Skocz do zawartości

Elementy półkoliste

Recommended Posts

Napisano
A u mojej siostry majster zrobił piękną kolumienkę ze zwykłej płyty, którą ponacinał co klika centymetrów i obrobił gipsem. Wyszło całkiem fajnie. Można więc zrobić łuki w prosty sposób.
  • 4 miesiące temu...
  • 3 tygodnie temu...
  • 3 miesiące temu...
Napisano
Bo to jest tak jakby ktoś pytał: jak w tydzień zostać magistrem. Ja widziałem jak fachowcy wyginają płyty, ale sam nawet nie próbowałem, bo trzeba jednak mieć jakieś doświadczenie żeby to robić. Ja mam za sobą ledwo parę mieszkań, więc jestem za cienki.
Płyty g/k trzeba zwilżyć, trochę odczekać i... wyginać. Ile zwilżyć, ile odczekać - to juz kwestia wprawy. Przy małych promieniach - jedną stronę można ponacinać., a powstałe nierównomierności na łuku gubi się szpachlowaniem.
Napisano
  Cytat

Bo to jest tak jakby ktoś pytał: jak w tydzień zostać magistrem. Ja widziałem jak fachowcy wyginają płyty, ale sam nawet nie próbowałem, bo trzeba jednak mieć jakieś doświadczenie żeby to robić. Ja mam za sobą ledwo parę mieszkań, więc jestem za cienki.
Płyty g/k trzeba zwilżyć, trochę odczekać i... wyginać. Ile zwilżyć, ile odczekać - to juz kwestia wprawy. Przy małych promieniach - jedną stronę można ponacinać., a powstałe nierównomierności na łuku gubi się szpachlowaniem.

Rozwiń  

Czyli większość ludzi może przestać myśleć o elementach półkolistych wykonanych samodzielnie! icon_smile.gif Dzięki retrofood. Lepsza taka brutalna prawda od mulenia tematu przez kolejne milion postów. icon_smile.gif
  • 4 tygodnie temu...
  • 5 lata temu...
Napisano (edytowany)
Ścianki łukowe (czyli krzywoliniowe), zarówno niższe, jak i sięgające sufitu, dodają wnętrzom charakteru i mogą pełnić różne funkcje - np. parawanu natrysku w łazience. Można je wykonać zarówno jako tzw. suchą zabudowę (czyli w konstrukcji szkieletowej, z użyciem płyt gipsowo-kartonowych), lub wymurować z cegieł bądź np. pustaków szklanych.
Jeśli ścianka nie była przewidziana w projekcie domu, przed jej zbudowaniem trzeba ustalić, czy nie obciąży nadmiernie stropu (ocenę powinien przeprowadzić konstruktor z uprawnieniami)

Konstrukcja krzywoliniowej ścianki z płyt jest niemal taka sama, jak konstrukcja ścianki prostej, tylko ma gęściej rozmieszczone profile słupkowe - co 20-40 cm - i profile poziome ponacinane w celu ukształtowania łuku.
Jeśli promień krzywizny ścianki jest duży, poszycie można wykonać ze standardowych płyt gipsowo-kartonowych lub gipsowo-włóknowych, mocowanych na sucho lub po ich nawilżeniu. Specjalne cienkie (6 mm) płyty gipsowe zbrojone włóknem szklanym umożliwiają uzyskanie krzywizny o małym promieniu - 600 mm dla strony wklęsłej i 1000 mm dla wypukłej, a nawet mniejszym.

Do budowy krzywoliniowych ścianek murowanych najlepiej nadają się drobnowymiarowe elementy ścienne - standardowe cegły ceramiczne pełne i kratówka lub cegły wapienno-piaskowe. Na ścianki o dużym promieniu krzywizny można też użyć bloczków z betonu komórkowego, a zaokrąglenia ukształtować przez obróbkę bloczków. Edytowano przez Budujemy Dom - otoczenie domu (zobacz historię edycji)
Napisano
Z kolei pustaki szklane mogą być ciekawym elementem wystroju wnętrza.
Można z nich wykonywać całe ścianki działowe, jak też rozmaite "półścianki", proste i zakrzywione.
Pustaki mogą być przezroczyste, półprzezroczyste, bezbarwne lub kolorowe.
W zależności od koloru, jego nasycenia i rodzaju szkła przepuszczają od 50 do 80% światła.

Z pustaków szklanych łączonych zaprawą często wykonuje się ścianki w pomieszczeniach wilgotnych.
Wznosząc szklaną ściankę w sposób tradycyjny, czyli murując, możemy wykonać także płaszczyzny zakrzywione,
co nie jest możliwe przy łączeniu elementów w systemach tzw. suchych.
Napisano
A czy można prosić o coś więcej na temat murowania luksferów bez zaprawy?

