eRaf Napisano 4 stycznia 2005 Udostępnij #1 Napisano 4 stycznia 2005 Chciałbym w swoim domu zainstalować reku, jednak już teraz wiem iż wystąpią długotrwałe okresy (1-3 tygodnie), w których nikt nie będzie przebywał w domu. Stąd moje pytanie: 1. jak sterować i jakie opcje zainstalować w reku i w całym systemie w takiej sytuacji ? 2. jaka jest wymagana wymiana powietrza w takiej sytuacji (praca cykliczna reku ?) ? 3. jaka jest min. temperatura podczas długotrwałej nieobecności, którą można utrzymywać w domu ze standardowym wyposażeniem aby nie uszkodzić typowego sprzętu RTV, AGD itp. oraz typowych materiałów stosowanych w domu (tynki, posadzki, meble itp.) ? Zdaję sobie sprawę iż przy utrzymywaniu min wymagalnej temp w pomieszczeniach np. 10C i panującej na zew. temperatury np. 0C otrzyma się b. niską efektywność odzysku (możliwość szronienia wejścia reku), 5. czy w związku z powyższym dobrym i niezbędnym rozwiązaniem jest użycie GWC ? Druga rzecz: w kuchni (z dwoma oknami zew.) planuję dodatkowo zainstalować kuchnię tradycyjną opalaną drewnem, która będzie użytkowana "od święta" (w większości czasu będę korzystał z elektr. płyty grzewczej), 6. czy kłóci się to z systemem wentylacji mech. z odzyskiem ciepła ? 7. jak sobie z takim specyficznym i tylko okresowym przypadkiem poradzić ? Prawdopodobnie wystąpi problem podciśnienia przy korzystaniu z takiej kuchni i może wystąpić cofka z komina dymowego od tej kuchni. Wszędzie pisze się iż w systemach z reku w kuchni montuje się wyciąg wentylacji, jednak Polska Norma PN-83/B-03430 mówi iż "...Zgodnie z normą układ wentylacji mieszkań powinien zapewniać co najmniej: - doprowadzenie powietrza zewnętrznego do pokojów mieszkalnych oraz kuchni z oknem zewnętrznym; - usuwanie powietrza zużytego z kuchni, łazienki, oddzielnego ustępu, ewentualnego pomieszczenia bez okna (składzik, garderoba), pokoju oddzielonego od tych pomieszczeń więcej niż dwojgiem drzwi...". 8. czy w moim przypadku powinienem zainstalować w kuchni nawiew i wywiew jednocześnie (jakie są najlepsze miejsca montażu nawiewu i wywiewu ?) ? Spotkałem się również ze sprzecznymi teoriami nt. podłączania wyciągu okapu kuchennego do instalacji rekuperacyjnej. Jedni twierdzą iż można to robić, inni iż nie bo pomimo filtrów i tak jakieś tam bakterie przenoszą się do instalacji, jeszcze inni twierdzą iż do okapu należy stosować wentylację grawitacyjną (i pogodzić się z mniejszym odzyskiem) 9. w związku z powyższym jakie są wasze opinie na ten temat ? Ostatnie 2 pytanka: 10. czy w pomieszczeniu gosp. na parterze, w którym będzie pralka i będzie odbywać się suszenie można zainstalować reku ? 11.jeżeli tak to czy wystarczy wyprowadzić kanał wywiewny podłączony do rekuperatora, a dopływ powietrza zapewnić z pozostałej części domu np. przez podcięcie drzwi do tego pomieszczenia czy też można również (przy szczelnym pomieszczeniu) wykonać tzw. wentylację zrównoważoną, doprowadzając dodatkowy kanał nawiewny z rekuperatora ? Za wszelkie podpowiedzi i rady będę ogromie wdzięczny. Powyższe pytania wysłałem także do kliku producentów reku, jeżeli otrzymam jakieś ciekawe odpowiedzi to obiecuję iż zamieszczę je tutaj na forum. Pzdr Raf Link do komentarza
