szafir65 Napisano 13 czerwca 2009 #1 Napisano 13 czerwca 2009 mam pytanie .chodzi mi o montaż moich okien przez firmę fachowców. wmontowali mi okna na listwach plastikowych które służą tylko chyba do przewożenia okien ? czy zrobili to tak jak powinno byc czy nie ?
janekluki Napisano 13 czerwca 2009 #2 Napisano 13 czerwca 2009 wiekszosc tak robi niettety ,naszczescie to nie przeszkadza bo jest dystansem do montazu parapetów ale i złego nic nie wnosi dlatego niektorzy udają ze tego nie widzą
rambud Napisano 13 czerwca 2009 #3 Napisano 13 czerwca 2009 Nie martwiłbym sie tyle o listwy, co o to czy okna są zakotwione i porządnie zamocowane przed pianowaniem, a o pionach i poziomach nawet nie wspominam...Pozostawienie listew nie jest może karygodne, ale niektórzy montują okna wraz z nimi niestety.
agata_i_sebastian Napisano 13 czerwca 2009 #4 Napisano 13 czerwca 2009 u mnie akurat sprzedawca jawnie powiedział o tych listwach. Dla mnie to normalne a wręcz wymagane. Bynajmniej jest to dobry dystans do parapetu. A jak widzicie montaż parapetu ??
rambud Napisano 13 czerwca 2009 #5 Napisano 13 czerwca 2009 Fakt z listwami jest o wiele łatwiej z parapetami ale jak dla mnie parapety montuje się pod rame dolną a jeżeli nie ma takiej możliwości ( z różnymi ewenementaki się spotykamy ... ) montujemy parapety najniżej jak się da ale do styku dolnej ramy.
szafir65 Napisano 13 czerwca 2009 Autor #6 Napisano 13 czerwca 2009 A czy jak zamontują okna z listwami to czy nie będzie tam wiało ?
rambud Napisano 13 czerwca 2009 #7 Napisano 13 czerwca 2009 Jeżeli szczelnie wypełni to po wszystkim piana montarzowa - potem parapet i obróbka glifów to wiać nie będzie.
szafir65 Napisano 14 czerwca 2009 Autor #8 Napisano 14 czerwca 2009 ale mówisz to jako firma montażowa czy jako zwykły użytkownik okien tak jak ja ? Bo fima która to montowała jak do nich zadzwoniłem to też tako powiedzieli a inny gość z innej firmy powiedział że będzie wiało i powinienem jak okna są na gwarancji je reklamować . I który mówi prawdę ?
janekluki Napisano 14 czerwca 2009 #9 Napisano 14 czerwca 2009 nic nie bedzie wiało ale jesli czujesz sie lepiej jak nie bedzie tych listew to je zdemontój ,bo jak dosuniesz parapet zewnetrzny iwewnetrzny i go zapianujesz od dołu i na zewnatrz dasz silikon bezbarwny to nic nie bnedzie sie działo ,bardziej skupialbym sie nasd sposobenm montazu czyli ile jest listw montazowych ,jak jest to zakotwione i czy jest w pionie
rambud Napisano 14 czerwca 2009 #10 Napisano 14 czerwca 2009 Dokładnie tak, najważniejsze w tym wypadku to piony i poziomy oraz ilości kotw.
talar Napisano 14 czerwca 2009 #11 Napisano 14 czerwca 2009 Żaden z monterów nie przyzna się do fuszerki .Oczywiście ,że będzie mniej przepuszczać ciepło jak będzie to listwa parapetowa od listwy transportowej,jak zauważyłeś są dwa rodzaje .Prawdopodobnie twoi monterzy twierdzą ,że to listwy parapetowe
szafir65 Napisano 15 czerwca 2009 Autor #12 Napisano 15 czerwca 2009 wysłałem emaila do firmy która produkuje okna- firma" DAKO" i której ekipa ( ekipa przedstawiciela handlowego) montowała mi okna z tymi listwami i tak mi odpisali :" Witam Jeśli chodzi o wątpliwości związane z listwą transportową to jest onajak najbardziej w naszym systemie listwą podparepetową dodatkowo uszczelnionąwięc montaż z jej wykorzystaniem jest jak najbardziej dopuszczalny.W pozostałych tematach dotyczących jakości montażu należy zwrócić się bezpośrednio do Firmy której zlecił Pan montaż."Czy to jest prawda czy fałsz ?
cesary4 Napisano 16 czerwca 2009 #13 Napisano 16 czerwca 2009 Jezeli chodzi o mnie to robilem wycene w 6 firmach produkujacych okna. W 4 z nich wrecz sprzedawcy chwalili sie ze montuja okna z tymi listwami... Jako argumenty podawali ulatwiony montarz parapetu i ze jest to niejako dodatkowa komora ktora izoluje od warunkow atmosferycznych.Wiem ze zeby sprzedac towar upieksza sie wszystko, zeby jak najlepiej wypasc.Wydaje mi sei ze jest to dopuszczalne i moze faktycznie lepiej jakby te listwy byly.POzdr
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się