Może ktoś robił cos takiego i tak z wlasnego doswiadczenia cos napisze?
Napisano
to wlasciwie nie jest juz wtedy murowanie. Zeby postawić ściankę z pustaków szklanych bez zaprawy, wykorzystuje się profile z PVC lub metalowe. Są to systemy - rama obwodowa i profile poziome oraz pionowe do oddzielania pustaków. Ścianki w systemach PVC szybko się montuje ale nie są za stabilne. Aluminiowe śa za to wytrzymałe, sztywne i stabilne.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Witam, Temat stary jak świat ale może dowiem się czegoś nowego, tym bardziej, że jestem amatorem. Zastanawiam się nad wyborem ogrzewania dla nowobudowanego domu o powierzchni 137m2, ocieplonego z ogrzewaniem podłogowym w projekcie i ku takiemu też się skłaniam. Dodam jedynie, że szukam rozwiązania jak najbardziej samoobsługowego. Póki co waham się między pompą ciepła a gazem przy czym na razie faworyzuję pompę. W miejscu budowania nie ma instalacji gazowej więc zostaje mi zbiornik na gaz. 1. Instalacja gazowa tańsza od pompy ciepła     Często słyszę, że instalacja gazowa jest znacznie tańsza od pompy ciepła i rozwiązanie z pompą zwróci się za 100 lat:     link     Wysłałem oferty do kilku firm a poniżej zestawienie dwóch:     Pompa ciepła:     - Daikin Altherma - 33 480 zł     - konsola do montażu - 648 zł     - montaż kotłowni - 13 500 zł     - dofinansowanie - 7 000 zł     Łącznie: 40 628 zł     Kocioł gazowy:     - Vitodens 100-W B1HF + 100 litrów - 11 098 zł (jedna z trzech opcji która została mi zaproponowana, ta jest tą średnią pod względem cenowym)     - prace ziemne - 1 700 zł     - butla własna - 14 944 zł     - instalacja wewnętrzna w budynku - 1630 zł     - dofinansowanie - 0 zł (chociaż gdzieś widziałem jakieś lokalne dofinansowanie 5 000 zł)     - dochodzą jeszcze jakieś  koszta kierownika budowy, wydania dokumentów, może coś jeszcze?     Łącznie: 30 074 zł     Generalnie różnica nieco ponad 10 000  zł na korzyść ogrzewania gazowego te "32 tysiące w kieszeni" to chyba nie w tym przypadku 2.  Prognozy cen      Zarówno gaz jak i prąd z roku na rok drożeją. Jednak ceny prądu nie rosną tak szybko jak ceny gazu. Poza tym biorąc pod uwagę, że Unia Europejska chce do 2040 roku zrezygnować całkowicie z korzystania z gazu na     korzyść energii ze źródeł odnawialnych można raczej się spodziewać, że ceny za prąd będą malały (coraz więcej prądu ze źródeł odnawialnych, zachęty poprzez dofinansowania do pomp czy innych źródeł odnawialnych i zniechęcanie do innych - ets) a ceny za gaz będą rosły. Dodatkowym czynnikiem wpływającym na koszty gazu będą zapewne opłaty związane z ETS. Jakieś ostrożne wyliczenia, które znalazłem w sieci mówią, że będzie to koszt około 500 złotych rocznie dla gospodarstwa.    Z powyższego wynika, że jestem raczej zwolennikiem pompy ciepła ale z drugiej strony podkreślam, że jestem amatorem i słabo znam realia stąd też ten mail aby ktoś ewentualnie mnie uświadomił o błędzie. Albo ktoś podpowie jakąś inną technologię, ogrzewanie podczerwienią?   Co o tym sądzicie?
    • Czyli to ma być taki "Miś" na miarę Twoich możliwości... Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Witam Kupilem panele Swiss Krono, napisane na nich jest ze to system angle-angle. Myslalem ze sa na zatrzask jednak chyba nie. Jak je ukladac, pytam dlatego ze bardzo ciezko sie je uklada juz od drugiego rzedu.    
    • Ale palety trzeba na czymś oprzeć. Na ziemi nie, bo zgniją szybko. Na betonie - no to trzeba zrobić wylewkę. A palety izolować od betonu. No i palety obrobić (wyrównać, wygładzić), wcześniej poprawiając, bo jak wyżej napisano, robi się je z odpadów. Czyli dużo roboty, a korzyść tylko na paręnaście miesięcy.
    • Juz mowie dlaczego chce go zrobic z palet. Chce go miec na odbior donu ktory msm pod kredyt, taras ma byc tymczasowy a budynek ma miec stan pod klucz.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...