ścianki można poprowadzić jakieś instalacje, w razie potrzeby.
Budujemy Dom - otoczenie domu Napisano 11 lutego 2016 #23 Napisano 11 lutego 2016 Z kolei pustaki szklane mogą być ciekawym elementem wystroju wnętrza.Można z nich wykonywać całe ścianki działowe, jak też rozmaite "półścianki", proste i zakrzywione. Pustaki mogą być przezroczyste, półprzezroczyste, bezbarwne lub kolorowe.W zależności od koloru, jego nasycenia i rodzaju szkła przepuszczają od 50 do 80% światła. Z pustaków szklanych łączonych zaprawą często wykonuje się ścianki w pomieszczeniach wilgotnych. Wznosząc szklaną ściankę w sposób tradycyjny, czyli murując, możemy wykonać także płaszczyzny zakrzywione, co nie jest możliwe przy łączeniu elementów w systemach tzw. suchych.
Wiolcia Napisano 16 lutego 2016 #24 Napisano 16 lutego 2016 A czy można prosić o coś więcej na temat murowania luksferów bez zaprawy?Może ktoś robił cos takiego i tak z wlasnego doswiadczenia cos napisze?
MarcinBartoszewski Napisano 16 lutego 2016 #25 Napisano 16 lutego 2016 to wlasciwie nie jest juz wtedy murowanie. Zeby postawić ściankę z pustaków szklanych bez zaprawy, wykorzystuje się profile z PVC lub metalowe. Są to systemy - rama obwodowa i profile poziome oraz pionowe do oddzielania pustaków. Ścianki w systemach PVC szybko się montuje ale nie są za stabilne. Aluminiowe śa za to wytrzymałe, sztywne i stabilne.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się