Sławomir Napisano 6 stycznia 2005 Udostępnij #2 Napisano 6 stycznia 2005 Szanowny eRafie! projektowanie instalacji z odzyskiem ciepła to nie zajęcie dla amatorów, zwłaszcza gdy chce się jednocześnie piec, suszyć a na dodatek rzadko bywać w domu. Teoretycznie można te wszystkie wymagania pogodzić ze sobą instalując rozbudowany system sterowania, ale pytanie: po co? Przy takim użytkowaniu nie warto instalować rekuperatora bo sam koszt urządzenia i optymalnie dobranego systemu sterowania zwróci się po jakichś 100 latach. Natomiast dla innych zainteresowanych rekuperacją, zwracam uwagę, że okap nad kuchnią nie służy do wentylacji (podłączany jest do kanału spalinowego) i nie łączy się go z rekuperatorem. Problem dodatkowego dopływu powietrza podczas pracy wyciągu nadkuchennego rozwiazują nawiewniki sterowane ręcznie lub automatycznie (otwierane przez uruchomienie wyciągu). Pozdrawiam Link do komentarza
Gość Napisano 10 stycznia 2005 Udostępnij #3 Napisano 10 stycznia 2005 Najszybciej otrzymałem odpowiedź od firmy Dorsystem z Jeleniej Góry (szybko i konkretnie), cytuję: "...Generalnie krotność wymian winna się zawierać w zakresie 0,5-0,8. 1. W przypadku długotrwałego okresu nie zamieszkania można to zrobić dwojako albo ustawić tylko minimalną wentylację albo w tych okresach cykliczną. Proponuje sterownik elektroniczny Mitsubischi odpowiednio zaprogramowany. 3. Generalnie w układach automatyki budynków temperatura dyżurna występuje +5oC i to nic nie zaszkodzi. Jedynie trzeba pamiętać aby system grzewczy odpowiednio wcześniej się włączył by osiągnąć temperaturę komfortową w domu jak Pan przyjedzie. To można także zrealizować sygnałem przez telefon. GWC jest dobrym rozwiązaniem na szronienie wymiennika - przy zastosowaniu GWC nie ma takiego problemu . 5. W przypadku takich instalacji w domu niezbędne jest ustawienie wentylacji nawiewno-wywiewnej z naddatkiem nawiewu o +10%. Będzie małe nadciśnienie , które zapobiegnie cofaniu się spalin. Dobrze by było jednakże zastosować osobną rurę powietrza do spalania do takiej kuchni. Podprowadzając ją pod spód kuchni - można wykonać jakieś przyłącze w okolicy popielnika na rurze polecam zastosować przepustnicę aby w czasie nie używania kuchni szyberek był zamknięty. 6.Przy wentylacji higienicznej nawiewno-wywienej nawiew jest realizowany do pomieszczeń bytowych salon, sypialnia itd. a wywiew z pomieszczeń obciążonych zapachami i wilgocią kuchnia, wc, łazienka itd. 8. Nie potrzeba powietrze wywiewane z kuchni będzie naciągane z całego domu. efekt tzw. przewalcowania domu. Okap kuchenny - to rzeczywiście jest dylemat , gdy gotujemy np. kalafiora to okap winien mieć wydajność około 400-500 m3/h aby zapachy nie wychodziły na dom. I teraz czy jest sens zwiększania całej wentylacji łącznie z rekuperatorem aby uzyskać dodatkowe 500m3/h moim zdaniem nie. Proponuję tutaj zrobić dwa do wyboru rozwiązania albo włączyć okap do wywiewu wentylacji ale poprzez przepustnice regulacyjną tak aby podczas gotowania największy strumień powietrza wywiewanego był z okapu kosztem łazienki, Wc itd. albo okap włączyć osobno a na czas intensywnego gotowania lekko uchylać okno. 10. Rekuperator może być ale lepiej jest podciąć drzwi na 2cm i to wystarczy..." Link do komentarza
Gość Napisano 10 stycznia 2005 Udostępnij #4 Napisano 10 stycznia 2005 Piękna reklama Panie R. Socha , gdyby nie te zbyt fachowe pytanka...? Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się